MENÜ

Miraç olayı nedir, Kur'an'da geçiyor mu ve ne zaman oldu? Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet

Miraç Kandili nedeniyle Hz. Muhammed'in Miraç mucizesi sık sık vatandaşların karşısına çıkıyor. İslam inancında büyük bir mucize olarak genel kabul gören Miraç gecesi yaşananlar hep merak konusu oldu. Kandil gecesinde Miraç olayı nedir, Kur'an'da geçiyor mu ve ne zaman oldu? sorularının yanıtı internette en çok aratılanlar arasında. Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet olarak haberimizde bulabilirsiniz.

Miraç olayı nedir, Kur'an'da geçiyor mu ve ne zaman oldu? Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet

Müslümanlar Miraç gecesini, bugüne kadar her yıl Recep ayının 27. gecesi ibadetler ve dualarla idrak eder. Bu gece için araştırmalarını sürdüren Müslümanlar Miraç kandili faziletleri ve önemi hakkında detayları merak ediyor. Miraç Kandili nedeniyle Hz. Muhammed'in Miraç mucizesi sık sık vatandaşların karşısına çıkıyor. İslam inancında büyük bir mucize olarak genel kabul gören Miraç gecesi yaşananlar hep vatadanşların ilgisini ve merakını çeken konu olmuştur.

Haberin Devamı

Miraç Kandili'nin Ramazan ayının müjdeleyicisi olan Recep ayının artık sona erip ve şaban ayının geldiğini gösteren Müslümanlar için büyük önem taşıyan bir gecedir. Miraç, safha safha, adım adım ramazana hazırlayan, ramazana hazırlıksız girmeyelim diye önemli bir uyarıcı mesaj değeri bulunan önemli bir gecedir.

Miraç olayı nedir, Kuranda geçiyor mu ve ne zaman oldu Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet

MİRAÇ OLAYI NEDİR? NE ZAMAN YAŞANDI?

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğuna "Burak" adlı binekle seyahat etti. Recep ayının 27. Gecesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s), Cebrail ile birlikte Mekke’den Kudüs’e oradan da 7 kat semaya yükseldiği, döndüğünde ise ümmetine 5 vakit farz namazı müjdelediği mucize gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e her katta farklı peygamberlerle görüşür, Peygamberimize her katta Cebrail (a.s) eşlik eder ve 7. Kat semadan sonra bu sınırı geçemeyeceğini bundan sonra yalnız devam edeceğini söyler. Peygamberimiz ise Refref vasıtasıyla Allah ile görüşür.

Haberin Devamı

Miraç olayı nedir, Kuranda geçiyor mu ve ne zaman oldu Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet

NELER YAŞANDI?

Kur’an’da “sidretü’l-müntehâ” (hudut ağacı) denilen ve bir görüşe göre (bk. Şevkânî, V, 124) yaratılmışlarca bilinebilen alanın son sınırını işaretlediği kabul edilen hudut noktasının ötesine, Cebrâil’in geçme imkânı olmadığı için Hz. Peygamber refref denilen bir araçla tek başına yükselmesini sürdürdü. Bu sırada kendisine evrenin sırları, varlığın kaderiyle hükümlerin tesbiti için görevlendirilmiş olan meleklerin çalışmaları gösterildi. Nihayet bir yoruma göre (bk. Şevkânî, V, 123) bir beşerin insan olma özelliğini koruyarak Allah’a yaklaşabileceği son noktaya kadar yaklaştı (Necm sûresinde “yay” örneği ile anlatılan yaklaşma, ağırlıklı yoruma göre Cebrâil ile Hz. Peygamber arasında olmuştur; bk. en-Necm 53/8-9).

Daha sonra semaya yükseltilen Resûlullah, semanın birinci katında Hz. Âdem, ikinci katında Hz. Îsâ ve Hz. Yahyâ, üçüncü katında Hz. Yûsuf, dördüncü katında Hz. İdrîs, beşinci katında Hz. Hârûn, altıncı katında Hz. Mûsâ, yedinci katında ise Hz. İbrâhim ile görüştü.

Haberin Devamı

Bazı rivayetlere göre mi‘racdan dönüş sırasında kendisine cennet ve cehennem ile buralarda bulunacak insanların durumları gösterildi. Nihayet Hz. Peygamber Mekke’den ayrıldığı noktaya getirildi.Söz konusu hadislerin baş kısmında yer alan ve mi‘racın Hz. Peygam­ber “uyku ile uyanıklık arasında” bir durumdayken başladığını, uyandığında kendisini Mescid-i Harâm’da bulduğunu belirten ifadeler dolayısıyla (Buhârî’deki rivayetlerin birinin sonunda [“Tevhîd”, 37; Taberî, XV, 5] “Peygamber uyandı ki Mescid-i Harâm’dadır” denilmektedir) bu olayın bedenle gerçekleşen bir yolculuk mu olduğu, yoksa bunun bir tür rüyada vuku bulan ruhanî bir durum mu olduğu hususunda erken dönemden itibaren tartışmalar yapılmıştır (meselâ bk. Taberî, XV, 5; İbn Kesîr, V, 40-41).

Miraç olayı nedir, Kuranda geçiyor mu ve ne zaman oldu Miraç gecesi ne oldu ve neler yaşandı kısaca özet

YORUM YAZ