MENÜ

Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

Miraç Kandili'ni hakkıyla eda etmek isteyenler yapılacak ibadetleri merak ediyor. Bu ibadetlerden biri de oruç ibadeti... Oruç tutumak isteyenler "Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır?" sorularının cevabını araştırıyor. Miraç kandiline dair türm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

12 Ocak 2024 (1 Recep 1445) Cuma günü başlayan Recep ayı mübarek üç ayların ilk ayı olmakla birlikte Regaip ve Miraç Kandillerini bağrında tutan önemli bir aydır. Recep ayında oruç çok faziletli ibadetlerdendir. Peki, Miraç Kandilinde oruç tutulur mu? Oruç tutumak isteyenler "Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır?" sorularının cevabını araştırıyor. İşte o soruların yanıtı...

Haberin Devamı

Miraç kandilinde oruç tutulur mu?

Miraç Kandili'nde farz ve nafile ibadetlere önem verilmesi alimler tarafından öneriliyor. Bu ibadetlerden biri de oruç ibadeti. İslam alimleri Miraç Kandili'nde oruç tutmayı tavsiye ediyor.

Öte yandan bilindiği üzere Miraç Kandili Recep Ayı'nın il gününde yer alıyor. Peygamber Efendimiz de “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

Bununla birlikte hatırlatmakta fayda var ki Miraç Kandili orucu Kur'an-ı Kerim'de farz olarak belirtilmez ancak kandil günlerinde nafile orucu tutulabilir.

Haberin Devamı

Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

Miraç kandili ne zaman tutulur?

Miraç Kandili 2024 yılında 6 Şubat Salı'yı 7 Şubat Çarşamba'ya bağlayan gece idrak edilecek. Kandil gecelerine özel tutulan oruçlar geceyi takip eden günde tutulur. Yani Miraç kandili orucu Çarşamba günü tutulur. Ancak gecenin hemen öncesindeki günde de oruç tutulmasının faziletli oladuğu İslam alimleri tarafından belirtiliyor.

Kaç gün oruç tutulmalı?

Recep ve Şaban ayında oruç tutulacak günler olduğu gibi Ramazan ayı ise bir ay boyunca oruçlu geçirilir ve Ramazan ayı oruç ayıdır. Recep-i Şerif ayında tutulması tavsiye edilen oruç sayısı ilk üç gün, Regaip Kandili, orta üç gün, Miraç Kandili ve son üç gün orucuyla birlikte 11 güne tekabül eder. Miraç kandili ne zaman hangi gün oruç tutulur diye baktığımızda ise 1 gün oruç tutulduğunu ve bu yıl 7 Şubat 2024 Çarşamba yani Miraç’ın gündüzünde oruç tutulduğunu görürüz.

Miraç kandilinde oruç niyeti nasıl edilir?

Peygamber Efendimizin (S.A.V) Rabbi Allah-u Teala ile görüşmesi mucizesinde 5 vakit namaz hediyesi, şirk koşmayanların affedilebileceği müjdesi ile birlikte Bakara Suresi’nin son iki ayetlerinin indirilmiş olması bu gecenin faziletini ve feyzini ortaya koyar. Bunlarla birlikte oruç tutmak İslam dininin en önemli ibadetlerinden biridir. Nefsi terbiye ettiği gibi, Allah’ın bahşettiği nimetlerin önemini anlamak ve Yaradana şükretmek için örnek bir ibadettir. Yani Allah’ın nimetlerini anlamak ve O’na teşekkür etmek için de en güzel ibadetlerden biri oruçtur. Oruç, aç kalınmakla birlikte dilimizi, gözümüzü ve tüm azalarımız ile birlikte ruhumuzu günahlardan alıkoymaktır. Bu nedenle dil ile ikrar etmek tek başına yeterli değil kalpteki niyet önemlidir. Oruç tutacak kişi dille ifade edip niyetlenmese de oruçlu sayılacağı gibi Miraç Kandilinde oruç tutarken ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde veya ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için Miraç orucumu tutmaya’ diye niyet edilebilir.

Haberin Devamı

Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

Miraç kandili orucu ne zaman açılır?

7 Şubat 2024 Çarşamba (27 Recep 1445) yani Miraç Kandilinin gündüzünde oruçlu olan kişinin orucu niyetli olduğu ülke ve şehre göre belirlenir. Türkiye’nin Doğusundaki iller güneşin doğuş ve batış saatine göre daha erken oruç açmakla birlikte Batıya doğru saat ileri gitmektedir. Örneğin Erzurum’da yaşayan kişi orucunu akşam ezanının okunduğu saat olan 17:47’de açar. Üç büyük şehrimize baktığımızda Ankara’da bu yıl Miraç Kandili orucu açma vakti saat 18:21’dir. İstanbul’un saat 18:34, İzmir’in 18:46’dır. Oruçta niyetlenen yer ile oruç açılan yer arasında fark olması durumunda açılan yere bakılır. Örneğin, Van’da imsak vaktine kadar sahur yapıp oruca niyetlenen kişi o gün İstanbul’a geliyorsa İstanbul’un akşam ezanı vaktinde orucunu açar. Diğer illerin akşam vakitlerine ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz vakitleri sitesinden bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

Miraç kandilinde oruç tutmanın sevabı var mıdır?

Miraç Kandilinde oruç tutmanın sevabı Peygamber Efendimiz’den (S.A.V) aktarılan hadis-i şeriflerle Müslümanlara bildirilir. Enes (r.a)ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte de Rasulüllah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Recep’te bir gece vardır ki onda amel edene, yüz senelik haseneler yazılır. O, recebin bitmesine üç (gece) kaladır.” Bir Müslüman’ın 27. Gecesi namaz, istiğfar, tesbih ve dua ile geçirdiği gecenin ardından oruç tutması da ameldir ve anlıyoruz ki sevabı büyüktür. Rivayet olunduğuna göre Recep’in yirmi yedinci gününün sadakası ve orucu vardır: “Her kim Recep’in yirmi yedinci günü oruç tutup, o gün sadaka verirse, Allah-u Teâlâ orucuna karşılık o kişiye, bin hasene ve iki bin köle azadı (sevabı) yazar.” Ebu Hureyre (r.a)ın rivayet ettiği bir hadiste Rasulüllah (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Recebin yirmi yedinci günü oruç tutana, altmış ay orucunun sevabı yazılır. O gün, Nebi’ye (S.A.V), Cibril’in risaleti ilk getirdiği gündür.” Peygamber Efendimiz (S.A.V), “Recep-i Şerif ayında bir gece vardır ki (27. Gece - Miraç Gecesi), o gecenin sabahını oruçla, gecesini de kıyamla (ibadetle) geçiren kimsenin o gün yapacağı bütün duaları Allah-u Teala kabul eder” buyurmuştur. Tüm bu hadisleri incelediğimizde karşımıza Miraç gündüzünde oruç tutulmasının sevabının çok faziletli olduğu çıkıyor.

Haberin Devamı

Miraç kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Miraç kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

YORUM YAZ