MENÜ

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Oruçluyken yüze, ele ve ayağa nemlendirici krem sürülür mü ve kullanmak sakıncalı mı (Diyanet)

Krem kullanımının orucu bozup bozmadığı, birçok kişinin kafasını karıştıran konulardan biri olmaya devam ediyor. Cilt kuruluğu, sırt ağrıları veya yanıklar gibi nedenlerle krem kullanma ihtiyacı duyan Müslümanlar, bu durumun oruçlarını etkileyip etkilemeyeceği konusunda bilgi arayışında. Acaba krem veya dudak kremi sürmek orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu konuda alınan ayrıntılı açıklamalar ne yöndedir? Krem sürmek orucu bozar mı? Yanıtı haberimizde.

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Oruçluyken yüze, ele ve ayağa nemlendirici krem sürülür mü ve kullanmak sakıncalı mı (Diyanet)

Krem uygulaması, vücut dışından yapılan bir işlem olduğu için orucu bozma etkisine sahip değildir. Ancak, krem aracılığıyla herhangi bir ilaç veya besin maddesinin ağız yoluyla alınması, orucun bozulmasına yol açabilir. Bu sebeple, oruçlu olan bireylerin ağızdan herhangi bir şey alımından kaçınmaları önem taşımaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu konuda verilmiş bir fetva mevcuttur. Nemlendirici krem sürmek orucu bozar mı? Merhem ve ilaçlı bant kullanmak orucu bozar mı? Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Merğînânî, el-Hidâye, II, 263-264; Kâsânî, Bedâî’, II, 98; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 366, 367).

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı Oruçluyken yüze, ele ve ayağa nemlendirici krem sürülür mü ve kullanmak sakıncalı mı (Diyanet)

DUDAĞA KREM SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Dudaklar pek çok nedenden dolayı kurur. Bu kuruma karşısında hem kadınlar hem de erkekler dudak kremi sürme ihtiyacı duyabilir. Ramazan ayında dudağa sürülen kremin orucu bozup bozmadığı ise büyük merak konusudur. Sağlık için dudağa sürülen tatsız dudak kremleri ya da merhemler orucu bozmaz. Ancak tadı olan dudak kremleri kişilerin orucunu bozmaya sebebiyet verebilir. Ancak dudağa renk vermek için sürülen ruj gün içinde istemsiz bir şekilde yalanabilir. Bu da rujun tadının mideye ulaşmasına yol açar. Bu durumda da orucun bozulduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra kalıcı dudak makyajının orucu bozup bozmadığı da kadınlar tarafından araştırılmaktadır. Kalıcı dudak makyajının orucu bozup bozmadığının cevabı ise hayırdır. Kalıcı makyaj orucu bozan bir durum değildir.

Haberin Devamı

MERHEM YA DA İLAÇLI BANT KULLANIMI ORUCU BOZAR MI?

Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.

Krem Sürmek Orucu Bozar Mı Oruçluyken yüze, ele ve ayağa nemlendirici krem sürülür mü ve kullanmak sakıncalı mı (Diyanet)

YORUM YAZ