MENÜ

Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı (Diyanet)

Mübarek Ramazan ayı, Müslüman toplulukları tarafından her yıl büyük bir heyecanla karşılanmaktadır. Bu kutsal ayın gelmesiyle, ibadetlerini eksiksiz ve doğru bir şekilde ifa etmek isteyenler, her sene olduğu gibi, bu yıl da orucu bozabilecek durumları detaylı bir şekilde incelemeye başlamışlardır. Peki Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı? Diyanet bu konuda ne diyor? Tüm detaylar haberimizde.

Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı (Diyanet)

Ramazan ayında, hem kan bağışı yapmak isteyenler hem de kan vermek zorunda kalanlar, 'Oruçluyken kan vermek orucu bozar mı?' diye merak etmeye başladı. Oruçlarını bozmamak ve ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirebilmek adına bu önemli sorunun yanıtlarını arayanlar için bilgileri bir araya getirdik. Peki Kan vermek orucu bozar mı? Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı? Diyanet bu konuda ne diyor? İşte, ramazan ayında kan bağışının ya da kan vermenin orucu etkileyip etkilemediğiyle ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan vermek orucu bozar mı Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı (Diyanet)

KAN VERİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Haberin Devamı

KAN ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan ayı içerisinde oruçlu iken kan vermenin orucu bozmadığı ifade edilirken kişiler kan almanın orucu bozup bozmadığını da merak etmektedir. Merak edilen vücuda kan almak orucu bozar mı sorusunun cevabı ise evettir. Vücuda kan almak diyanet tarafından da besin alma olarak değerlendirildiği için orucu bozan durumlar olarak kabul edilir.

Kan vermek orucu bozar mı Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı (Diyanet)

ORUÇLUYKEN KAN VERİLİR Mİ?

Oruçlu olunduğu süre içerisinde kan vermek orucu bozmayan durumlar olarak kabul edilse de bu görüş içerisinde iki zıt görüş yer alır. Bu zıt görüşe neden olan durum ise hacamattır. Bir görüşe göre hacamat yapan kişinin ve hacamatı yaptıran kişinin vücuttan kan alması ve aldırması peygamber efendimiz tarafından orucu bozan bir durum olarak ifade edilmiştir. Diğer bir görüşte ise peygamber efendimizin oruçlu olduğu süre içinde hacamat yaptırdığı rivayetler arasındadır. Bu rivayet, Buhari, Savm, 32; Ebü Davüd, Savm, 29’da yer almaktadır.

TAHLİLLER İÇİN KARAR VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Haberin Devamı

Ramazan ayında kişilerin sağlık için tahlil olması gerekebilir. Bu durumda da doktorlar kişilerden kan tahlili ister. Ancak bazı kişiler kan vermenin orucu bozacağı görüşünden dolayı bu tahlillerini geciktirebilir. Öncelikle İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52’de de ifade edildiği gibi kan vermek orucu bozan durumlar arasında yer almaz. Bunun yanı sıra tahlil yaptırmak için vücuttan alınan kan miktarı kişinin kan verdikten sonra baş dönmesi, mide bulantısı ve enerji kaybı gibi sorunlar yaşamasına yol açmayacak kadar az olduğu için kişinin kan verdikten sonra bir takviye almasına da gerek kalmaz. Bu yüzden kişiler ramazan ayı içinde sağlık için kan tahlili yaptırmak zorunda kaldıklarında gönül rahatlığı ile kan verebilirler.

Kan vermek orucu bozar mı Oruçluyken tahlil için kan vermek orucu bozar mı (Diyanet)

YORUM YAZ