MENÜ

İnsan bayıldığı zaman orucu bozulur mu? Bayılmak orucu bozar mı? Bayılınca oruç bozulur mu? Anestezi orucu bozar mı?

İslam alimleri arasında bayılmanın orucu bozup bozmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak genellikle, bayılmanın orucu bozmayacağı yönünde bir görüş ağırlık kazanmıştır. Çünkü bayılma, kişinin iradesi dışında gerçekleşen bir durumdur ve bu esnada kişi kasten bir şey yeme veya içme gibi bir eylemde bulunmamaktadır. Yine de, bayılma esnasında kişinin ağzına gelen kan veya tükürük gibi maddeleri yutmaması önemlidir. Eğer bayılan kişi bu tür maddeleri yutar veya ağız dolusu su alırsa, bu durum orucun bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle, bayılma gibi durumlarla karşılaşan kişilere yakından dikkat edilmeli ve gereken tedbirler alınmalıdır. Peki, İnsan bayıldığı zaman orucu bozulur mu? Bayılmak orucu bozar mı? Bayılınca oruç bozulur mu? Anestezi orucu bozar mı? Detaylar haberimizde...

İnsan bayıldığı zaman orucu bozulur mu? Bayılmak orucu bozar mı? Bayılınca oruç bozulur mu? Anestezi orucu bozar mı?

 

Bayılmanın orucu bozup bozmayacağı konusu, İslam alimleri arasında farklı görüşlere sahip olduğu bir meseledir. Genel olarak, bayılmanın orucu bozmayacağı yönünde bir görüş mevcuttur. Çünkü bayılma, kişinin iradesi dışında gerçekleşen bir durumdur ve bu durumda kişi kasten bir şey yeme veya içme gibi bir eylemde bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Ancak, bayılma esnasında kişinin ağzına gelen kan veya tükürük gibi maddeleri yutmaması önemlidir. Eğer kişi bayılma sonucunda ağzına gelen bu maddeleri yutar veya ağız dolusu su alırsa, bu durum orucu bozabilir. Bu yüzden, bayılma gibi durumlarda bulunan kişilere dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kesin bir cevap almak için dini bir otoriteye danışmak her zaman en uygunudur. Din alimleri ve uzmanları, bu gibi konularda daha detaylı bilgi ve açıklamalar sunabilirler.

DİYANET'E GÖRE;

Anestezi orucu bozar mı?

Anestezi, acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin değişik seviyelerde engellenmesi demektir. Lokal, bölgesel ve genel anestezi olmak üzere, üç türlü anestezi vardır. Küçük ameliyatlarda ameliyat bölgesinin yakın çevresine iletimi engelleyen ilaçların verilmesi ile oluşan anesteziye, "sınırlı uyuşturma" denir. Vücudun daha geniş bölgeleri, örneğin belden aşağısı veya bir yarısı iletimin omurilik düzeyinde engellenmesi için omuriliğe veya omuriliğe varmadan geniş bir sinir grubunun oluşturduğu bağlantı yerleri üzerine ilaç verilerek oluşturulan anesteziye "bölgesel anestezi" denir. Hastanın uyutulup ağrının duyulması beyin düzeyinde engellenirse, bu tür anesteziye "genel anestezi" denir.
Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, sınırlı uyuşturma orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.

Haberin Devamı

Bayılma nedir?

Bayılma, tıp literatüründe "sincope" olarak adlandırılır ve bir kişinin bilincini geçici olarak kaybetmesine neden olan bir durumdur. Bayılma, vücudun oksijen ve kan akışının geçici olarak azalması sonucu ortaya çıkar.

Bayılma olayı nasıl gerçekleşir?

Senkop (bayılma) beyin kan akımının geçici olarak azalması sonucu gelişen, birkaç dakika süren, geçici şuur ve duruş (postür) kaybı olarak tanımlanır. Yani hasta bayılma sırasında şuuru kaybolduğundan olup biteni hatırlayamaz ve postür kaybı nedeni ile düşer.

Haberin Devamı

BAYILMA ORUCU BOZAR MI?

Bayılmak, bir şeyi yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmak demek olmadığı için, bayılanın orucu bozulmaz.

Oruçlu iken günün belli bir süresinde bayılan kimsenin orucu bozulmaz, ayılınca orucuna devam eder. Ancak hastalığı yüzünden bir ilâç alması, bir şey yiyip içmesi gerekirse, orucunu bozar ve sonra -sıhhati avdet edince- bozduğu ve tutmadığı kadar orucu kazâ eder.

YORUM YAZ