MENÜ

İftar duası nedir, nasıl yapılır? Oruç açarken iftarda hangi dualar okunur?

Ramazan ayının gelmesinin ardından ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar Ramazan ibadetleriyle ilgili bilgi edinmek istiyor. İlk sahurla beraber on bir ayın sultanı Ramazan başladı. İslam dünyası Ramazan ayını ibadetlerle geçiriliyor. Müslüman aleminde oruç tutularak ibadet edilen bu ayda vatandaşlar İftar duası nedir, nasıl yapılır? Oruç açarken iftarda hangi dualar okunur? sorularının yanıtlarını merak ediyor. Detaylar haberimizde.

İftar duası nedir, nasıl yapılır? Oruç açarken iftarda hangi dualar okunur?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar iftarda ve sahurda okunacak duaları merak ediyor. İftar duası nasıl yapılır? sorusunun yanıtı araştırılıyor. Mübarek Ramazan ayı başladı. Bu sene ilk oruç 24 Nisan'da tutuldu. Oruç tutan Müslümanlar 24 Nisan akşam ezanı ile oruçlarını açacaklar. 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayında nefis muhasebesi yapılacak. Oruç ibadetini yerine getirenler dualarla iftarlarını açacaklar. Merak edilen iftar duaları ve Peygamber Efendimizin okuduğu iftar duası haberimizde yer alıyor.

Haberin Devamı

İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!".

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

YEMEK DUASI ANLAMI

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

Haberin Devamı

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) OKUDUĞU RAMAZAN DUASI

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

YORUM YAZ