MENÜ

Hacet namazı nedir, kaç rekat ve nasıl kılınır? Hacet namazına nasıl niyet edilir? Diyanet Miraç kandili gecesi hacet namazı kılınışı

11 ayın sultanı rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın yaklaşmasıyla araştırılan konulardan oldu. 2 rekat namaz nasıl kılınacak? Hacet namazı nedir, kaç rekat ve nasıl kılınır? Hacet namazına nasıl niyet edilir? Diyanet Miraç kandili gecesi hacet namazı kılınışı

Hacet namazı nedir, kaç rekat ve nasıl kılınır? Hacet namazına nasıl niyet edilir? Diyanet Miraç kandili gecesi hacet namazı kılınışı

Hacet namazı nasıl kılınır? sorusu, 11 ayın sultanı rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın yaklaşmasıyla araştırılan konulardan oldu. 2 rekat namaz nasıl kılınacak? Hacet namazı nasıl kılınır? sorularıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı bilgiler verdi. İşte, adım adım hacet namazı kılınışı ve duasıyla ilgili bilgiler...

Haberin Devamı

Hacet namazı nasıl kılınır?

Bir Müslüman, ihtiyacı olan bir şeyi elde etmek için Allah’ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirmeye çalışmalı ve sonucunu da Allah’tan beklemelidir. Bununla birlikte ahirete veya dünyaya ait bir dileğin gerçekleşmesi isteği ile Allah rızası için namaz kılması da uygundur. Kılınan bu namaza “Hâcet namazı” denir. Bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kişi, ihtiyacı olan bir şeyi Allah’tan veya bir insandan isteyeceği zaman önce güzelce abdest alsın, sonra iki rek'at namaz kılsın. Sonra Allah’ı anıp Resûlullah’a salavat getirsin ve şöyle desin:
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الحَلِيمُ الكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللهِ رَبِّ العَرْشِ العَظِيمِ، الحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ العَالَمِينَ، أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ وَالغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ لاَ تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلاَّ غَفَرْتَهُ وَلاَ هَمًّا إِلاَّ فَرَّجْتَهُ وَلاَ حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلاَّ قَضَيْتَهَا يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ.
“Hilim ve kerem sahibi Allah’tan başka ilah yoktur. Ulu arşın Rabbi Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Her türlü övgü âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini kazandıracak sebepleri, her çeşit iyiliği elde etmeyi ve her türlü günahtan kurtulmayı senden niyaz ediyorum. Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi kabul buyur!” (Tirmizî, Vitir, 17 [479]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 189 [1384]).

Haberin Devamı

Hâcet namazı dört veya iki rek'at olarak kılınabilir. On iki rek'at kılınabileceği şeklinde de rivâyet vardır. Bu namazı dört rek'at kılacak olan kişi, birinci rek'atında Fâtiha sûresinden sonra üç defa Âyetü’l-kürsî, diğer üç rek'atında da birer Fâtiha ile birer İhlas, Felak ve Nâs sûrelerini okur. Sonra da yukarıda zikredilen duayı yapar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/28).

Hacet Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Hacet namazı kılmadan önce kişilerin niyet etmesi gerekmektedir. Hz. Muhammed'in (SAV) hacet namazı kılmadan önce niyet ettiği ardından da tekbir alarak namaza başladığı rivayet edilmektedir.

Haberin Devamı

Hacet namazına niyet etmek için "niyet ettim Allah rızası için dört rekat hacet namazı kılmaya" demek gerekmektedir. Ardından ise Allahu Ekber deyip tekbir getirmek getirmektedir. Ardından sureler okunarak namazın kılınmasına başlanmaktadır.

Hacet (Dilek) Namazı Ne Zamana Kadar Kılınır?

Hacet namazları çoğunlukla Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gecelerde kılınmaktadır. Bunun dışında Kandil gecelerinde de kılınabilmektedir. Ancak bu namazın her gece kılınmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Hacet namazı 2 rekat ya da 4 rekat şeklinde kılınabilmektedir. Ancak bazı rivayetlere göre ise 12 rekat da kılınabilmektedir. Hacet namazı kılınırken ilk rekatta Subhaneke, Fatiha ve ardından 3 Ayetel Kürsi okunur. 2. rekatta ise Fatiha, İhlas Suresi, Felak ve Nas Sureleri ve ardından Ettehiyyatü duasının okunması gerekmektedir. 3. rekatta Fatiha Suresi, İhlas Suresi, Felak ve Nas Surelerinin okunması gerekmektedir. 4. rekatta ise Fatiha, İhlas, Felak ve Nas Surelerinin okunması gerekmektedir. Otururken ise Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena dualarının okunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Hacet namazı Allah rızası için kılınan nafile namazlardan bir tanesidir. Bu namaz mekruh zamanlar dışında istenen vakitlerde kılınabilmektedir. Ancak bu namaz genellikler Ramazan ayında kılınmaktadır.

Diyanetin açıklamalarına göre hacet namazı 2 ya da 4 rekat olarak kılınabilmektedir. Ancak bir takım rivayetlere göre on iki rekat da kılınabilmektedir. Hacet namazı dört rekat kılındığı vakit ilk rekatta öncelikle Fatiha suresi okunmalı ardından üç defa Ayetel Kürsi okunmalıdır.

Sonraki üç rekatta ise bir Fatiha ve ardından bir İhlas okunup sonrasında Felak ve .nas surelerinin okunması gerekmektedir. Hacet namazının iki rekat kılınması halinde ise ikinci rekatta Felak ve Nas Suresi, Fatiha Suresi ve İhlas Suresi okunmalıdır. Namaz bitiminde ise Ettehiyatü suresinin okunması gerekmektedir.

YORUM YAZ