Kurban kesim duası Diyanet: Kurban keserken okunacak dua hangisidir?
06 Haziran 2025, Cuma 08:06Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı'nın gelişiyle birlikte kurban keserken okunacak dualar araştırılmaya başlandı. Kurban keserken yerine getirilmesi gereken görevlerden biri de, gerekli duaları okumaktır. Öncelikli olarak ister kurban niyeti için kesilsin ister başka bir amaçla kesilsin besmele getirilmesi gerekmektedir. Hayvan kesimi esnasında bilerek besmele çekilmemesi uygun bir davranış değildir. Peki kurban kesilirken okunacak dualar neler?

BESMELE ÇEKMEK ZORUNLUDUR
İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

Kurban keserken okunması gereken duaların bilinmesi gerekmektedir. Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından el-En’am duası okunur. Okunuşu ise şöyledir:

"İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn."Türkçe meali: “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

Okunduktan sonra hemen arkasından "İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn." denilir. Ardından; Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirilir ve Bismillahi Allahü Ekber denildikten sonra kurban kesilebilir.

Aynı zamanda okunması gereken ayetlerden birisi de “Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79) olarak ifade edilebilir. Kurban kesmeye niyet ettikten sonra kurban kesmenin gerekliliklerinin de yerine getirilmesi oldukça önemlidir.
