Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken macunla ve macunsuz diş fırçalanır mı ve oruç bozulur mu (Diyanet)
01 Mart 2025, Cumartesi 15:54Güncelleme Tarihi:
Bu sene oruç tutacak olan vatandaşlar, dini görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmek adına orucu bozabilecek eylemleri öğrenmeye çalışıyor. Özellikle oruçlu iken diş fırçalamanın orucu etkileyip etkilemediği, en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor. 'Diş fırçalamak orucu bozar mı?' sorusuna cevap arayanlar için Diyanet'ten gelen resmi açıklama, merak edilen bu konuya ışık tutuyor. Diş fırçalamanın oruç üzerindeki etkisi nedir? Diş fırçalamak orucu bozar mı? Oruçluyken macunla ve macunsuz diş fırçalanır mı ve oruç bozulur mu? Bu sorunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Oruç, temelde yeme, içmeden kaçınarak bireyin kendisini bu ihtiyaçlardan arındırmasını amaçlar. Bu kapsamda, yeme ve içme eylemi, gündelik yaşamda tüketilen her türlü gıda ve içeceği içerir. Sigara, nargile gibi tütün ürünleri orucu bozabilecek eylemler arasında sayılır. Aynı şekilde, herhangi bir sebeple ağız yoluyla alınan ilaçlar da bu durumdan muaf değildir. Ancak, diş fırçalamanın oruç üzerindeki etkisi nedir?

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

MACUNLA DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?
Diş macunu tadının ağıza karışması, genellikle orucu bozmaz. Bu görüşe göre, diş macunu kullanımı ağız hijyenini sağlamak ve hoş olmayan kokuları önlemek amacıyla yapıldığı için orucu bilinçli bir şekilde bozmak anlamına gelmez. Bu bağlamda, diş macunu tadının orucu bozup bozmaması konusunda geniş bir kabul görmüş bir görüş vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, ağız bakımı ve temizliği, oruç ibadeti sırasında da önemlidir.

Diyanet, diş macunu kullanımının orucu bozmaması gerektiği yönünde genel bir görüşe sahiptir. Ancak, bazı alimlerin bu konuda farklı görüşlere sahip olmaları, bireylerin kendi inançları ve tercihleri doğrultusunda bu konuya yaklaşmalarını sağlar. Ancak, bazı İslam alimleri ve kişiler, diş macunu tadının orucu bozabileceği görüşündedir. Bu grup, diş macunu kullanımının ağıza alınan bir madde olduğunu ve bu nedenle orucun bilinçli bir şekilde bozulabileceğini savunmaktadır. Bu görüş, ağız içindeki tadın değişmesini, mideye zarar verebilecek bir etken olarak değerlendirmektedir.

RAMAZAN’DA AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, Ramazan’da diş sağlığı hakkında bilmemiz gerekenleri ve ağız kokusu ile nasıl başa çıkabileceğimizi aktardı. en önemli sorun olan ağız kokusuna değinen Kökdemir, ağız kokusunun, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmediğini belirtti. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır. Geniz eti akıntıları da koku yapabilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazandan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.

NİYET ETTİKTEN SONRA DİŞ FIRÇALANIR MI?
Oruca niyet etmek, İslam'da oruç ibadetinin başlaması için önemli bir adımdır. Oruca niyet edildikten sonra, ağız hijyenine önem vermek ve kötü kokuları önlemek amacıyla hafif bir diş fırçalama genellikle kabul edilen bir uygulamadır. Ancak bu görüşlere rağmen kişiler oruçlarının bozulmalarının ihtimaline karşı diş fırçalamaktan uzak durmayı tercih edebilir. Bu konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada kişinin oruca niyet ettikten sonra diş fırçalaması orucu bozmaz şeklinde ifade edilir.
