MENÜ

Botox orucu bozar mı? Oruçluyken Botox yaptırmak orucu bozar mı?

Botox orucu bozar mı sorusu, dinî bir meseledir ve bu konuda farklı görüşler bulunmaktadır. İslam hukukuna göre, oruç tutan bir kişinin ağız yoluyla besin veya sıvı alması orucu bozar. Ancak tıbbi müdahalelerin orucu bozup bozmadığı konusu daha karmaşıktır. Oruç tutacak vatandaşlar "Oruçluyken Botox yaptırmak orucu bozar mı? Botox orucu bozar mı?" sorusunun cevabı ve tüm detaylar haberimizde...

Botox orucu bozar mı? Oruçluyken Botox yaptırmak orucu bozar mı?

Botox, cilt kırışıklıklarını azaltmak için kullanılan bir kozmetik işlemdir. Oruç tutan bir kişinin botox yaptırmasıyla ilgili dinî hükümler, çoğunlukla dinî otoritelerin yorumlarına ve fıkıh kurallarına dayanır.

Haberin Devamı

İslam'da oruç bozan şeyler genellikle yeme, içme veya cinsel ilişki gibi maddi eylemlerdir. Ancak bazı uzmanlar, enjeksiyon gibi tıbbi prosedürlerin orucu bozmadığına inanırken, diğerleri böyle bir işlemin orucu bozabileceğini düşünmektedir.

Bu konuda kesin bir hüküm almak için, dini bir otoriteye başvurmak en doğrusudur. Yerel bir imam veya din adamı size bu konuda daha fazla bilgi verebilir ve konuyla ilgili doğru kararı verebilmenize yardımcı olabilir.

Nihat Hatipoğlu, Ramazan ayı boyunca Zoom üzerinden izleyicilerin sorularını yanıtlıyor. Önceki akşam bir izleyici "Botoks yaptırmak orucu bozar mı?" diye sordu. Hatipoğlu şu yanıtı verdi: "Bu acil bir şey değil, oruçluyken yaptırılmaz. İftardan sonra ya da Ramazan bitince yaptırın."

Botox orucu bozar mı Oruçluyken Botox yaptırmak orucu bozar mı

Haberin Devamı

Botoks yaptırmak caiz midir?

İslâm’da, yaratılıştan getirilen özellikleri (fıtrat) değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119; er-Rûm, 30/30). Hz. Peygamber (s.a.s.), güzelleşmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi işlemleri, yaratılışı değiştirmek kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını ifade etmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87 [5935-5948]; Müslim, Libâs, 115-120 [2122-2125]).

Botox orucu bozar mı Oruçluyken Botox yaptırmak orucu bozar mı

Bununla birlikte vücudun herhangi bir organında, diğer insanlar tarafından yadırganan, insanın psikolojik olarak etkilenmesine sebep olabilecek bir anormallik veya fazlalık bulunması durumunda bunun ameliyatla düzeltilmesi, fıtratı bozmak değil, bir tedavi işlemi olarak değerlendirilir (Ebû Dâvûd, Hâtem, 7 [4232]; Tirmizî, Libâs, 31 [1770]).
Yüzdeki kırışıklıkları gidermek için botulinum denilen zehirli (toksin) bir maddeden elde edilen sıvının, kırışıklıkların bulunduğu yere iğne ile az miktarda zerk edilmesini ifade eden “botoks” da genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple beden ya da ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça uygulanması caiz değildir.

BOTOX'UN ZARARLARI

  1. Enjeksiyon bölgesinde ağrı veya rahatsızlık: Botox enjeksiyonları sırasında veya sonrasında hafif ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir.

  2. Enjeksiyon bölgesinde şişlik veya kızarıklık: Bazı kişilerde enjeksiyon yapılan bölgede geçici olarak şişlik veya kızarıklık olabilir.

  3. Geçici baş ağrısı veya baş dönmesi: Botox enjeksiyonları sonrasında bazı kişilerde baş ağrısı veya baş dönmesi görülebilir.

  4. Göz problemleri: Nadiren, botox enjeksiyonları sonrasında gözlerde geçici problemler yaşanabilir. Bu durumlar genellikle çift görme veya düşük göz kapağı gibi sorunları içerir.

  5. İfade kaybı: Botox, uygulandığı bölgede kasların geçici olarak hareketsiz hale gelmesine neden olabilir. Bu da yüz ifadelerinin bazılarının geçici olarak kaybolmasına sebep olabilir.

  6. Enfeksiyon riski: Tıbbi prosedürlerde olduğu gibi, botox enjeksiyonları da enfeksiyon riskini taşır. Enjeksiyon yapılan bölgede enfeksiyon gelişebilir.

  7. Alerjik reaksiyonlar: Botox enjeksiyonlarına nadiren alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu reaksiyonlar genellikle kaşıntı, kızarıklık ve döküntü şeklinde olabilir.

YORUM YAZ