MENÜ

Berat nedir ve kelime anlamı ne demek? Berat kelimesinin TDK sözlük anlamı ve kökeni

Şaban ayının 15. gününe denk gelen Berat Kandili, 24 Şubat gecesi idrak ediliyor. İbadetlerini yerine getiren müminler, kandile dair bilgileri araştırıyor. Ramazanın habercisi olan Berat Kandili'nin önemi ve anlamı araştırılırken, Berat ne demek merak konusu oldu Peki Berat ne demek, anlamı nedir? İşte detaylar..

Berat nedir ve kelime anlamı ne demek? Berat kelimesinin TDK sözlük anlamı ve kökeni

Berat Kandili'ni idrak ettiğimiz bugünde müslüman alemi, kelime anlamı olarak berat ne demek araştırıyor. Peki, Berat nedir ve kelime anlamı ne demek? Berat kelimesinin TDK sözlük anlamı ve kökeni! Tüm detaylar ve ayrıtılar haberimizde...

Haberin Devamı

BERAT NE DEMEK? TDK'YE GÖRE BERAT ANLAMI

Berat kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir.
Berat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Berat kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir:

- Bir buluştan, bir haktan yararlanmak için devletçe verilen belge, patent
- Osmanlı Devleti'nde bir göreve atanan, aylık bağlanan, san, nişan veya ayrıcalık verilen kimseler için çıkarılan padişah buyruğu...

"RAHMET VE AF GECESİ"

Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi”denilmiştir.

Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”,“mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir.

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

YORUM YAZ