MENÜ

Berat kandilinin anlamı nedir? Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler

Berat kandili; tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahip bir gündür. İslam dini için kutsal kabul edilen günlerden birisidir. Berat kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir ve sevapların çok fazla yazıldığı gecelerdendir. Peki Berat kandilinin anlamı nedir? Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler var mı? Tüm bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Berat kandilinin anlamı nedir? Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler

Berat Kandili (Beraat Kandili), İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan geceye Berat gecesi denir. Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen Berat Kandili, Allah'ın af, marifet ve rahmetiyle bezeli kutlu bir gece olarak kabul ediliyor. Berat Kandili aynı zamanda Ramazan'ın habercisidir. Peki Berat kandilinin anlamı nedir? Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler
var mı? Sizler için tüm bilgileri derledik.

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN VE AYIN KAÇINDA?

Mübarek üç aylar içerisinde yer alan Berat Kandili gecesi Şaban ayının 15'inci gecesi olarak idrak ediliyor. Berat Kandili 2024 yılı içerisinde 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilecek.

2024 KANDİL TARİHLERİ

Üç ayların başlangıcı ve Recep ayının ilk günü olan Regaip Kandili 11 Ocak 2024 tarihinde, Miraç Kandili 6 Şubat 2024 tarihinde idrak edildi. Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi günü Kadir Gecesi 5 Nisan 2024 Cuma günü, Mevlid Kandili ise 14 Eylül 2024 Cumartesi günü idrak edilecek.

Berat kandilinin anlamı nedir Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler

BERAT KANDİLİNİN ANLAMI NEDİR?

Berat kandili; tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahip bir gündür. İslam dini için kutsal kabul edilen günlerden birisidir. Berat kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir ve sevapların çok fazla yazıldığı gecelerdendir. 2. Selim döneminden itibaren minarelerin üzerinde kandil yakılmasından dolayı 'Kandil' adını almıştır.

Haberin Devamı

Berat kandili; Arapça dilinde 'temize çıkma ve temiz olma' anlamına gelen 'Berat' isminden geliyor. İslam dinine göre bu gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı, tövbe edenlerin kişilerin günahlarının affedileceği aktarılır. Berat kandili gecesinde tövbe eden kulların temize çıkacağından dolayı 'Rahmet gecesi ve Berat gecesi' isimlerini de almıştır.

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Berat kandili tüm İslam alemi için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu kutsal gecede tüm tövbe eden kulların günahları affedilir ve kulların temize çıkması sağlanır. Bu önemli günde İslam alemi ibadetler ve tövbeler ederek, Allah'a yaklaşır ve kulluk görevlerini yerine getirirler.

Berat kelimesi; kurtuluşa ermek, temize çıkmak ve suçlu olmamak manalarına gelir. Müslümanlar bu önemli gecede günahlarından arınır ve temize çıkarlar. Ancak kulların Allah'a dua etmeleri, tövbelerde bulunmaları gerekir. Berat gecesinde ibadet eden ve Allah'tan bağışlanma isteyen tüm kullar kurtuluşa erer.

Berat gecesine ait 5 haslet vardır:

Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.
O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
İlâhi rahmet yayılır.
Mağfiret gecesidir.
O gece, Resûlullah’a (s.a.s.) şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

Haberin Devamı

Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.s.), Şaban’ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah’tan kaçanlardır.

BERAT KANDİLİNDE NE OLDU?

Berat gecesinde Kuran-ı Kerim, Levhi Mahfuzdan dünyaya toplu olarak indirilmiştir. Bu olaya 'İnzal' adı verilir. Berat Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim'in bütünlüğü, değiştirilemeyeceği ve kıyamete kadar muhafaza edileceği tüm İslam alemine aktarılmıştır. Kuran'ın bütün olarak indirildiği bu önemli geceyi kulların Kuran okuyarak geçirmeleri, kulların günahlarının affedilmesine ve Allah'a daha iyi yakınlaşmalarına vesile olacaktır.

BERAT GECESİ ORUÇ TUTULUR MU?

Berat kandili orucu da Ramazan ayında tutulan oruçla birebir aynıdır ve nafile oruçlar arasında yer alır. İsteyen kişiler Şaban ayının 14. günü gece sahur yaparlar ve 14. günün akşam ezanında iftar yapabilirler. Bun 15. günde tekrarlayabilirler. Ayrıca dileyen kullarda 15. günü gecesi sahur yaparak 15. günün akşamında iftar yaparak oruçlarını açarlar. Oruç açıldıktan sonra akşam namazı kılınır ve nafile namazlara başlanır. Bu geceyi ibadetle geçiren herkesin günahları affedilir.

Haberin Devamı

Berat kandilinin anlamı nedir Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler

HANGİ TESBİHLER ÇEKİLİR?

Berat kandilinde çekilecek olan tesbihler de bu geceyi ibadetle geçirmek isteyen kişiler tarafından merak edilen konular arasında. Berat gecesinde çekilecek olan birçok tesbih ve zikir çeşidi mevcuttur. Kişiler diledikleri şekilde tesbih çekerek Allah'ı zikredebilirler.

Berat kandilinde çekilecek tesbihler şu şekildedir;

La İlahe İllallah (Bin adet)
Estağfurullah El Azim (Bin adet)
Habinallahü Vegniğmel Vekil (Yüz adet)
Besmele (İki yüz adet)
Ya Latif (Yüz yirmi dokuz adet)
Bu tesbihler berat gecesinde çekilebilecek tesbihlerdir. Dileyen kişiler namazlardan sonra dileyen kişilerde gün içerisinde diledikleri kadar çekebilirler. Ayrıca geceyi tesbih çekerek geçirecek olan kişilerde sessiz bir ortamda bu tesbihatları en iyi şekilde yapabilirler.

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİNDE HANGİ DULAR EDİLİR?

Berat kandilinde kişilerin genel olarak tövbe yönünde dua etmeleri gerekiyor. Gecenin anlamından dolayı kişilerin, dünyalık isteklerini bir kenara bırakarak affedilmeye yönelik dualar etmesi fayda sağlayacaktır. İslam peygamberi Hz. Muhammed(s.a.v) berat gecesinde şu şekilde dua ederdi: "Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin." Bu duayı berat gecesi okuyan kişilerin günahları affedilir. Ayrıca berat gecesinde; Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayet bol miktarda okunarak Allah'a dualar edilir.

BERAT KANDİLİNDE HANGİ SURELER OKUNUR?

Berat kandilinde bol bol kuran okunması gerekiyor. Kişilerin bol bol sure okuyarak kalplerindeki dünya dertlerini alırlar ve kendilerini tamamen Allah'a teslim ederler. Sureleri belli sayılarda ve sürekli olarak okuyan kişiler, zikir yapmış sayılırlar ve ibadet etmiş olurlar.

Berat kandilinde okunması gereken sureler şu şekilde sıralanıyor;

Fatiha suresi
Ayetel Kürsi
Duha suresi
İnşirah suresi
İhlas suresi
Tevbe suresi
Felak suresi
Nas suresi
Bu sureler gün içerisinde okunarak zikir yapılabilir. Özellikle tevbe suresinin gece vakitlerine doğru okunması ve daha sonrasında tövbe edilmesi kişiler için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kuran'ın vermiş olduğu huzurla birlikte Allah'a daha yakınlaşılır ve gönülden tövbe edilir.

Berat kandilinin anlamı nedir Berat gecesinin önemi ve fazileti hakkında bilgiler

YORUM YAZ