MENÜ

Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

Berat Kandili'nde oruca nasıl niyet edilir? sorusu Müslümanların yoğunlaştığı konuların başında geliyor. Orucun şartlarından olan niyet, Berat Kandili'nde sahurla tutulacak olan oruç için önem arz ediyor. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) "Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz" şeklinde buyurduğu, bereketli ve feyizli üç ayların içinde bulunan Berat Kandili Diyanet takvimine göre 24 Şubat 2024 tarihinde idrak edilecek. Peki Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir?

Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

Ramazanın müjdecisi olarak kabul edilen Berat Kandili, camilerde düzenlenen programlarla idrak edilecek. Bu mübarek gün öncesi ise vatandaşların ibadetlere yönelik araştırmaları hız kazandı. Peki Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir? Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır? soruları bir hayli fazla aranmakta. Bu soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

BERAT KANDİLİ ORUCU TUTULUR MU?

Diyanet kaynaklarında Berat Kandili'nde oruç tutmanın hükmü ile ilgili şu bilgi yer alıyor;

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebû Dâvûd, Savm, 62; Tirmizî, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, âşûrâ ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyâm, 196, 197; İbn Mâce, Sıyâm, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyâm, 198) diye cevap verirdi.

Haberin Devamı

Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

BERAT KANDİLİ ORUCU

Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

Berat kandili orucu da Ramazan ayında tutulan oruçla birebir aynıdır ve nafile oruçlar arasında yer alır. İsteyen kişiler Şaban ayının 14. günü gece sahur yaparlar ve 14. günün akşam ezanında iftar yapabilirler. Bun 15. günde tekrarlayabilirler. Ayrıca dileyen kullarda 15. günü gecesi sahur yaparak 15. günün akşamında iftar yaparak oruçlarını açarlar. Oruç açıldıktan sonra akşam namazı kılınır ve nafile namazlara başlanır. Bu geceyi ibadetle geçiren herkesin günahları affedilir.

KANDİLDE ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?

Kalben niyet etmek kabul edildiği gibi sahura kalkmak da oruca niyet etmek olarak kabul edilir. 'Allah'ın niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya' şeklinde niyet edilebilir.

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Haberin Devamı

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Haberin Devamı

Berat kandilinde oruç tutulur mu ve nasıl niyet edilir Berat kandili ve gecesi orucu ne zaman tutulur ve sevabı var mıdır

YORUM YAZ