MENÜ

Berat kandilinde hangi dualar okunur? Berat gecesi okunacak dualar

Berat Kandili'nde okunacak dualar manevi güzelliklerle dolu bu önemli günün gelmesi ile Müslümanların yoğunlaştığı konulardan oldu. Berat Kandili duası Yüce Allah'ın affına sığınmak isteyenler tarafından ifa edilen ibadetler ile okunacak. 24 Şubat gecesi idrak edilecek olan Berat gecesinde, müminlerin hayatlarının gidişatını gözden geçirmesi, hata ve günahları için tövbe etmesi, dua ederek Kur’an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışması Diyanet kaynaklarında buyruluyor. Peki Berat kandilinde hangi dualar okunur? İşte Berat gecesi okunacak dualar...

Berat kandilinde hangi dualar okunur? Berat gecesi okunacak dualar

Berat Kandili duası, İslam aleminin aylardır beklediği Ramazan'ın müjdesi bu önemli günle beraber ibadetlerini tam ve eksiksiz idrak edecek olanların gündemine geldi. Şaban ayının yarı gecesi olan Berat Kandili dua ve isteklerin kabul edileceği, günahların bağışlanacağı müstesna ve mübarek bir gece olarak tasvir ediliyor. Günahlardan arınma ve kurtuluşun müjdelendiği, Berat Kandili'nde dua etmek büyük önem arz ediyor. Peygamber Efendimiz'in (s.a.s) bu gece için ettiği dualar da Berat gecesinde önemli yer tutuyor. Peki hangi dualar okunmalı? Sizler için Berat gecesi okunacak duaları derledik.

Haberin Devamı

Berat kandilinde hangi dualar okunur Berat gecesi okunacak dualar

Berat Kandilinde Nasıl Dua Edilir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki Berat Kandiline ait özel bir dua yahut namaz bulunmamaktadır. Dua, kişinin Rabbi ile direkt olarak iletişim kurduğu andır. Bu nedenle kişinin Rabb’ine karşı isteklerini, sıkıntılarını ve şükürlerini bildirmesi öznel bir durumdur. Müslümanlar ellerini Rablerine açar ve içlerinden geldiği şekilde Rabbi ile iletişime geçerler.
Tüm bunlarla birlikte alimler, mübarek günlerde okunması için dua tavsiyelerinde bulunmuşlardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın. Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır: «Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39) İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)

Haberin Devamı

“Ey Allâh’ım! Sana başvurma yolunu bana cömertliğin gösterdi. Senin huzuruna beni iyiliğin ulaştırdı. Senin nezdine beni keremin yaklaştırdı. Sana gizli kalmayan sıkıntılarımı ancak Sana şikayet ediyor ve Senden, Sana zor gelmeyecek şeyler istiyorum. Zaten Senin, benim durumumu bilmen, istememe de hâcet bırakmıyor. Ey sıkıntılıların derdini açan Zat! İçinde bulunduğum sıkıntıları benden gider. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten de ben, zalimlerden oldum.

Haberin Devamı

“Ey Allah! Eğer beni bedbaht (sonu kötü) yazdıysan bahtiyar yaz, adımı kötülerin dosyasından sil ve beni takva sâhibi biri olarak kayda geçir. Sen bana enbiyanın ayetini (onlara imanın kazandıracağı nurları ve güzel alâmetleri) nasîb et. Bütün düşmanlarıma karşı bana yardım et, kıyamet günü beni peygamberler Aleyhimüsselam zümresinde haşret, kötülerin derekesin(e düşmek)den beni muhâfaza et. Şüphesiz duâları hakkıyla işiten ancak Sensin. Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle (duâmı kabûl et). Âmin!”

Berat kandilinde hangi dualar okunur Berat gecesi okunacak dualar

Berat Kandilinde Dualar Kabul Olur Mu?

Berat Kandilinde gönülden yapılan dualar şüphesiz kabul olur. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i Şerifte şöyle buyurmuştur:
“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olur. Bunlar; Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat Gecesi), Cuma ve Bayram geceleridir” buyurmuştur. .” (İbn Mâce)

Haberin Devamı

Berat Kandilinde Hangi Dualar Edilir?

Berat kandilinde kişilerin genel olarak tövbe yönünde dua etmeleri gerekiyor. Gecenin anlamından dolayı kişilerin, dünyalık isteklerini bir kenara bırakarak affedilmeye yönelik dualar etmesi fayda sağlayacaktır. İslam peygamberi Hz. Muhammed(s.a.v) berat gecesinde şu şekilde dua ederdi: "Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin." Bu duayı berat gecesi okuyan kişilerin günahları affedilir. Ayrıca berat gecesinde; Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayet bol miktarda okunarak Allah'a dualar edilir.

Berat Kandilinde Hangi Sureler Okunur?

Berat kandilinde bol bol kuran okunması gerekiyor. Kişilerin bol bol sure okuyarak kalplerindeki dünya dertlerini alırlar ve kendilerini tamamen Allah'a teslim ederler. Sureleri belli sayılarda ve sürekli olarak okuyan kişiler, zikir yapmış sayılırlar ve ibadet etmiş olurlar.

Haberin Devamı

Berat kandilinde okunması gereken sureler şu şekilde sıralanıyor;

Fatiha suresi
Ayetel Kürsi
Duha suresi
İnşirah suresi
İhlas suresi
Tevbe suresi
Felak suresi
Nas suresi

Bu sureler gün içerisinde okunarak zikir yapılabilir. Özellikle tevbe suresinin gece vakitlerine doğru okunması ve daha sonrasında tövbe edilmesi kişiler için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kuran'ın vermiş olduğu huzurla birlikte Allah'a daha yakınlaşılır ve gönülden tövbe edilir.

Berat kandilinde hangi dualar okunur Berat gecesi okunacak dualar

YORUM YAZ