MENÜ

Berat kandilinde 12 rekat namaz nasıl kılınır ve nasıl niyet edilir? Berat gecesi 12 rekat hacet namazı kılınışı

Bugün Berat Kandili kutlanıyor. Bu mübarek kandil gecesinde ibadet etmek isteyenler hacet ya da tesbih namazı kılabilirler. Berat kandilinde kılınacak olan hacet namazı 12 rekat , tesbih namazı 4 rekattır. Berat kandili gecesini, şüphesizdir ki bol bol namaz kılarak geçirmek gerekir. Affı bol olan bu geceyi tesbih namazı ve ya hacet namazı kılarak geçirmek yapılması gereken ibadetlerden biridir. Sizler için hacet ve tesbih namazının nasıl kılındığını, kaç rekat olduğunu ne zaman yani saat kaçta kılmak gerektiğini ve her rekatta hangi duaların okunacağını, çekilecek tesbihleri detaylı bir şekilde anlattık. Berat kandilinde 12 rekat namaz nasıl kılınır ve nasıl niyet edilir? Berat gecesi 12 rekat hacet namazı kılınışı ve detaylar haberimizde...

Berat kandilinde 12 rekat namaz nasıl kılınır ve nasıl niyet edilir? Berat gecesi 12 rekat hacet namazı kılınışı

Berat Kandili, Müslümanların günahlarından arınmasına vesile olacak mübarek gecelerden birisidir. Zemahşeri (r.a)’ın ifadesine göre Berat gecesinde tüm canlıların yaşayacakları bir yıllık olaylar Levh-i Mahfuz’dan kopyalanır ve bu işlem Kadir gecesine kadar sürer. Bu nedenle Kadir gecesi gibi Berat gecesi de ibadetle geçirilmesi gereken mübarek bir gecedir. Bu haberde, “Berat Kandili’nde 12 rekat namaz nasıl kılınır ve nasıl niyet edilir? Berat gecesi 12 rekat hacet namazı kılınışı ve detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Vakit namazlar nasıl kılınıyor ise Berat Kandili’nde kılınacak nafile namazlar da aynı şekliyle kılınabilir. Ancak Berat Kandili’nde yapılan ibadetler için İslam alimleri bazı açıklamalar yapmıştır. Alimler, Berat Kandili’nde kılınacak olan nafile namazların rekatları, bu rekatlarda okunacak sureler, namaz sonrasındaki dua, tesbihat ve zikirler hakkında tavsiyelerde bulunmuştur. Müslümanlar, Berat Kandili’ni bu tavsiyeler ışığında değerlendirmelidir.

Berat Kandili'nde Kılınacak Namazlar

Berat Kandili’nde vakit namazların dışında kılınacak nafile namazlar bulunmaktadır. Bu namazların akşam ile yatsı namazı arasında yahut yatsı namazından sonra kılınması tavsiye edilir. Bu namazlardan birisi Hacet namazıdır. Hacet namazı, kişinin dünya-ahiret istekleri ve Allah’ın rızasını kazanmak için kıldığı namazdır. Bununla birlikte Berat gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz, 14 rekatlık namaz, 12 rekatlık namaz ve 6 rekatlık namaz bulunur.

Haberin Devamı

Berat Kandili'nde Kaç Rekat Namaz Kılınır?

Berat Kandili, Müslümanların günahlarından dolayı Allah’tan bağışlanma dilediği bir gecedir. Bu nedenle bu gece kılınacak namazların rekatı sınırlı bir sayı ile ifade edilemez. Kişi, tüm geceyi nafile namazlar ile geçirebileceği gibi geçmiş zamanlardan kalma kaza namazlarını da kılabilir.

Berat Kandili’nde kılınacak nafile namazlar hakkında alimler rekat sayıları bildirmiştir. Bu namazların nasıl, kaç rekat ve hangi vakitlerde kılınacağını ilgili başlıklar altında inceleyelim.

12 Rekat Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Kandili’nde 12 rekatlık namaz kılmak, alimlerin tavsiyeleri arasında bulunmaktadır. Bu namaz, her rekatta 1 Fatiha ve 50 İhlas Suresi okunarak kılınır. Berat gecesi kılınan 12 rekatlık nafile namazın mükafaatı oldukça fazladır. Nitekim Zünnun-u Mısri Hazretleri’nden rivayet edildiğine göre şöyle buyrulmuştur: “Berat gecesi her kim on iki rekat kılar da, Fatiha’dan sonra 50 kere İhlas suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:58-59)

Haberin Devamı

Berat Kandili Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Berat Kandili’nde kılınan namazlar nafile namazlardır. Nafile namazlar için kişi şöyle niyet edebilir: Niyet ettim Ya Rabbim senin rızan için namaz kılmaya.

Berat Kandili Namazında Secdede Ne Okunur?

Farz, vacip, sünnet ve nafile tüm namazlarda secdede aynı şey söylenir: Sübhane Rabbiyel Ala. Anlamı şudur: “Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” Namaz sonrasında edilen dualar secde halinde de yapılabilir.

Berat Kandili'nde Namaz Duası Nasıl Edilir?

Berat Kandili’nde kılınan nafile namazların ardından kişi gönlünden geçtiği gibi dua edebilir. Bu gece sıkıntı ve günahlardan arınma gecesidir. Bu nedenle Allah’tan af ve mağfiret, bereket ve rızık, sıkıntı ve belalardan beri olmak istenebilir. Berat gecesi kılınan nafile namazlardan sonra yapılması tavsiye edilen dualardan birisi şöyledir:

YORUM YAZ