MENÜ

Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında? Diyanet 2024 Berat gecesi tarihi

Tüm İslam camiası tarafından beklenen 2024 Berat Kandili için geri sayım başladı. Kandil için bu yıl yine dualar ve ibadetlerle ihya edilecek. Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gece olarak kabul edilen Berat Kandili'nin önemi ve ayın kaçında idrak edileceği merak ediliyor. Peki Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında? Bu sorunun yanıtını ve Berat Kandiline dair tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında? Diyanet 2024 Berat gecesi tarihi

Berat, Arapça Berae/beraet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Berat kelime anlamı olarak iki şey arasında ilişki olmaması veya kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması anlamına gelir. Hicri takvime göre her yıl Şaban ayının 15'inci gecesi idrak edilen Berat Kandili gecesi bu yıl hangi tarihte kutlanacak? İşte Berat Kandili gecesi tarihi ve bu gece hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN VE AYIN KAÇINDA?

Mübarek üç aylar içerisinde yer alan Berat Kandili gecesi Şaban ayının 15'inci gecesi olarak idrak ediliyor. Berat Kandili 2024 yılı içerisinde 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilecek.

Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında Diyanet 2024 Berat gecesi tarihi

2024 KANDİL TARİHLERİ

Üç ayların başlangıcı ve Recep ayının ilk günü olan Regaip Kandili 11 Ocak 2024 tarihinde, Miraç Kandili 6 Şubat 2024 tarihinde idrak edildi. Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi günü Kadir Gecesi 5 Nisan 2024 Cuma günü, Mevlid Kandili ise 14 Eylül 2024 Cumartesi günü idrak edilecek.

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ

Müslümanlar, bu geceyi ibadetle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda Hz. Muhammed'in (s.a.v) bir hadisi vardır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ, o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim." buyurur. (İbn Mâce)

Haberin Devamı

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an'ın Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında Diyanet 2024 Berat gecesi tarihi

BERAT KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU?

Berat Kandili orucu hakkında Hz.Ali (R.A.) tan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Buyuruyor ki;

“Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin.”Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yokmu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yokmu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yokmu? Afiyet vereyim. Yokmu şunu isteyen, yokmu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder, buyuruyor.

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul-yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.

Haberin Devamı

Berat Kandili ne zaman, hangi gün ve ayın kaçında Diyanet 2024 Berat gecesi tarihi

YORUM YAZ