MENÜ

Berat gecesi kandil namazı saat kaçta ve ne zaman kılınır ve başlar? Berat kandili namazı saati

Kulların ihsana kavuştuğu mübarek gün Berat Kandilinin namazı hakkında bilmeniz gerekenler. Berat gecesi kandil namazı saat kaçta ve ne zaman kılınır ve başlar? Berat kandili namazı saati ve tüm detaylar haberimizde...

Berat gecesi kandil namazı saat kaçta ve ne zaman kılınır ve başlar? Berat kandili namazı saati

Hicri yılın sekizinci ayı olan Şaban ayı üç ayların ikinci ayıdır. Şaban ayının 14. gecesi ise Berat Kandilidir ve Ramazan ayının habercisidir. 2024 yılında 24 Şubat Cumartesi (14 Şaban 1445) günü idrak edilecek Berat Kandili, mübarek üç ayların üçüncü kandili olmakla birlikte o yıl gerçekleşecek ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Kelime anlamı olarak bir yerden affını alması manasını taşıyan Berat Kandili ihya bakımından çok faziletli bir gecedir. Berat kandili oruç tutulabilir peki, Berat gecesi yapılacak ibadetler arasında olan Berat Kandili namazı nedir? Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili namazı kaç rekattır? Berat kandilinde kılınacak namaz için faziletler nelerdir?

Haberin Devamı

Kandil namazı saat kaçta?

İslam alemi tarafından idrak edilen Kandiller ve diğer dini geceler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanının okunmasıyla başladığı için, Berat Kandili'nde kandil namazı kılmak isteyen vatandaşlar, akşam ezanın okunmasıyla birlikte ibadet etmeye başlayabilir. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan net bir açıklama olmasa da yatsı ezanı ile de ibadetlerini devam ettirebilir.

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Amr ibni Osman ibni Kesir ibni Dinar’dan (r.a) rivayete göre Hz. Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Her kim Şaban’ın yarı gecesi ile iki bayram gecelerini ibadette geçirirse, kalplerin öldüğü günde onun kalbi ölmez.” Bu ibadetlerden en makbul olanı da namazdır. Peki, Berat kandili 100 rekatlık namaz nasıl kılınır? 24 Şubat 2024 Cumartesi yani Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece kılınacak 100 rekatlık nafile namazı ikişer rekatlar halinde kılınır ve selam verilir. Her rekatta 1 Fatiha Suresi, 10 İhlas Suresi okunur. Berat kandili namazı nasıl kılınır 12 rekat olarak bilinen namaz ise Zünnün-u Mısri Hazretleri’nden rivayet olunduğuna göre; “Berat gecesi her kim 12 rekat namaz kılar, Fatiha’dan sonra 50 kez İhlas Suresi okursa 100 rekatın sevabını alır.” buyurulur. Ama buna gücü yetmeyenler yine Ali ibni Ebi Talib’den (r.a) nakledilen 14 rekatlık namazı kılabilir. “Şaban’ın yarı gecesi Rasûlüllâh (S.A.V)’in kalkıp 14 rekat namaz kıldığını gördüm. Namazdan sonra oturup 14 kere Fatiha, 14 kere Felak, on dört kere Nas surelerini, bir kez de Tevbe suresinin son iki ayetini okudu. Berat gecesi ayrıca 6 rekatlık bir namaz daha bulunur ve akşam namazından sonra kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 6 İhlas Suresi okunur. Her namaza niyet edilmesinin ardından Allah-u Ekber denilerek namaza başlanır. İkişer rekatlar halinde kılınan namazlarının sonunda selam verilir.

Haberin Devamı

Berat Kandilinde Hangi Namazlar Kılınır?

Günahlardan kurtulma, kötülük ve cehennemden kurtuluş, af anlamına gelen Berat Kandilinde camide cemaatle kılınacak vakit, münferit olarak kılınacak nafile ve hacet namazları çok sevaptır. Vakit namazlarının dışında bu gece akşam ile yatsı arası veya yatsıdan sonra imsak vaktine kadar kılınacak olan namazlar vardır. Gece kılınacak 100 rekatlık namaz, 14 rekatlık namaz, 12 rekatlık namaz ve 6 rekatlık namaz bulunur.

Haberin Devamı

Berat Kandilinde Kaç Rekat Namaz Kılınır?

Kurtuluş ve bağışlanmanın mana bulduğu Berat gecesi namaz için çok faziletlidir. Kaza namazı borcu olanlar mübarek gecelerin bereketiyle hususi olarak bu günahları için af talep etmeli ve kılabildikleri kadar kaza namazı kılmalıdırlar. 100, 14, 12 ve 6 rekatlardan oluşan namazlar bulunur. Bu namazların kılınışı ve kılınma zamanları farklıdır.

6 Rekat Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

İkişer rekatlar halinde toplamda 6 rekat kılınan namaz akşam ile yatsı namazı arasında kılınır. Berat kandili 6 rekat namaz akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas suresi okuyarak altı rekat tamamlanır. Her iki rekatın selamından sonra birer Yasin-i Şerif okunur. İlk iki rekatlık namazı kılarken ömrüne berekete, ikinci iki rekatlık namazı kılarken rızkına bereket ve belaları def etmeye, üçüncü iki rekatlık namazı kılarken ise insanlardan istiğna (muhtaç olmama) ve husn-ü hatime (imanla biten güzel bir sona erişme) ye niyet edilir. En sonunda ise Berat Kandili gecesi duasını 10 kez okuyarak namaz tamamlanır.

 

 

YORUM YAZ