MENÜ

Ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı? Sarı tükürük orucu bozar mı? (Diyanet)

Ramazan ayı boyunca, gün içinde su veya herhangi bir sıvı alımının yapılmaması nedeniyle ağızda balgam birikimi yaşanabiliyor. Bu durum, oruç tutan bireylerin balgam yutmanın oruç üzerindeki etkilerini merak etmelerine yol açarken, tükürüğün yutulmasının zararları olup olmadığı konusunda da araştırmalar yapmalarına neden oluyor. Peki ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı? Sarı tükürük orucu bozar mı? Bu sorunun yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

Ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı? Sarı tükürük orucu bozar mı? (Diyanet)

Tükürük ve balgam yutmak orucu etkiler mi?" sorusu, özellikle geniz akıntısı gibi sağlık sorunları yaşayan veya çeşitli rahatsızlıklarla mücadele eden birçok Müslümanın ilgisini çekiyor. İslam'da oruç, yeme, içme ve cinsel ilişkiden belirli bir süre kaçınmayı gerektiren, açlık ve susuzlukla test edilen bir ibadettir. Vücudun doğal olarak ürettiği tükürük ve balgamın yutulması, orucu bozmayacağı yönünde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapmış olduğu açıklamalar bulunmaktadır.

Haberin Devamı

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Günümüzde Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam alimlerinin bir çoğu tarafından aynı balgam gibi, oruçken tükürük yutmak da orucu bozmayan hallerin arasında bulunmaktadır. Ağızdan çıkan tükürüğün geri yutulması durumunda ise oruç bozulduğundan kaza yapmak gerekmektedir.

Ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı Sarı tükürük orucu bozar mı (Diyanet)

TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet tarafından " Tükürük yutmak orucu bozar mı? Sorusu genel olarak bu durumun orucu bozmayacağı şeklinde cevaplanmaktadır. Ağız, beden içi olduğundan tükürük yutmak da insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesi gibi doğal kabul edilir. Günlük yaşamda oruçlu iken tükürük yutmak, ağzın içinde salgılanan tükürüğün normal olarak yutulması gibi düşünülür.

Oruçlu kimsenin, art arda gelen ve yoğun olan tükürüğü yutması da sakıncalı olarak değerlendirilmemektedir. Ağzın çalkalanmasından sonra kalan ıslaklığın veya dudağı yaladıktan sonra kalan tükürüğün yutulması durumu da orucu bozmayan hallerden sayılmaktadır. Din bilginlerine göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin ağızda bulunan tükürüğü yutması orucunu bozmamaktadır. Fakat ağızda bulunan tükürüğün biriktirilmesi kaçınılması gereken davranışlardan olarak açıklanmaktadır. Bu şekilde yutmanın orucu bozmamakla birlikte mekruh olduğu söylenmektedir.

Haberin Devamı

İSTEMEDEN BALGAM VE TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Kişiler oruçlu oldukları süre içerisinde ağızlarına balgam geldiğinde yutmamaya özen göstermelidir. Ancak dalgınlıkla ya da yanlışlıkla, kişi istemeden balgamını yutabilir. Bu durumda da orucun bozulup bozulmadığını merak eder. Balgam temiz bir madde olmadığı için ağza geldiğinde yutulursa kişinin orucunu bozar. Ancak eğer kişi bunu fark etmeden yaparsa orucu bozulmaz. İstemeden balgam yuttuktan sonra kişi bundan sonraki süreçte daha dikkatli davranmalı ve balgam yutmaktan sakınmalıdır. Aksi halde orucu bozulur ve bozulan oruç yerine denk gelecek şekilde bir gün oruç tutmak ile yükümlü görülür.

Ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı Sarı tükürük orucu bozar mı (Diyanet)

YORUM YAZ