MENÜ

Ağda yaptırmak ve yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken kendine veya başkasına ağda yapılır mı (Diyanet)

Oruç tutarken ağda veya epilasyon yaptırmanın dinî açıdan uygun olup olmadığı, birçok kişinin merak ettiği bir konu haline geldi. Bazıları, oruç ibadetinin bozulmaması için bu tür uygulamalardan kaçınmanın önemli olduğunu savunurken, bazıları ise böyle bir durumun orucu etkilemeyeceğini dile getiriyor. Peki bu konuda diyanetin görüşü nedir? Ağda yaptırmak ve yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken kendine veya başkasına ağda yapılır mı (Diyanet) Detaylar haberimizde...

Ağda yaptırmak ve yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken kendine veya başkasına ağda yapılır mı (Diyanet)

Oruç tutarken ağda veya epilasyon yaptırmanın caiz olup olmadığı, özellikle Müslümanlar arasında tartışmalı bir konudur. Bazı alimler, ağda veya epilasyonun orucu bozmayacağını belirtirken, bazıları ise bunun orucu bozabileceğini savunmaktadır.

Haberin Devamı

Orucun bozulmamasına özen gösterenlerin, oruçken ağda veya epilasyon yaptırmanın doğru olup olmadığını merak etmeleri son derece doğaldır, özellikle Ramazan ayı gibi kutsal bir dönemde. Ancak, konuyla ilgili kesin bir hüküm bulunmamaktadır ve kişilerin kendi inançları ve içtihadları doğrultusunda hareket etmeleri önemlidir.

Oruç tutarken ağda veya epilasyon yaptırmanın sakıncalı olup olmadığına dair kesin bir hüküm vermek mümkün değildir. Bu nedenle, kişilerin kendi inançlarını, içtihadlarını ve dinî otoritelerden aldıkları bilgileri göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekmektedir.

 

"Ağda yaptırmak orucu bozar mı?" sorusu, dinî otoriteler arasında farklı yorumlara konu olan bir meseledir. Bazı İslam alimleri, ağda gibi cilt bakımı uygulamalarının orucu bozmayacağını savunurken, bazıları ise bu tür eylemlerin orucu geçersiz kılabileceğini öne sürmektedir.

Haberin Devamı

Orucun temel prensiplerinden biri, oruçlu kişinin niyetine bağlı olarak gün boyunca yemek, içmek, cinsel ilişki gibi belirli eylemlerden kaçınmasıdır. Ancak, bazı alimler, ağda gibi cilt bakımı uygulamalarının bu prensibe aykırı olmadığını ve dolayısıyla orucu bozmayacağını öne sürerler. Diğer bir görüşe göre ise, bu tür eylemler vücudunuzun açlığını ve susuzluğunu hissetmesine neden olabilir ve bu da orucun geçersiz olmasına yol açabilir.

Bu konuda net bir hüküm vermek dinî otoritelerin inanç ve yorumlarına bağlıdır. Dolayısıyla, ağda gibi cilt bakımı uygulamalarının orucu bozup bozmayacağına dair kesin bir cevap almak için bir din alimi veya yetkili bir dini otoriteye danışmak en doğrusudur. Her birey, kendi inançlarına ve dinî görüşlerine göre bu konuda karar vermelidir.

Ağda veya epilasyon yaptırmak oruca engel olur mu?

DİYANET'E GÖRE;

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğinânî, el-Hidâye, 4/368-370).

YORUM YAZ