MENÜ

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt Yazdı: Neil Armstrong olmak!

ABD ile Sovyetlerin rekabetinin uzaya dek taşındığı 60’lı yıllardayız. Tüm dünyanın bu uzay yarışının galibini beklediği dönemde, filmimiz bir adamın iç dünyasına odaklanıyor.

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt Yazdı: Neil Armstrong olmak!

‘Whiplash’ ve ‘Aşıklar Şehri’ gibi filmleriyle son yıllara damga vuran genç yönetmen Damien Chazelle yine el attığı işe ufak dokunuşlarla kendi imzasını atmayı başarmış. Chazelle ile Ryan Gosling’i bir kez daha buluşturan bu dönem filmi, Ay’ın yüzeyine başarıyla inen Apollo 11’in tanıdık öyküsünü farklı bir vurguyla anlatıyor. Film uçlara savrulup, günümüzde sıkça yinelenen bir komplo teorisini savunarak, aslında Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in Ay’a hiç inmediğini de iddia etmiyor elbette. Nihayetinde bir Hollywood filmi var karşımızda; ama hakkını verelim, ‘Ay’da İlk İnsan’ genelde hamaset kokan, ABD’nin gücüne vurgu yapan o bıkkınlık verici uzay yolculuğu filmlerinden farklı bir yerde duruyor. Film, Ay’a ayak basmanın ABD ve Sovyetler arasındaki dünya hakimiyeti yarışında neye tekabül ettiği sorusuyla pek ilgilenmiyor. Hatta aralarda, neden bu işe bunca para ve emeğin harcandığı sorusunu da alttan alta soruyor. Tüm bu uzay serüvenini, Ryan Gosling’in düşük bir tonda, adeta bir hayalet gibi canlandırdığı (zira rol tam da bunu gerektiriyor) Neil Armstrong’un gözünden izliyoruz. Armstrong, hiç de öyle şöhrete kavuşmaya, ülkesinin kahramanı olmaya hevesli bir adam değil. Uzay yolculuğundan önce, 2 yaşındaki kızını kaybediyor ve bu acı onun tüm hayatına siniyor. Ekibe seçilme aşaması, hazırlıklar, deneme seanslarında, Armstrong’un beden dili muzaffer bir vatanperveri değil, ölüme doğru giden, kaderine boyun eğmiş bir adamı anımsatıyor. 20 Temmuz 1969’da Ay’a başarıyla inildiğini bilmesek, onun her an ölebileceğine inanacağız. Film tarihe mal olmuş bu olaydaki insani faktörü muazzam bir başarıyla ve iddialı laflara girişmeden yansıtıyor. Gürültülü efektler ya da heyecanla beklenen bir final yok filmde, ancak Neil Armstrong’un duygusal dünyasını çözümlemeye dair hakiki bir çaba var

Haberin Devamı

Filmin künyesi

Yapımı: 2018 – ABD

Tür: Dram, Biyografi

Süre: 141 Dak.

Yönetmen: Damien Chazelle

Oyuncular: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke

*****

Haftanın filmlerini Abbas Bozkurt Yazdı: Neil Armstrong olmak

Bir yıldız doğuyor

Bradley Cooper’a oyunculukla kazandığı Oscar adaylıkları yetmemiş olacak ki, bu kez bizzat yönettiği bir filmle Oscar’ı kucaklamaya kararlı gözüküyor. Bu yıl ödül sezonunda ismini bolca duyacağımız ‘Bir Yıldız Doğuyor’ yaşı ilerledikçe yolunu kaybeden alkolik bir müzisyenin genç bir yeteneği ortaya çıkarma öyküsünü anlatıyor. Daha önce birçok kez sinemaya uyarlanan bu klasik öyküyü bu kez Lady Gaga ve Bradley Cooper gibi isimler sahneye taşıdığı için filmin kopardığı gürültü de epey büyük oldu. Çok büyük beklentilerle gidilmediği takdirde, duygu yoğunluğu, müziği kullanış biçimi ve oyuncularının ışıltısıyla sizi koltuğa hemen yapıştırabilecek filmlerden biri.

YORUM YAZ