MENÜ

Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, kılınışı nasıl? (Diyanet)

Ramazan Bayramı'nı bayram namazıyla karşılayacak olan milyonlarca Müslüman, bu özel günlerde ibadetlerini de arttırarak sürdürecek. Ramazan Bayramı’na sayılı saatler kala bayram namazının camilerde mi yoksa evde mi kılınacağı merak konusu. Bayram namazını evde kılacak olan vatandaşlar bayram namazını nasıl kılınması gerektiğini araştırıyor. Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, kılınışı nasıl? sorularının yanıtları da müslümanlar tarafından merak ediliyor. İşte bayram namazı nasıl kılınır sorusunun yanıtı ve detaylar...

Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, kılınışı nasıl? (Diyanet)

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in sona ermesi ile birlikte müslüman halkı, Ramazan Bayramı’nı kutlayacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında tüm ülkede sokağa çıkma yasağı uygulanması nedeniyle müslümanlar, bayram namazının nasıl kılınacağını merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bayram namazının camilerde kılınacağını ifade ederek, “Salgın tedbirlerinin en güzel uygulandığı mekanlar camilerimiz oldu. Bu tedbirlere riayet ederek inşallah bayram namazlarımızı kılacağız." dedi. Bayram namazını evde kılacak olan vatandaşlar bayram namazını nasıl kılınması gerektiğini araştırıyor. Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat, kılınışı nasıl? sorularının yanıtları ve detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

Bayram namazı camilerde kılınacak mı?

Ramazan ayının son sahurunda TRT1’e konuk olan Prof. Dr. Ali Erbaş, bayram namazının camilerde kılınacağını ifade ederek, “Salgın tedbirlerinin en güzel uygulandığı mekanlar camilerimiz oldu. Cemaatimiz, tedbirler noktasında çok düzenli hareket etti. Bu tedbirlere riayet ederek inşallah bayram namazlarımızı kılacağız. Kardeşlerimizin titizlikle tedbirlere uyarak, kimseye zarar vermeden kısa zaman içerisinde bayram namazını kılıp evlerine dönmelerini buradan tavsiye ediyorum” dedi.

Bayram namazı evde kılınır mı, nasıl kılınır?

Kur-an'ı Kerim ‘de Ramazan Bayramı ile ilgili ayet şu şekildedir:

“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz (tekbirler getirmeniz) ve şükretmeniz içindir.” (Bakara, 2/185).

Haberin Devamı

Kur'an- Kerim'deki ilgili ayetlerden bayram namazının cemaatle kılınması gerektiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla cemaatle olmak kaydıyla evde veya herhangi bir mekânda bayram namazı kılınabilir. Diyanet’in açıklamasına göre Cuma namazı ve bayram namazı kılabilmek için cemaate ihtiyaç vardır.

Bayram namazı kaç rekat, kılınışı nasıl?

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama"

1. Rekat

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde;

Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

Haberin Devamı

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

2. Rekat

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

YORUM YAZ