MENÜ

Artık gün nedir? Nasıl hesaplanır? 'Artık Gün' Google'a Doodle oldu!

"Artık Yıl" işte bu terim 4 yılda bir Şubat'ın 29 çekmesine deniyor. 2024 artık gün Google tarafından 29 Şubat tarihinde Doodle oldu. 29 Şubat’ta doğanlar, dört yıl sonra ilk kez doğum günlerini tam gününde kutlayabilecek. Peki, Artık gün nedir? Nasıl hesaplanır? 'Artık Gün' Google'a Doodle oldu! İşte tüm detaylar...

Artık gün nedir? Nasıl hesaplanır? 'Artık Gün' Google'a Doodle oldu!

Google'ın Doddle'ı gündem oldu. Gregoryen takviminde dört yılda bir Şubat ayına eklenen 29 Şubat tarihine artık gün ismi veriliyor. En son 2020 yılında miladi takvime eklenen 29 Şubat, her yıl 6 saatlik bir zaman kaymasını önlemek için dört yılda bir takvime bir gün ekleniyor. Artık gün, her dört yılda bir, normalde 28 gün olan Şubat ayına bir gün eklenerek oluşturulan bir ek gün olarak kabul ediliyor. normalde 365 gün olan bir yılı 366 güne çıkarır ve bu ek günü içeren yıllara "artık yıl" denir.

Haberin Devamı

ARTIK GÜN GÜNDEM OLDU!

Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan Google, 29 Şubat 2024 artık güne anasayfasında yer verdi. Kurbağa görselinin yer aldığı Doodle'da 28, 29 ve 1 rakamlarına dikkat çekildi.

Artık gün nedir Nasıl hesaplanır Artık Gün Googlea Doodle oldu

ARTIK GÜN NASIL HESAPLANIR?

29 Şubat tarihinin denk geldiği seneler olan “Artık yıl” 4 senede bir olarak takvime eklenirken hesaplanma sisteminde iki istisna kural bulunuyor. Binli yıllarda yapılan hesaplamaya göre 1700, 1900, 2100 gibi yıllar 4’e bölünebilse de artık yıla denk gelmiyor. Binli yıllardaki hesaplamada tam rakamın 400’e bölünebilme durumu göz önüne alınarak hesaplama yapılması gerekiyor. 1200, 1600, 2000 gibi yıllar 400’e tam bölünebildikleri için artık yıl olarak takvime yansıtılıyor.

Haberin Devamı

Artık gün nedir Nasıl hesaplanır Artık Gün Googlea Doodle oldu

2024 ARTIK GÜN NEDİR?

"Artık gün," Gregoryen takviminde dört yılda bir, Şubat ayına eklenen 29 Şubat tarihine denir. Bu ek gün, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresinin tam olarak 365 gün olmamasından kaynaklanan bir zaman ayarlamasıdır. Gerçekte, Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi yaklaşık 365,25 gün sürer. Bu küçük farkı telafi etmek için her dört yılda bir artık yıl ve artık gün eklenir. Bu sayede takvim yılı, astronomik yıla daha yakın hale getirilir ve mevsimlerin zamanla kaymasının önüne geçilir.

ARTIK YIL NASIL GERÇEKLEŞİR?

Dünya 365 günlük Gregoryen takvimini takip ederken, aslında gezegenin Güneş'in etrafında dönmesi bir yıldan biraz daha uzun sürüyor. NASA'ya göre Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi 365 gün, 5 saat, 48 dakika ve 46 saniye sürüyor. Bu süre, tipik bir yıl olarak bildiğimiz 365 güne yuvarlansa da, bu ekstra altı saat ortadan kaybolmuyor.

Bunun yerine, farkı hesaba katmak için artık yıllar eklenir. Fazladan gün, takvimlerin ve mevsimlerin kademeli olarak senkronizasyonunun bozulmasına ve mevsimlere bağlı olarak hasat, ekim ve diğer döngülerin etkilenmesine engel olur.

YORUM YAZ