MENÜ

Ön çapraz bağ yırtığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ata Can, ön çapraz bağ yırtığı hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Ön çapraz bağ, diz eklemimizde kaval kemiğimiz ve uyluk kemiğimizi birbirine tutturan, dizin en büyük ana ve en büyük bağıdır. Bu bağ, dizin öne ve arkaya kaymasını engellemektedir. Bu bağ olmadığında dizin mekaniği bozulmaktadır, öne arkaya büktüğümüz zaman boşalma hissi oluyor ve günlük aktivitelerimizi yapamıyoruz.

Haberin Devamı

Ön çapraz bağları olmayan hastalar koşamamaktadırlar çünkü depar attığımızda alt kemiği sabit tutan ve üst kemik ile birbirine bağlayan ana bağ olmayınca, dizimiz bir anda boşalır ve yere düşeriz.

Eskiden ön çapraz bağ 40 yaşından sonra tedavi edilmesi tercih edilmemekteydi ancak zamanla şunu gördük; ön çapraz bağımız olmadığı zaman ve böyle hayatımıza devam ettiğimiz zaman ilerleyen yaşlarda diz kireçlenmesi yaşıyoruz çünkü dizimizin mekaniği tamamen bozulmuş oluyor. Artık 60 – 70 yaşlar arasında eğer dizde bir kireçlenme yoksa ve bu belirli şikayetler varsa ameliyat yapabilmekteyiz.

Ön çapraz bağ genellikle sporcularda ve futbolcularda kopmaktadır, kış sezonunda birçok hastamız kayak kazaları ile bize başvurmaktalar ve bazen yürürken ani bir diz dönmesi ile de kopabilmektedir.

Haberin Devamı

Ön çapraz bağ kopmasının ilaç ile bir tedavisi yoktur bu nedenle ameliyat gerektirir. Ortalama ameliyat süremiz 1 saat kadardır, hastamızın ameliyat sonrası günde ağrısı yoksa taburcu edebilmekteyiz.

YORUM YAZ