MENÜ

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Güney Afrika'dan yayılan ve kısa sürede Avrupa’da görülen omicron varyantı, mutasyon geçirmiş yapısı ve bulaşma hızı ile panik havası yarattı. Varyant hakkındaki en önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüs varyantı varyanta Yunan alfabesinin 15. harfi olan Omicron adı verdi. Omicron belirtileri arasında kuru öksürük, yüksek ateş, gece terleme ve çok fazla vücutta ağrı yaşanıyor. Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir, Türkiye'de görüldü mü? sorularının yanıtları ve detayları haberimizde.

Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir, Türkiye'de görüldü mü?

Omicron varyantı, 30’dan fazla mutasyonu içeren yapısıyla tüm dünyada endişe ve tehlikeyi yeniden üst düzeye çıkarttı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere Omicron (B.1.1.529) varyantı konusunda bilgilendirme metni yayınladı. Metinde, “Omicron'un küresel düzeyde daha fazla yayılma potansiyeli yüksektir” denildi. DSÖ’nün yayınladığı bilgilendirme metninde, Omicron’un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun altı çizilerek, bağışıklık sisteminden kaçma ve yüksek seviyede bulaşıcı olabilme potansiyelinin endişe verici olduğu aktarıldı. Omicron varyantı belirtileri arasında aşırı halsizlik gibi olağandışı belirtiler de görülüyor.

Haberin Devamı

Omicron varyantı nedir?

Omicron bir diğer adıyla nu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kaygı uyandıran varyantlar listesine eklenen beşinci varyant oldu. Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantı ile küresel riskin ‘çok yüksek’ olduğunu duyururken, önemli açıklamalarda bulundu. DSÖ, “Omicron'un küresel seviyede daha fazla yayılması potansiyeli yüksek” uyarısı yaptı. Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

DSÖ’nün yayınladığı bilgilendirme metninde, Omicron’un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun altı çizilerek, bağışıklık sisteminden kaçma ve yüksek seviyede bulaşıcı olabilme potansiyelinin endişe verici olduğu aktarıldı. Varyanta ilişkin belirsizliklerin korunduğu vurgulanan metinde, “Bağışıklık sisteminden kaçma potansiyeli ve muhtemelen bulaşıcılık avantajı sağlayabilen mutasyonlar göz önüne alındığında, Omicron'un küresel düzeyde potansiyel olarak daha fazla yayılma olasılığı yüksektir. Bu özelliklere bağlı olarak, gelecekte Covid-19 dalgaları olabilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Omicron ile ilgili genel küresel risk çok yüksek olarak değerlendirilmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Omicron varyantının belirtileri nelerdir?

Omicron belirtileri arasında kuru öksürük, yüksek ateş, gece terleme ve çok fazla vücutta ağrı yaşanıyor. Omicron varyantı belirtileri arasında aşırı halsizlik gibi olağandışı belirtiler de görülüyor.

Omicron varyantı Türkiye'de görüldü mü?

Güney Afrika'dan yayılan ve kısa sürede Avrupa’da görülen omicron varyantı, Türkiye'de de görüldü. Konu ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Bizde 6 Omicron vakası var. İstanbul'da 1, İzmir'de 5 vaka var." ifadelerini kullandı.

Omicron ile diğer varyantlar arasındaki fark ne?

Omicron varyantı, daha önce hiç görülmeyen farklı mutasyonların yanı sıra daha önce görülen mutasyonları da içeriyor. Bu mutasyonların çoğu, virüsün dikensi protein kısmında oluşmuş. Aşıların çoğu bu kısmı hedef alıyor. Bu nedenle yeni varyantta etkili olup olmayacakları sorusu endişe yaratıyor.

YORUM YAZ