MENÜ

Nur topu gibi krizimiz oldu

Hedef mutlak Brezilya 2014'te boy göstermek. Grupta henüz ilk maç oynandı, favori Hollanda karşısında deplasmanda 2-0'lık mağlubiyet alındı. Ancak daha ilk karşılaşmada Milli Takım'ın çok konuşulan bir krizi oldu: Selçuk İnan

Nur topu gibi krizimiz oldu

EURO 2012’de yer alamadık. Abdullah Avcı yönetiminde Brezilya’da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupası’na katılmak için yepyeni bir milli takımla yola çıktı. Dişimize göre bir gruba düştük. Eski günlerini mumla arayan, kadrosunu sil baştan düzenleyen Hollanda ve her geçen sene geriye giden Macaristan ile Romanya gibi takımlarla eşleştik. Her şey güzel gidiyordu. Taa ki Hollanda’yla oynanan grubun ilk maçına kadar...Portakallar karşısında iyi oynasak da 2-0 mağlup olduk. Normal şartlarda bu yenilgi belki fazla dillendirilmez, “Ne olacak canım, koskoca Hollanda’yla deplasmanda oynadık kolay mı?” denilir önümüzdeki maçlara bakılırdı. Ancak bu kez öyle olmadı. Çünkü Abdullah Avcı, Türk futbolunun tartışmasız son dönemdeki en formda orta sahası olan, “Barcelona’ya koy, orada bile sırıtmadan oynar” denilen Selçuk İnan’ı yedek bıraktı. Yerine Tunay Torun’a şans verdi. Tunay’ın çok kötü bir performans sergilemesi, Selçuk’un ise 1 dakika bile sahada yer almaması sonucunda, yepyeni bir kriz patlak verdi. Abdullah Avcı, futbol otoriteleri tarafından bu tercihi yüzünden yerden yere vuruldu. Kendisini, “Selçuk çok değerli bir futbolcu. Taktiksel sebeplerle oynamadı” diyerek savunsa da kimseye inandırıcı gelmedi. Bu kararın arkasında farklı nedenler arandı.

Estonya karşısında kayıp yaşanırsa...

Sonuç olarak Hollanda karşısında ortaya konulan iyi futbol, kaçırılan goller yerine maç sonunda herkes ‘Selçuk İnan’ı konuştu. Avcı, yıldız futbolcuya Estonya karşısında şans verir mi bilinmez. Ancak Selçuk oynasın ya da oynamasın, salı akşamı alınacak ters bir sonuç, daha gruptaki iki maç sonunda Avcı’nın ‘otoritelerce’ biletinin kesilmesi anlamına gelebilir. İşte bu yüzden Estonya mücadelesini kazanmak Ay-Yıldızlılar’a sadece 3 puan değil, çok farklı şeyler de kazandıracak.

Spor Yazarları Selçuk kararına ne dedi?

Mehmet Demirkol (Fanatik)

Selçuk İnan’ın yedekten de olsa giremediği bir orta sahaya sahipseniz çok üst düzey bir yaratıcılığınızın olması gerekir. Bunun olduğunu söylememiz çok zor. (...) Ancak kötü oynamamış da olsa Emre’nin Selçuk İnan’a neden tercih edildiğini anlayamadım. O kadar da değil! Emre oyundan çıktıktan sonra, iki sezondur pozisyonlara hep uzak kalan Nuri’nin tercih edilmesi ise hiç anlaşılamadı. Abdullah Avcı bir gün önce Hollanda’nın 3 temel şablonla gole gitmeye çalıştığını ve önlemler alacağımızı söylemişti. Herhalde tüm bu tercihler bununla alakalı olmalı. Yani onların şablonları bizim şablonu devre dışı bıraktı. Çünkü Türkiye Ligi’ne bakarsanız gole gidebileceğiniz temel şablonun Selçuk İnan, Burak, Umut üçgeninde olduğunu görürsünüz

Erman Toroğlu (Hürriyet)

Arkadaşlar Milli Takım, Çocuk Esirgeme Kurumu değil, çocuk yuvası da değil... O anda elinde bulunan en iyi oyuncularla oynarsın. ‘İstikbalin A Milli Takımı’nı kuruyorum’ gibi futbolda aptalca bir hedef olamaz. Şu anda Türkiye’nin en iyi orta sahası Selçuk... Hem de kendini ispat etmiş bir oyuncu ama sen saçma sapan isimlerle maça başlıyorsun. Sakın hakemlere falan bahane aramayın. İyi maç yönettiler. Abdullah Avcı, iyi çocuk hoş çocuk ama kendisine ilerde ‘boş çocuk’ dedirtmesin. A Milli Takım Teknik Direktörlüğü, deneme tahtası değildir. Ağırlığını kaldıramazsan, altında ezilirsin. Çünkü, ‘canımla, ciğerimle’ bu işler yürümez.

Ziya Şengül (Star)

Maç ile ilgili değil, Abdullah Avcı ile ilgili sözlerle yazıya başlamak istiyorum. Belki biraz ağır kaçacak. Hem de ilk resmi milli maçımızda. Selçuk İnan yoksa sen niye varsın, Abdullah Avcı? Aykut Kocaman-Alex sürtüşmesi nasıl tartışmalı bir gündem yarattıysa, sen de aynısını yaptın bence. Her ikiniz de Amerika’yı yeniden keşfediyorsunuz sanki. Maçtan önce okuduğum kadarıyla, “Türkiye’nin en iyi oyuncusu oynamazsa, kimse şaşırmasın” demişti. Bunun ne demek olduğunu kamuoyuna açıklamasını bekliyorum. Benim algıladığım, vermiş olduğu adres, Selçuk İnan’dır. Böyle ukala futbol kafasına asla tahammül edemem. Sormak isterim sevgili Abdullah Avcı’ya... Oyunun son bölümlerinde Umut’un yanına Burak’ı plase etin. İyi de yaptın. Peki Selçuk nerede? Bu iki oyuncunun stillerini en iyi okuyan, onları koşturan, goller attıran adam, milli takımda da olmalıydı.

Rıdvan Dilmen (NTV Spor-Maç öncesi)

Hocaların tercihini hiçbir zaman eleştirmem ama Abdullah hocanın Selçuk İnan tercihinde duygusal davrandığını düşünüyorum. Milli takım, bugün 5-0 kazansın benim için yine bir şey değişmez. Bu kadronun içerisinde kaleciyi oynatmam Selçuk’u oynatırım. Türkiye’nin Avrupa’da oynayabilecek en yüksek kapasiteye sahip oyuncusu olan Selçuk İnan, bugün kadronun içerisinde yer almıyorsa burada ben gelecek için de kaygılanırım. Sercan’ı oynat, Tunay’ı oynat, herkesi oynat ya da oynatma, yeni bir yapılanma de ancak Selçuk’un bu kadroda herkesten önce yazılması gerekiyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ