MENÜ

Nihat Özdemir istifasının perde arkası! Deniz Çoban neler yaşandığını yazdı...

TFF Başkanı Nihat Özdemir flaş bir kararla istifa kararı aldı. Yabancı kuralı, yayın ihalesi, milli maçlar ve hakem olayları son dönemde büyük tartışma konusu olmuştu. Peki, Nihat Özdemir'i istifaya götüren süreç nasıl gelişti. Fanatik Gazetesi yazarı Deniz Çoban bu süreci kaleme aldı...

Nihat Özdemir istifasının perde arkası! Deniz Çoban neler yaşandığını yazdı...

TFF’de sular son aylarda bir türlü durulmuyordu. Yabancı kuralı, yayın ihalesi, milli maçlar ve hakem olayları sürekli baş ağrıtan konulardı. Sorunlara çözüm bulmak üzere atılan adımlar, işleri daha da içinden çıkılmaz hale getiriyordu. Benim düşünceme göre TFF Başkanı Nihat Özdemir’i istifaya götüren nedenlerin en başında geleni 8 Mart hakem operasyonuydu.

Haberin Devamı

Diğer konuların da elbet etkisi vardır ama hakem olayları kadar etkili olduğunu düşünmüyorum. Nihat Özdemir’in Hakem camiası ile sınavı Temmuz 2019’da başladı. 1 Haziran 2019’da başkanlık görevine gelen Özdemir, 4 Temmuz 2019 itibariyle MHK’nin başına Zekeriya Alp’i getirdi. Hemen ardından da yeni sezon hakem listesinden Bülent Yıldırım ve Serkan Çınar’ı çıkartma kararı verdi. Kulüplerin arzusu doğrultusunda hakem kurumunu yönetme çabasıyla ilk icraatını yapmıştı. Ve bu çaba onu ileride istifaya götüren kilometre taşlarının ilkiydi.

Haberin Devamı

Zekeriya Alp istifa etti!

20 Ağustos 2020 tarihinde çok büyük sorunlar yokken, yine bazı kulüp başkanlarının talebiyle MHK Başkanı Zekeriya Alp’ten ekibinde değişiklik yapmasını istedi. Bu müdahaleye izin vermeyen Zekeriya Alp görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Serdar Tatlı da gitti...

25 Ağustos 2020’de, Alp’ten boşalan MHK başkanlığı görevine Serdar Tatlı’yı getirdi. Serdar Tatlı eleştirilecek bir çok icraatına rağmen temel konulardaki tutarlı tavırlarıyla başarılı bir sezon tamamladı. Sayın Nihat Özdemir, her şey yolunda giderken bu kez Serdar Tatlı’dan, bazı hakemlerle ilgili tasarrufta bulunması istendiğinde, Tatlı bu talebi kabul etmeyerek 21 Ekim 2020’de istifasını verdi.

Tecrübesiz Gündoğdu göreve geldi

27 Ekim 2021 tarihinde Sayın Nihat Özdemir, görev süresinin 3.yılının başında 3.MHK başkanı olarak Ferhat Gündoğdu’yu göreve getirdi. Hakem camiasından, 2000’li yılların başında ayrılmış, uzun yıllar camia dışında kalmış, sadece 8 maçlık Süper Lig tecrübesi olan Gündoğdu ataması, öncelikle hakemler arasında sıcak karşılanmamış aynı zamanda kamuoyunda da kabul görmemişti. Başkan vekilliği görevine getirilen Ahmet Şahin’in de hiç Süper Lig tecrübesi olmaması cabasıydı.

Haberin Devamı

Göreve başlayan Gündoğdu, sebepsiz yere Ali Palabıyık, Abdulkadir Bitigen gibi FIFA hakemlerinin yanında 3 VAR hakemine hiç görev vermedi ve sebebini soran hakemlere Nihat Başkan’ın talimatı olduğunu söyledi.

Sonun başlangıcı 8 Mart

8 Mart 2022 tarihi ise sonun başlangıcıydı. TFF sitesinden duyurulan haberle, Süper Lig’de düdük çalan 11 hakemin de içinde bulunduğu 32 hakem ve gözlemcinin hakemlikle ilişkisinin kesildiğini öğrendik. Bu tarihten sonra MHK başkanının tutarsız açıklamalarına şahit olurken, Sayın Özdemir’den sadece “Verdiğimiz kararın arkasındayız!” açıklamasını duyabildik.

Hakemler alınan kararı Tahkim Kurulu’na taşıdılar ve 26 Mart tarihinde Tahkim Kurulu TFF yönetimimi taca atarak hakemleri haklı buldu. Nihat Özdemir’in Tahkim Kurulu kararı öncesi ”Tahkim kararına herkes saygı duymalı!” açıklamasına rağmen MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, kararı uygulamayacağı açıklamasını yaptı. Artık biriken bu olumsuzlukların taşınabilecek tarafı kalmamıştı.

Haberin Devamı

Bu sırada uzun zaman sonra TFF kanadından ilk “aklıselim” açıklama geldi ve TFF Başkanvekili ve Hukuktan sorumlu İcra Kurulu üyesi Sayın Mehmet Baykan, istifasını duyurdu.

Yapılan hakem operasyonuyla ilgili: “Konunun TFF mevzuatlarında yer alan hukuki boyutu hiç konuşulup tartışılamadan işlem gerçekleştirilmiş ve yapılan itirazlar neticesinde TFF Tahkim Kurulu'nun kararı ile de yönetim kurulumuzun aldığı karar bozulmuştur. Şahsımın bu konuda bir sorumluluk üstlenmesi kanaatine varmış bulunmaktayım ve istifa ediyorum.” dedi.

Mehmet Baykan isyan etmişti!

Sayın Mehmet Baykan, yaşananların hukuki olmadığına dikkat çekmiş, Tahkim Kurulu kararının uygulanmamasını bir hukukçu olarak kabul etmemiş ve bir “Devlet adamı” duyarlılığı ile aslında yapılan yanlışlara isyan ederken, gidilen yolun tehlikesine de dikkat çekmişti.

Bu istifa sıradan bir istifa değil, Türk futbolunun istikametinden ayrılmaya başladığına dair bir uyarıydı.

Bu aşamada tek yol, istifa ile Türk futbolunun önünü açmaktı ve Mehmet Baykan’nın açtığı yoldan devam eden Sayın Nihat Özdemir bana göre en doğru kararı aldı.

Haberin Devamı

Deniz Çoban

YORUM YAZ