MENÜ

Yapay zeka uydurması 'Schumacher röportajı' skandalı!

Formula 1 efsanesi Michael Schumacher ile yapay zekâ (YZ) tarafından oluşturulmuş bir 'röportaj' yayınlayan Alman Die Aktuelle dergisi özür diledi ve editörün görevden alındığını açıkladı.

Yapay zeka uydurması 'Schumacher röportajı' skandalı!

Formula 1 efsanesi Michael Schumacher ile yapay zekâ (YZ) tarafından oluşturulmuş bir 'röportaj' yayınlayan Alman Die Aktuelle dergisi özür diledi ve editörün görevden alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Yedi kez dünya şampiyonu olan Schumacher, Aralık 2013'te geçirdiği bir kayak kazasında başından ağır yaralanmış ve o tarihten bu yana kamuoyunun karşısına çıkmamıştı.

Die Aktuelle, ‘Michael Schumacher, ilk röportaj’ manşetiyle çıktı

Dergi kapağında Schumacher'in gülümseyen bir fotoğrafı yer aldı ve altında ‘aldatıcı bir şekilde gerçek gibiydi’ ifadeleri kullanıldı. Schumacher'in sağlığı ve ailesi hakkındaki yapay 'alıntılar' charatcter.ai adlı YZ programı kullanılarak üretildi.

Yapay zeka uydurması Schumacher röportajı skandalı

BBC’nin aktardığı bilgiye göre Schumacher'in bazı ‘açıklamaları’ şöyle:

“Ekibimin yardımıyla kendi başıma ayakta durabiliyor ve hatta yavaşça birkaç adım yürüyebiliyorum.”

“Eşim ve çocuklarım benim için bir lütuf ve onlar olmadan bunu başaramazdım. Doğal olarak onlar da tüm bu olanlardan dolayı çok üzgünler.”

Haberin Devamı

“Beni destekliyorlar ve yanımda dimdik duruyorlar.”

Schumacher ailesi ‘röportaj’ üzerine yasal işlem başlatmayı planlıyor

Geçirdiği kayak kazasının ardından komaya giren ve Eylül 2014'te evine getirilen Michael Schumacher'in sağlık durumu o tarihten bu yana ailesi tarafından gizli tutuluyor.

Schumacher'in ailesi, Cuma günü basın sözcüleri aracılığıyla yaptıkları bir açıklama ile yapay zekâ tarafından oluşturulan röportaj nedeniyle dergiye karşı yasal yollara başvuracaklarını duyurdu.

Dergi ise hafta sonu bir özür yayınladı.

“Bu tatsız ve yanıltıcı makale asla yayınlanmamalıydı. Bizden beklenen gazetecilik standartlarına hiçbir şekilde uymuyor” diyen Funke medya grubunun genel müdürü Bianca Pohlmann sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu makalenin yayınlanmasının bir sonucu olarak, derhal personel açısından gerekli yaptırımlar uygulanacak. Die Aktuelle’de 2009 yılından bu yana gazetecilik sorumluluğunu üstlenen Genel Yayın Yönetmeni Anne Hoffmann bugün itibariyle görevinden alınacak.”

Yedi F1 şampiyonluğu olan Schumacher kariyeri boyunca 91 yarış galibiyeti elde etti.

54 yaşındaki Schumacher, F1 şampiyonluklarından ikisini 1994 ve 1995 yıllarında Benetton ile kazandı; 2000-2004 yılları arasında ise Ferrari ile üst üste beş defa şampiyon oldu.

Haberin Devamı

Schumacher'in oğlu Mick, geçen sezon sonunda Haas'taki koltuğunu kaybetmesinin ardından şu anda Formula 1'de Mercedes'in yedek pilotu olarak görev yapıyor.

Schumacher'in geçirdiği kazadan bu yana ailesi onun mahremiyetini korudu, erişim ona en yakın olanlarla sınırlı tutuldu ve durumu hakkında çok az bilgi verildi.

Eşi Corinna Schumacher 2021 tarihli bir Netflix belgeselinde şu açıklamayı yapmıştı:

“Evde birlikte yaşıyoruz. Terapi yapıyoruz. Michael'ı daha iyi hâle getirmek, rahat olduğundan emin olmak ve bağımızı hissetmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Michael'ın sevdiği şekilde, bir aile olarak hayatımıza devam ediyoruz. Özel hayatından mümkün olduğunca keyif almaya devam edebilmesi benim için çok önemli. Michael bizi her zaman korudu ve şimdi biz Michael'ı koruyoruz.”

YORUM YAZ