MENÜ

Mide yanması hissi reflü belirtisi midir? Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay yanıtladı!

Son dönemlerin yaygın sağlık sorunu reflü, hangi belirtiler sonucu oluşur? Mide yanması da reflü belirtisi midir? Fazla çay ve kahve tüketiminin reflü hastalığına sebep olabildiğini belirten Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, mide yanması ve reflü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Eylem Karatay, reflüye dair merak edilen soruları yanıtladı:

Haberin Devamı

Mide yanması (mide ekşimesi), hepimizin yaşayabildiği bir problemdir. Mide yanması göğsümüzde ve göğüs kafesimizin arkasında bir yanma hissi oluşmasıdır. Sebeplerinin başında gastroözofageal reflü hastalığı gelmektedir. Gastroözofageal reflü, yemek borusu ile mide arasındaki geçişi engelleyen kaslardaki düzensizlikten kaynaklanmaktadır.

Bazı zamanlarda ise aşırı yemek yeme, geç saatlerde fazla yemek yeme ve fazla çay, kahve tüketimi reflü hastalığına sebep olabilmektedir. Reflü belirtileri, kalp krizi belirtileri ile karıştırılabilir. Reflü belirtilerinin giderilmesinde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların kontrolsüz kullanımı ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Reflü belirtilerinin kontrolü için mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir. Reflü tanısında endoskopik yöntemlerden faydalanılmaktadır. PH-metre ölçümü endoskopik yöntem ile uygulanmaktadır. Asit salgısının yemek borusuna geçip geçmediği tetkik eden bir cihaz ile sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Reflü belirtisi sıklığı ve süresinin saptanması ile hastalığın tedavisi düzenlenmektedir. Reflü tedavisinde medikal tedavi dışında, yaşam tarzı değişiklikleri de önem taşımaktadır. Kilo vermek, egzersiz yapmak ve yeme alışkanlığımızı değiştirmek reflü belirtilerinin kontrolünü sağlamaktadır.

YORUM YAZ