MENÜ

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu: Bazı arkadaşlarımız kurumun üstünde olmaya başladılar

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlerle ilgili alınan kararların ardından sorulara cevap vermek için yayıncı kuruluş beIN Sports'a konuk oldu. Oldukça önemli değerlendirmelerde bulunan Ferhat Gündoğdu, "Bazı arkadaşlarımız bilerek veya bilmeyerek kurumun üstünde olmaya başladılar. Bu durum kurumumuzu yıprattı. Türk futbolunun 10 hafta değil, 1 gün bile beklemeye tahammülü yok. Karar 8 Mart günü verilmedi." ifadelerini kullandı.

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu: Bazı arkadaşlarımız kurumun üstünde olmaya başladılar

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), Spor Toto Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig'de kalan haftalarda görev yapacak hakemleri belirledi. Yeni listede, tecrübeli isimler Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Tugay Kaan Numanoğlu, Ali Palabıyık, Hüseyin Göçek, Alper Ulusoy, Abdulkadir Bitigen, Suat Arslanboğa ve Bahattin Şimşek'in bulunmaması dikkati çekti. Bir anda gündemi değiştiren kararla ilgili Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, yayın kuruluş beIN Sports'a konuk oldu ve birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Gündoğdu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Karar açıklandığından beri 48 saat olmadı. Çok fazla söylemler oldu ama bu karar, operasyon veya temizlik kelimeleriyle değerlendirilmemeli, böyle bir durum yok. Aldığımız kararın bir operasyon olarak değerlendirilmesini kabul etmiyorum. Türk hakemliğinin geleceği için çalışılan bir projenin birinci etabı. Aldığımız karar klasman belirleme."

"Klasman belirleme temmuz veya ağustos ayında belirlenir. Sonrasında da devre arasında belirlenir. Böyle alışık olmadığımız bir durum var. Serdar Tatlı döneminde bu karar, 4 döneme çıkarıldı."

'Son derece rahatsızım'

"Görevde olan ve olmayan arkadaşlarımın hepsinin, örgütlerle ilişkilendirilmesinden son derece rahatsızım. Bunlarla ilgisi yok. Yılların yıpranmışlığı var. Bazı arkadaşlarımız, kurumun üstünde davranmaya başladılar. Bundan hakemlik sisteminin olumsuz etkilendiği tespitini yaptık. Davranışlarında hür olmayan hiçbir hakem, doğru karar veremez. Hakem arkadaşlarımızın hiçbir suç örgütü, hiçbir illegal işle alakası yoktur. Zaten devletin gerekli mekanizmaları hepimizi incelemiştir."

Haberin Devamı

"Bazı arkadaşlarımız bilerek veya bilmeyerek kurumun üstünde olmaya başladılar. Bu durum kurumumuzu yıprattı. Türk futbolunun 10 hafta değil, 1 gün bile beklemeye tahammülü yok. Karar 8 Mart günü verilmedi. Son 1.5 aydır, adım adım Nihat Özdemir'e rapor verdim. 1.5 aylık çalışmanın geldiği noktaydı 8 Mart. Her şeyden emin olmamız gerekiyordu."

'Gözlemci olabilirler'

"Hakemlik yapmak isteyen arkadaşlar olursa, alt kategoride devam edebilirler. Gözlemci olabilirler. Bir alt lig için VAR çalışması yapıyoruz, orada da devam edebilirler. Önümüzdeki hafta bu arkadaşlara davet göndereceğim ve tek tek görüşeceğiz."

Haberin Devamı

'Listeden ben sorumluyum'

"Bu kararda kimsenin dahli yoktur. Ne TFF Başkanı, ne kulüp başkanları ne de başka kişiler... Bu listenin hazırlanmasından ve sunulmasından tamamen ben ve ekibim sorumludur. Danışmanımız David Ellarey'nin de dahli ve listeden haberi yoktur..."

Mete Kalkavan açıklaması

"Mete Kalkavan'ın bırakması bir karardır. Bizde grev yok, istifa edebilir, belli bir süre görev almak istemeyebilir. 6719 hakemimiz var. Aşağıda bekleyen çok genç arkadaşımız var. Yıllarca B-C klasmanında bekleyenler var. Alttan gelenler çok iyi, iddialıyım."

Trabzonspor etkisi

Güntekin Onay'ın "Trabzonspor'un şampiyonluk yarışında tek başına kalması bu kararı almanızda etkili oldu mu?" sorusuna Ferhat Gündoğdu, "Doğrudan etki etmedi ama etkenlerden biriydi." yanıtını verdi.

Haberin Devamı

"Kalan haftalar için endişeye gerek yok. Bize ve hakemlere güvenin. Kamuoyu insani hatayı kabul ediyor. Bu 12 hakem de hata yaptı, en genç arkadaşlar da bu hataları yapıyor. Kamuoyu genç arkadaşlarımızın hatalarını kabul ediyor."

'75 alamayan VAR odasına giremiyor'

"VAR odasında görev alacak arkadaşlarımız, sınava giriyor. 100 üzerinden 75 alamayan VAR odasına giremiyor. 40 üzerinde kliple, görsel hafızaları gelişti. Birçok eğitimimiz var. Sık sık VAR odasına giren hakemlere Riva'da eğitim veriyoruz. Çizgilerde bir standart oluştu. VAR odasına çok fazla yetki vermediğimiz, staj yapsın diye AVAR II atadık."

"Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus arkadaşım. Henüz konuşmadık. Bazı arkadaşlarımız aradı. Açıklama yapacağımı söyledim. Şimdilik konuşmamalarını tavsiye ettim. Sağ olsunlar dinlediler. Diğer arkadaşlar aramadı, şaşkınlık içinde olabilirler."

Haberin Devamı

'Yabancı hakeme karşıyım'

"Biz ülke olarak çok savaşa girmişiz ama hep küllerimizden doğmuşuz. 80 milyonluk çok büyük bir devletiz. Böyle bir insan kaynağının olduğu yerde yabancı hakeme karşıyım."

YORUM YAZ