MENÜ

Manchester United'a bir şok daha! Almaktan vazgeçti

Dünya devi Manchester United'ın sahibi Glazer Ailesi, geçtiğimiz sezon kulübü devredebileceklerini açıklamışlardı. Bu süreçte United'ın tüm hisselerini satın alma isteyen Katarlı Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani, Glazer Ailesi'ne son teklifin yaptı fakat bu teklif geri çevrildi. Sheikh Jassim, United'ın tüm hisselerini almaktan vazgeçti.

Manchester United'a bir şok daha! Almaktan vazgeçti

İngiliz futbolunun en başarılı kulüpleri arasında yer alan Manchester United saha içinde tarihinin en buhranlı günlerini yaşarken saha dışında da yönetimsel anlamda büyük bir kriz yaşıyor. United taraftarları, 2005 yılından beri kulübün sahipleri olan Glazer Ailesi'nin kulübü iyi yönetemedikleri gerekçesiyle suçluyor. Manchester United tribünleri her maçta Glazer Ailesi'ni kulübü devretmeleri konusunda protesto ediyordu.

Haberin Devamı

2022 Kasım'da Glazer Ailesi kulübe yeni yatırımcıların gelmesini kabul edeceğini bildirerek Manchester United'ın başka bir hissedara devredebileceğinin sinyallerini vermişti. Bu süreçte Katar şeyhi Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani, Manchester United'ın tüm hisselerini devralmak istediğini Glazer Ailesi'ne iletti ve görüşmeler başladı.

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

Manchester United'ın tüm hisselerini devralmak isteyen Sheikh Jassim, Manchester United'ın değeri olan 3.2 milyar doların neredeyse iki katı olan 6 milyar dolarlık resmi teklifte bulundu. Yapılan uzun görüşmelerin ardından Glazer Ailesi, Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani'nin bu teklifini geri çevirdi. Katar şeyhi ise yeni bir teklif yapmayacağını Glazer Ailesi'ne bildirerek Manchester United'ı devralma yarışından geri çekildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

The Guardian'da yer alan habere göre atar şeyhi Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani, Manchester United'ı devralma yarışından geri çekilirken geriye sadece INEOS kimyasallar grubunun başkanı Sir James Arthur Ratcliffe kaldı. Ratcliffe, Sheikh Jassim'in yaptığı teklife göre United'ın hisselerinin yaklaşık yüzde 25'i için teklif vermeye hazır.

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

The Guardian'da şu ifadeler yer aldı:

Şeyh Jassim bin Hamad al-Thani, Manchester United'ın sahipleri Glazers'a kulübü satın alma sürecinden çekildiğini bildirdi; zira Glazers, 5 milyar sterlinlik nihai teklifine kıyasla verdikleri değerin son derece gerçek dışı olduğunu düşünüyor. Böylece Sir Jim Ratcliffe, kamuoyuna açıklanan diğer ilgilenen potansiyel alıcı olarak kaldı.

Bu karar, kulübün yaklaşık 1 milyar sterlinlik borcu nedeniyle Glazers'ın sahipliğinden son derece mutsuz olan United taraftarlarının büyük bir bölümü için acı bir darbe olacak.

Katarlı milyarderin teklifi %100 hisse için nakit bir teklifti ve borcu tamamen temizlemek için daha fazla fon garantisi veriyordu.

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

United'ın değeri yaklaşık 3,2 milyar dolar (2,63 milyon sterlin) ve Şeyh Jassim'in teklifi bu miktarın iki katına yakındı. Ancak son görüşmelerin ardından Glazers istedikleri fiyatı netleştirdi ve Şeyh Jassim kendisine yakın kaynakların "hayali ve tuhaf bir değerleme" olarak tanımladıkları bu teklifin ardından çekildi. Ayrıca transferleri, yeni stadyum ve antrenman merkezi planlarını, şehir ve toplum yenileme projelerini finanse etmek için 1.7 milyar dolar daha taahhüt etmişti.

Haberin Devamı

Glazers'ın ilgisini yeniden canlandırmak için değerini düşürmemesi halinde bu sürecin dışında kalacak olan Ratcliffe'den geriye sadece İngiltere'nin en zenginlerinden birinin teklifi kaldı. Ratcliffe'in ilk teklifi %51 civarındayken, geçtiğimiz günlerde bu oranın %25'e düştüğü bildirildi.

Şeyh Jassim, Ratcliffe'in United'ın %25'i için yapacağı herhangi bir teklifin kulübe kendi %100 teklifinden daha fazla değer biçebileceğinin farkında; çünkü Ineos'un sahibi çok daha küçük bir hisse satın alacak ve bunu karşılayabilecek. Ratcliffe'in teklifi kabul edilirse Glazers'lardan biri ya da birkaçı kulüpte hisseye sahip olacak ve bu durum pek çok taraftar tarafından üzüntüyle karşılanacak.

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

Bu gelişme Glazers'ın süreci başlatmasından 11 ay sonra gerçekleşti. Geçen yıl 22 Kasım'da "stratejik alternatifleri araştırmak üzere bir süreç başlattıklarını" açıklayan Glazers, 2005 yılında başlayan sahipliklerinin sona erebileceğinin sinyalini vermişti. Kulüp, sürecin "kulübe yeni yatırım, satış veya şirketi ilgilendiren diğer işlemler de dahil olmak üzere" bir dizi seçeneği değerlendireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Şeyh Jassim, Haziran ayında beşinci ve son teklifle sonuçlanan bir dizi teklifte bulundu. Uzun süren sürece rağmen o ve Ratcliffe sabırlı olmaya hazırdı. Şimdi Şeyh Jassim'in sabrı tükenmiş gibi görünüyor.

Bu aynı zamanda, takıma istikrar getirmeye ve başarıyı geri getirmeye çalışırken mümkün olan en kısa sürede kesinlik isteyen menajer Erik ten Hag için de bir gerileme.

Manchester Uniteda bir şok daha Almaktan vazgeçti

YORUM YAZ