MENÜ

Lucescu! çünkü...

Türkiye'de 'Üç Büyükler' krize girdiğinde hep onun ismi gündeme geliyor. Hem Galatasaray'ı hem Beşiktaş'ı şampiyonluğa götüren Rumen çalıştırıcının neden hep liste başı olduğu sorusunun cevabı ise yaptıklarında gizli.

Lucescu! çünkü...

Türkiye’den ayrıldıktan sonra 2004’te Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk’in başına geçen Mircea Lucescu’nun adı, hemen hemen her sezon ülkemizde yeniden gündeme geliyor. Özellikle onunla daha önce çalışan Beşiktaş ve Galatasaray ile diğer şampiyonluk adayları, teknik direktörlerinden memnun kalmadıklarında en azından bir kez Rumen çalıştırıcının nabzını yokluyor. Ancak Lucescu sadece, kulüplerin ya da spor medyasının gündemindeki bir teknik adam değil... Taraftarların bir kısmı da, tuttukları takım hocasız kaldığı zaman, 65 yaşındaki çalıştırıcıyı yedek kulübesinde çok görmek istiyor.

Schuster’in yerine geldi
Rumen futbol adamı, gerçekten ülkemizi iyi tanıyor ve 4 senelik macerasında hem Galatasaray hem de Beşiktaş’la başarılı oldu. Ama sonunda kendisiyle yollar ayrıldı! Yeni bir yapılanmanın içine giren Shakhtar, 2004’te şu anki Beşiktaş’ın hocası Bernd Schuster’in görevine son verdi ve Lucescu ile anlaştı. 1996’dan beri kulübün başkanlığını yapan ve dünyanın en zengin isimleri arasındaki Rinat Akhmetov, Avrupa hedefi olan bir takım yaratmak istiyordu. Deneyimli çalıştırıcı, Akhmetov’un hayallerinin ilk basamağını 7 sene içinde gerçekleştirdi. Shakhtar, ülkesinde şu ana kadar 4 Ukrayna Ligi, 2 Ukrayna Kupası, 3 de Ukrayna Süper Kupası’nı kazandı.

Kupayı Saracoğlu’nda kaldırdı
Luce, Avrupa’da da önemli başarılar elde etti. 2009’da kulüp, İstanbul’daki Şükrü Saracoğlu Stadı’nda Werder Bremen’i yenerek, UEFA Kupası’nı müzesine götürdü. Shakhtar’ın ilk uluslararası kupa başarısının ardından Donetsk kentindeki şehir meclisi Lucescu’yu, ‘Donetsk’in Fahri Vatandaşı’ yaptı. Yönetimin ve taraftarların ona olan güveni de, iyice artmıştı. Bu arada kulüp, aynı yıl 50 bin kişilik Donbass Arena adındaki yeni stadına kavuştu. Türk inşaat şirketi ENKA tarafından 400 milyon Dolar’a yapılan Donbass, Doğu Avrupa’nın 5 yıldızlı ilk stadı unvanını aldı.

Kulübe sınıf atlattırdı
Başarılarına her sene yenisini ekleyen Shakhtar, Luce yönetiminde 300 resmi maça çıktı; 210 galibiyet, 45 beraberlik ve 45 yenilgi aldı. Kulüp 2004’te UEFA Sıralaması’nda 17 bin 300 puanla 120. sıradayken, şu an 87 bin 610 ile 13.’lüğe kadar sıçradı. Bu arada Galatasaray 8 farklı hoca ile çalışırken, Beşiktaş ise 6 kez teknik adam değişikliğine gitti. Temsilcilerimiz transferlere milyonlar harcandı ama istediği başarıları kazanamayıp, UEFA’da büyük iniş çıkışlar yaşadı. Rumen hocanın katkılarıyla ise Ukrayna, 2004’te UEFA Ülke Sıralaması’nda 22.125 puanla 14. iken, şimdi ise 43.050 puanla 8.’lik pozisyonunda yer aldı. Şu an Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Shakhtar Donetsk, H Grubu’nda Arsenal, Braga ve Partizan’ın önünde grubunu lider bitirmişti. Ukrayna temsilcisi 2. turda da Roma ile eşleşmişti.

Üçüncü kez tarih yazdı
Rakibini deplasmanda 3-2 yenen Shakhtar, Avrupa’da 11 maçtır kaybettiği evinde de rakibini 3-0 yendi ve ilk kez çeyrek finale çıktı. Lucescu, İnter ve Galatasaray’ın ardından 3. kez aynı başarıyı tekrarladı. Primler hariç 3 milyon Euro kazandığı Shakhtar’daki sözleşmesi sezon sonunda bitecek Lucescu’yu, Başkan Akhmetov’un bırakmaya niyetinin olmadığı konuşuluyor. Shakhtar’da 7 yılda 4 lig şampiyonluğu yaşayan ve 3 kez de sezonu ikinci bitiren Luce ile altyapının önemi daha da artmış. Shakhtar’ın, 8 yaşaltından başlayıp, 19 yaşaltına kadar takımlarında geleceğin yıldızları yetişiyor. Tabii geniş çaplı (oyuncu arama) sistemi de ilerisi için çok önemli... Tüm bu bilgiler ışığında ‘Türkiye’de hoca adaylarından biri neden hep Lucescu?’ sorusunun cevabı zaten belli... Bir de Ukraynalı gözüyle baktığımızda, ‘Peki Akhmetov bu adamı neden bıraksın?’ sorusu aklımıza geliyor; işte bunun yanıtı da en az bizimkisi kadar basit!

Madencilerin zirve yürüyüşü!

1996’da 9.6 milyar Dolar serveti bulunan Rinat Akhmetov’un yönetiminde şaha kalkan Shakhtar Donetsk, 1936’da Donbass’lı madenciler tarafından kuruldu. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra madenci anlamına gelen Shakhtar adını aldı. İlk lig zaferini 2002’de, Beşiktaş’tan ayrılan Nevio Scala ile yaşadı. Sonrasında Bernd Schuster ve ardından da Lucescu takımın başına geçti. Yani Beşiktaş’ın 3 eski hocası da, burada 1 numara pozisyonunu aldı. Ukrayna ekibi, transferde özellikle Brezilyalı oyuncuları tercih etti. Geçen yıl Alex ve Diego Costa’ya 6’şar milyon Euro ödeyen Shakhtar’ın kadrosundaki toplam 6 Sambacı da, ilk Avrupa deneyimini burada yaşadı. Hatta Lucescu (Ayrıca İngilizce, Fransızca ve İtalyanca biliyor), Portekizce konuşan bu hücum oyuncularıyla rahat anlaşabilmek için 65 yaşında bu dili öğrendi.

M.Çağrı Davran

Haberin Devamı
YORUM YAZ