MENÜ

Küçük yaşta büyük 'Hamle'ler

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından, Spor Genel Müdürlüğü işbirliği ve Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği grup yarışmaları tamamlandı.

Küçük yaşta büyük 'Hamle'ler

Yalova’da düzenlenen ve Türkiye’nin dört bir yanından onlarca sporcunun katıldığı kıran kırana geçen turnuvayı FANATİK olarak yakından takip ettik. Küçük yaşlarına rağmen aslında Satrancın etkisini hayatlarının her alanında hissettiklerini ifade eden sporcularımızda sohbet etme şansı yakaladık.

Haberin Devamı

Konuştuğumuz her sporcunun farklı bir hikâyesi, satranca dair farklı farklı hedefleri var. Onlar küçük yaşlarında yaptıkları büyük hamleleri ve satranca olan tutkularını anlattı biz dinledik. Şimdi söz onların…

Küçük yaşta büyük Hamleler

Tuna Benzet - Atatürk Ortaokulu KIRKLARELİ

“Madalyalara kimse ‘hayır’ demez”

Tuna, satranca annesinin kardeşlerine ve kendisine satranç takımı almasıyla başlamış. Satrancın çok zevkli bir spor olduğunu, satranca devam edeceğini ve herkese tavsiye ettiğini söyleyen Tuna, “Hem zekâyı geliştiriyor hem de düşünme yeteneğini. Sınavlara da yardımcı oluyor. Hem de futbol, basketbol gibi zor oyunlardan değil, bu sırf zekâ oyunu.

Küçük yaşta büyük Hamleler

Kayra Kamer - Kabataş Erkek Lisesi İSTANBUL

“4 yaşıma dönsem yine başlardım”

Haberin Devamı

Satrançta olan arkadaşlığın hiçbir sporda olmadığını ifade eden Kayra Kamer, "4 yaşımda satranca başladım, 10 yaşında Milli Takıma girdim. Hem oynarken zevk alıyorum hem de en güzel ve en kötü zamanlarım satrançla geçiyor. Kazanmanın verdiği o haz, bir de arkadaşlarınla geçirdiğin vakit hepsi çok değerli oluyor. Yine dönsem dört yaşıma yine başlarım satranca. Şu an ilk hedefim 2400 (ELO puanı) olmak sonraki hedefim international master. İki tane norm almam lazım onları alıp, büyük usta olmaya çalışacağım.” dedi.

Nizamettin Sarıbaş - Amerikan Koleji İZMİR

"Satranç oyun değil, spor"

Satrancın bir oyun değil, spor olduğunu söyleyen Nizamettin, “Bence satrancı tavladan farklı görmüyorlar, oyun olarak görüyorlar. Satranç, zor bir spor 5-6 saat süren maçlarım oluyor beyin olarak ve fizik olarak çok zorlanıyoruz herkes bunu anlamıyor. Bence herkesin en azından denemesi gerekiyor. Bazıları haz duymuyor olabilir ama herkese öneririm.” dedi.

Alimert Özsoy - Celal Toraman Anadolu Lisesi BALIKESİR

“Hedefim Milli Takım”

Balıkesir il birinciliği unvanına sahip olan Alimert’in de satranca olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış. Maçlarda kendisini çok mutlu hissettiğini ifade eden Alimert, “İlk olarak hedefim fide master olmak. Diğer bir hedefim de oynarken zevk almak ve Milli Takım’a girebilmek. Günlük hayatımda da mesela direkt karar vermiyorum hareketlerimi davranışlarımı sorguluyorum.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Küçük yaşta büyük Hamleler

Dilem Şahin - Atatürk Ortaokulu KIRKLARELİ

“Sevmeyen yapamaz”

Satranca başladıktan sonra zamanını daha kaliteli kullandığını söyleyen Dilem, “Dikkatimi daha çok toplamayı öğreniyorum, zamanımı kaliteli kullanmayı öğreniyorum. Arkadaşlarımın arasında öyle bir farklılık oluyor. Kaybettiysem kendime kızıyorum ama iyi oynayıp kaybettiysem 'spor' diyorum, geçiyorum. Uzun süren maçların sonunda yorulmaya başlıyorsunuz. Satranca başlamak isteyenler ailelerin zoruyla gelmesinler kendi istekleriyle gelsinler” ifadelerini kullandı.

Nurseda Dal - Abdülhamid Han Ortaokulu YALOVA

“Başka sporlara benzemiyor”

Yalova'da kendi yaş kategorisinde birinciliği bulunan Nurseda Dal, “Satrançla her şeye daha olumlu bakabiliyorsunuz veya daha kıvrak zekalı olabiliyorsunuz. Üniversitede antrenör olmak istiyorum. Satranca daha çok ilgi gösterilmesi gerekiyor. Muhteşem bir spor diğer sporlara benzemiyor." dedi.

Haberin Devamı

Küçük yaşta büyük Hamleler

Büyük final 9-13 Haziran’da

Okul Sporları Grup Yarışmaları'nda Adıyaman, Denizli, Giresun, Kastamonu, Kırıkkale, Mersin, Muş ve Yalova'dan tam 259 takım ve 1311 sporcu yarıştı. Yıldız Kızlar, Yıldız Genel, Genç Kızlar, Genç Genel olmak üzere 4 kategoride gerçekleşen Okul Sporları grup yarışmalarında derece elde eden takımlar (Genel kategoride ilk 4, kızlar kategorisinde ise ilk 3 sırayı elde eden toplam 112 takım) 09-13 Haziran 2019 tarihleri arasında Karaman'da gerçekleştirilecek Okul Sporları Satranç Türkiye Birinciliği Finali’nde mücadele edecekler.

Gizem Ekici

YORUM YAZ