MENÜ

Kayak Sporlarının Atası Red Bull Petranboard Rize’de düzenlendi

2008 yılından beri düzenlenen Petranboard Şenlikleri, bu yıl itibarıyla “Red Bull Petranboard” olarak yeniden şekillenerek benzersiz bir kış deneyimi ve eğlence dolu bir etkinliğe dönüştü. Heyecanla beklenen Red Bull Petranboard, Rize'nin İkizdere ilçesindeki Petran Yaylası'nda düzenlendi. Etkinliğin en hızlı petranboardcusu Kerem Gürdal oldu.

Kayak Sporlarının Atası Red Bull Petranboard Rize’de düzenlendi

Karadeniz’in zorlu doğa koşullarına karşı yöre halkının kıvrak zekasıyla ortaya çıkan ve snowboar’dun atası olarak bilinen, “Petranboard” bu yıl Red Bull Petranboard olarak düzenlendi. Yerli halk tarafından hem bir ulaşım aracı hem de eğlence yöntemi olarak kullanılan petranboard için 2008 yılından bu yana İkizdere Kaymakamlığı, Meşeköy Köyü Muhtarlığı ve Petran Derneği iş birliği ile şenlik düzenleniyor. Bu yıl Red Bull Petranboard ismiyle Meşeköy (Petran) Köyü’nde gerçekleşen etkinlik bölge halkı tarafından yoğun ilgi gördü.

Red Bull Petranboard’da katılımcılar Meşeköy (Petran) köyünün en hızlı ve yetenekli ‘petranboardcusu’ olmak için mücadele ederken günün kazanan ismi Kerem Gürdal oldu. 175 metre uzunluktaki yamaca kurulan yarışma pistini en önde bitiren Kerem Gürdal, parkur üzerindeki zorlu engelleri de başarıyla geride bıraktı.

Snowboard’un Atası
Snowboard’un atası olarak bilinen Petranboard yerel halk tarafından anlatılan hikayelere göre ilk olarak yetişkinlerin dışarıdayken namaz kılmak için kullandıkları üzme tahtasını küçük bir çocuğun kaymak için kullanmasıyla ortaya çıkıyor. Yılın 7 ayı karla kaplı olan Meşeköy Köyü’nün halkı, tahtayı bir ulaşım aracı olarak da kullanabileceklerini böylece fark ediyor.

Haberin Devamı

Kayak Sporlarının Atası Red Bull Petranboard Rize’de düzenlendi




Amerika Birleşik Devletleri Kayak ve Snowboard Müzesi ile Kanada Kayak Müzesi tarafından 2009 yılında yayınlanan, “Kayak Mirası” dergisinde yayınlanan habere göre Petran yaylası sakinleri board’a benzer bir tahtayı kullanan en eski topluluklardan biri. Yerli halk için hem bir ulaşım hem de bir eğlence aracı olarak kullanılan Petran tahtalarının kar toplamaması için uçları dikleştiriliyor. Tahtalara binen köylüler dengede kalabilmek için bir ellerinde çubuk, diğer ellerinde ise önünü kaldırarak fren yapmayı sağlayan ipi tutarak kayıyor.

1600’lü yıllardan bu yana Meşeköy (Petran) halkının kış aylarında köyden diğer yerleşim birimlerine ulaşmak için kullandıkları üzme tahtalarına Petranboard ismini ise ABD’li snowboard’cu Jeremy Jones veriyor. 2008 yılından bu yana düzenlenen Petranboard Şenlikleri, 2024 yılı itibarıyla “Red Bull Petranboard” olarak yeniden şekillenerek benzersiz bir kış deneyimi ve eğlence dolu bir etkinliğe dönüştü.

YORUM YAZ