MENÜ

Uçan Kasımpaşalı Adem Büyük

Kasımpaşa'nın 4 yıl önce PTT 1. Lig'de yaşadığı Play-Off şampiyonluğundan bu yana takımın değişmeyen tek ismi olan Adem Büyük, FANATİK'e konuştu.

Uçan Kasımpaşalı Adem Büyük

Boyu 1.67, Süper Lig’in en kısa forveti. Ancak hava toplarında o kadar etkili ki, 1.90’lık stoperleri bezdiriyor, ‘Bu çocuğun altında tabure mi var!’ dedirtiyor. Uçan Kasımpaşalı olarak anılmaya başlayan Adem Büyük bu özelliğini ise şöyle yorumluyor:

“Allah’ın bana verdiği bir hediyedir bu, özel yetenek diyelim. Uzun değilim ama benden 15-20 cm uzun adamlardan kafa topu alıyorum hatta bazen göğsümle indiriyorum. Ülkemizde kısa boylularla ilgili bir önyargı var, ben biraz olsun bunu değiştirdim”

Kasımpaşa’nın 4 yıl önce PTT 1. Lig’de yaşadığı Play-Off şampiyonluğundan bu yana takımın değişmeyen tek ismi olan Adem Büyük’le Antalya’da bir araya geldik. Onu takip eden herkes kısa boyuna rağmen müthiş zamanlamasıyla elde ettiği hava hakimiyetini konuşur, durur. 1.90’lık stoperlere hakaret edercesine yükseğe zıplayan 28 yaşındaki hücum oyuncusu hünerlerini bu kez FANATİK objektifleri için sergiledi, bu özelliğini ise şu sözlerle anlattı:

‘Beşiktaş’ta farkına vardım’


“Futbola başladığımda böyle bir özelliğim olduğunu bilmiyordum. Memleketimin takımı Artvin Hopaspor’da başladım. Beşiktaş maceram başladığında bunun farkına vardım. Her hava topuna çıkıp vuruyordum. Belki o zamanlar kendimi göstermek isteğiyle yeteneğim ortaya çıktı. Allah’ın bana verdiği bir hediyedir bu, özel yetenek diyelim. ‘Biraz daha boyum uzun olsaydı’ dediğim zamanlar oldu ama kesinlikle bunun eksikliğini yaşamadım. Ülkemizde kısa boylularla ilgili bir önyargı var ama ben biraz olsun bunu değiştirdim. Hatta bizim için daha bir avantaj uzun forvetlere karşı oynamak. Uzun değilim ama 15-20 cm uzun adamlardan kafa topu alıyorum, hatta bazen göğsümle indiriyorum.”

‘Alves’e müsade edilmesin’

“Çekindiğim stoper yok. Normal oyunun gerektirdiği sertliğe lafımız da yok. Sonuçta kadın futbolu oynamıyoruz. İlla ki bir darbe alıyorsun. Ama Süper Lig’de genelde herkesin korktuğu, çekindiği isimler vardır. Benim de var. Bunlardan biri Bruno Alves. Çok gaddar gerçekten. Onunki başka bir şey. Ondan korkmuyoruz ama sakatlıklardan korkuyoruz, örneklerini yaşadık. Oyun anlayışı bu belki ama fazla müsade edilmemeli bunlara.”

‘Fatih Terim çok zorlanacak’

“EURO 2016’nın lige etkisi çok bu sene. Yerli oyuncular arasında inanılmaz bir rekabet var. Bu da lige yansıdı. Puan farkları çok yakın. Ben de Fransa’da olmak istiyorum. Fatih hocanın seçim yaparken zorlanacağı kesin. Kim iyi olursa onu çağırdığını biliyorum. Ben de iyi olursam eminim ki beni de o kadroya dahil edecektir. Her hocanın kendine göre oyun anlayışı var. Ben de o anlayışa uygun olduğumu düşünüyorum. Daha fazla gol atarsam beni çağıracağına inanıyorum”



‘Yakınlarımız gelmese taraftarımız yok’


“En az taraftar bizde. Büyüklerin haricinde bir tek Konya 20 bine oynuyor. Futbol taraftarla güzel. Kayseri’de mesela adamlar 1 liraya bilet diyor. Pazar günü Kayseri’de ne yapıyorsun da gitmiyorsun o maça! Passolig diyorlar ama Konya’da da var bu, neden etkilemiyor! Maçlara gelsinler. Biz futbolcular taraftar görelim diye, ‘Keşke her hafta büyük takımlarla oynasak’ diyoruz. Yakınlarımız gelmese. maçımıza gelen yok. Eskiden az buçuk taraftarımız vardı, artık onlar da gelmiyor. Akhisarlılar geliyor bizden daha fazla. Takım hava yakalamış, gelsinler ki baskı kuralım artık.”

‘Antrenör değişiklikleri aptallaştırıyor’

“Bu teknik direktör sorunlarına bir önlem alınmalı. Bir günde hocayla anlaşıp göndermek bir tek bizim ülkede olur. Şota, Türkiye’de en uzun çalışan yabancılarından biriydi. Bu işler nasıl işliyor bilmiyorum ama önlem alınmalı. Biz geçen sene Şota, Wouters, Önder hocayla çalıştık. Hepsinin anlayışı farklı. Biz de aptallaşıyoruz böyle olunca. Bildiğini de unutuyorsun. Tam birine alışıyorsun, öbürü geliyor. Bu yaşananlar hiç hoş değil Türk futbolu için.”

‘Bir hoca da evin içinde!’

“Süper Lig’de 24-25 yaşında forma şansı buldum. Çok agresif ve sinirliydim, olur olmadık şeylere bağırır çağırırdım, bu yüzden geç geldim. Bunun hiç faydasını görmedim. Eşimle tanışmamıştım. Evlendikten sonra kendimi dizginledim. Sorumluluk sahibi olunca ona göre hareket ettim. Çocuklarım olunca bu, bir kat daha arttı. Her maçtan sonra zaten eşim söylüyor bana, ‘Hakemlerle çok konuşuyorsun, yine başladın konuşmaya’ diye. Yani saha içindeki stresten sonra evde de bir stres var. Evde de bunu yaşıyoruz. Geliyor, canlı takip ediyor. Evde de serzenişini söylüyor. Bir hoca da evde var.”

“Ligde en çok Burak Yılmaz’ı beğeniyorum. Yabancıların ismi belli zaten. Kanat olarak Volkan Şen... Bursa’dan Trabzon’a gitti. Kayboldu derken patlama yaptı ve Fenerbahçe’ye transfer oldu. Markoviç çok iyi. Aydın Yılmaz da iyi bence. Oynadığı zaman fark yaratacak.”

“Hakemler bu sene çok kötü. 2 penaltımız, bir golümüz, aleyhimize çalınan penaltılar... Ama ben Trabzon’un hakem skandalları videosunu izledim. Onu gördükten sonra halimize şükrettim. Eğer bize yapılan hakem hataları olmasaydı bambaşka bir konumda olurduk.”



“Bu sezon ligi etkileyen çok fazla yabancı olmadı bence. Eto’o ve Gomez’i ayırarak söylüyorum. Osmanlıspor’da Ndiaye fark yarattı. Onun dışında fark yok pek bence. Eto’o’nun, Gomez’in burada olması bizim için artı. Onlar için yazarsın, çizersin ama tek bir noktada buluşursun.”

'Galatasaray ve Trabzonspor'la görüştük'

“3 senedir Trabzon’la ciddi şekilde anıldım. Konuştuğumuz şeyler de vardı ama sonra yönetimle ne yaptılar bilmiyorum. Prandelli döneminde Galatas­­aray’la bir görüşme oldu, konuşuldu. Hatta oluyor gibiydi."

“Kasımpaşa ile 2018 Mayıs ayına kadar sözleşmem devam ediyor. Ama tabii ki büyük takımlardan biri istediğinde hocam ve kulübüm izin verirse gitmek istiyorum. Hedeflerimden biri bu. Futbol yaşantım bitene kadar bunun için uğraşacağım. Olmazsa Kasımpaşa’dan başka yere gitmem, açık ve net. Burada çok değer gördüm. Futbolu bu kulüpte bırakırım. 4 büyükler olmazsa eğer, Kasımpaşa’da çok mutluyum. 3 senedir Trabzon’la adım ciddi şekilde anıldı. Konuştuğumuz şeyler de vardı ama sonra yönetimle ne yaptılar bilmiyorum.”

‘Mutlu olmasam kahrolurdum’

“Prandelli döneminde Galatasaray’la bir görüşme oldu, konuşuldu. Hatta oluyor gibiydi. Ben bana gelen teklifi söylüyorum, bu konuda yönetimle ne yapıldı hiç konuşmadım. Geçtiğimiz sezon oldu bunlar. Eğer burada bu kadar mutlu olmasam, oralara gidememekten dolayı kahrolurdum. Kasımpaşa bambaşka bir yer. Ne kadar tanıdığım futbolcu varsa aynı şeyi söylüyor: İstanbul’da oynamak müthiş.”

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ