MENÜ

Kalp çarpıntısı tedavi yöntemleri nelerdir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Başar Candemir cevapladı!

Kalp çarpıntısı nedir, kalp çarpıntısı tedavi yöntemleri nelerdir? Heyecan, hızlı koşma, stres ya da aşırı kafein tüketiminin bir sonucu olabildiği gibi kalp ritim bozukluğu (aritmi) belirtisi de olabilir. Peki kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Başar Candemir sizler için yanıtladı.

Kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir, kalp çarpıntısı tedavi yöntemleri nelerdir? Birçok sebepten ötürü oluşabilecek kalp çarpıntısı hangi tedavi yöntemleri kaça ayrılır? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Başar Candemir sizler için yanıtladı.

Haberin Devamı

''Kalp çarpıntısında tedavi yöntemleri ikiye ayrılmaktadır.''

''Bunlardan ilki ilaç tedavisi, ikincisi ise hasta veya sorunlu olan dokuların ortadan kaldırılmasını sağlayan ablasyon tedavisidir. Tedavi kararını vermeden önce ritim bozukluğu ya da çarpıntının nedeni hakkında bilgi sahibi olunması ve tanı konulması gerekmektedir. Tanı konulduktan sonra eğer mümkünse öncelikli olarak ilaç tedavisi denenmektedir. Kalbin hızının yavaşlatılması için ritim bozukluğuna yol açan dokuların yavaşlatılması veya etkisiz kalmasını sağlayan ilaçlara başlanabilir.

İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı veya hastanın hayatını tehlikeye atan bir ritim bozukluğu durumlarında ablasyon tedavisi denilen yakma ya da dondurma işleminin yapılması gereklidir. Hastanın ritim bozukluğu EKG ile yakalanmamışsa veya holterde çıkmamışsa bir sonraki aşama hastanın ritim sisteminin invaziv yöntemlerle değerlendirilmesini içeren elektrofizyolojik çalışmadır. Elektrofizyolojik çalışmada hastanın kasıklarından lokal anestezi altında kateterler gönderilerek kalbin elektriksel aktivasyonuna bakılır ve hasta dokular tespit edilerek ablasyon için uygunsa ablasyon işlemine geçilir. Ablasyon işlemi kalpte ritim bozukluğuna yol açan dokuların tespit edilmesi ve bunların ortadan kaldırılmasını kapsamaktadır. Kullanılan enerjiler farklı olmakla beraber ülkemizde en sık kullanılan iki yöntem; radyofrekans enerjisi ve kriyoablasyon işlemidir. Her iki işlemde de dokularda geri dönüşümsüz hasar sağlayarak hastanın ritim bozukluğunun tekrar ortaya çıkmaması hedeflenir. ''

YORUM YAZ