MENÜ

Japonya 8.9'la sallandı

Dünya güne Japonya'dan gelen felaket haberiyle başladı. Japonya'nın kuzeyinde denizde önce 8.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, ardından tsunami oluştu.

Japonya 8.9'la sallandı

Yerel saatle 14.46'da meydana gelen deprem ve tsunami, Japonyalıları iş saatinde yakaladı. İlk belirlemelere göre, ölü sayısı en az 29, yüzlerce kişi ise kayıp.
Japon televizyonunun helikopterden çektiği ve neredeyse tüm dünyada aynı anda yayınlanan görüntüler felaketin boyutları hakkında fikir veriyor.

Oluşan tsunaminin yerleşim yerlerinin içlerine doğru ilerlediği ve önüne ne gelirse katıp götürdüğü görülüyor. Yer yer 10 metreyi aşan dalgaların boyunun Pasifik'teki bazı adalardan daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Deprem, sabah TSİ 07.46'da Japonya'nın kuzeyinde denizin 35 kilometre altında meydana geldi. 8.9 gibi devasa bir büyüklükteki deprem merkez üsse 373 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'da bile hissedildi.

Uzmanlar, meydana gelen depremin şiddetinin 1999 Marmara Depremi'nden yaklaşık 50 katı olduğunu ifade ediyor. Depremin ardından büyüklüğü 6'nın üzerinde çok sayıda artçı şok meydana geldi. Bu depremin artçı şoklarının 7'yi bile geçebileceği ifade ediliyor.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Yetkililer tarafından açıklanan ölü sayısı her geçen dakika artıyor. Japon yetkililer şu ana kadar en az 29 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Japon basını ise ölü sayısını 32 olarak verdi. Yüzlerce kişinin kayıp olduğu bölgede ölü ve yaralı sayısının yükselmesinden endişe ediliyor.

Depremin ardından Japonya'da 5 nükleer tesisin faaliyetleri durduruldu. Bu nedenle yaklaşık 4 milyon kişinin şu anda elektriksiz kaldığı bildiriliyor. Bazı petrol tesislerinde de yangın çıktı.

Japonya Başbakanı, nükleer santrallerden herhangi bir sızıntı olmadığını açıkladı.

Ülkedeki toplam zararın milyarlarca dolara ulaşmasından korkuluyor. 1995 yılındaki Kobe depreminin Japonya'ya maliyeti 100 milyar dolar civarında olmuştu.

ÜST ÜSTE DEPREMLER
Bu sabah tüm dünyayı dehşete düşüren depremden önce Pasifik bölgesinde üst üste sarsıntılar kaydedildi.

8.9'luk depremden önce Japonya iki günde 35 kez sallandı.

Honshu açıklarında dün 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yine Honshu açıklarında önceki gün 7.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedilmiş ve hatta bu sarsıntı, Japonların deprem karşısındaki gösterdiği sükunetle haber olmuştu.

Dünyada bugüne kadar kaydedilen en büyük deprem Şili'de 22 Mayıs 1960 tarihinde meydana geldi. Depremin büyüklüğü 9.5 olarak ölçülmüştü.

DAVUTOĞLU: TÜRKLERİN DURUMU İYİ

Japonya'daki depremin ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölgedeki Türklerle ilgili olumsuz bir haberin olmadığını söyledi.

Davutoğlu, kendilerine ulaşan bilgilere göre, Japonya'daki depremde Tokyo Büyükelçiliğinde hasar meydana gelmediğini, ülkedeki Türk vatandaşları arasında da can kaybı ya da yaralanma olmadığını bildirdi.

Kaynak: Hürriyet

Haberin Devamı
YORUM YAZ