MENÜ

İftar vakitleri... İftara ne kadar kaldı, iftar saat kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir iftar saati ve il il imsakiye…

İbadetlerle dolu geçen Ramazan ayında vatandaşlar oruçlarını tutmaya devam ediyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte yemekler hazırlanıyor ve iftar sofraları kuruluyor. Diyanet İşleri’nin yayınladığı imsakiye takviminde tüm iller için iftar vakitleri yer alıyor. 30 gün boyunca oruç tutacak olan Müslüman alemi iftar saatlerini merak ediyor. Vatandaşlar yokun hissini tattığı Ramazan ayında oruçları için iftara kaç saat kaldı sorularının cevabı araştırmaya devam ediyor. Peki, İftara ne kadar kaldı, iftar saat kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir iftar saati ve il il imsakiye…

İftar vakitleri... İftara ne kadar kaldı, iftar saat kaçta? İstanbul, Ankara, İzmir iftar saati ve il il imsakiye…

Oruç tutan kişiler il il Ramazan İmsakiye sorguluyor. İstanbul, Ankara, İzmir iftar saatleri ve diğer tüm illerin iftar vakitleri merak ediliyor. İftar saatinin yaklaşmasıyla birlikte yemekler hazırlanıyor ve iftar sofraları kuruluyor. İftarın saat kaçta olduğunu merak eden kişiler iftara ne kadar oldu sorusuna yanıt arıyor. Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar oruçlarını açmak için yaşadıkları ilde akşam ezanı yani iftar saat kaçta merak ediyor. Ramazan ayının ikinci gününde 'İftara ne kadar kaldı' sorusu aracılığıyla iftar saatleri hakkında bilgi edinmek isteyen birçok vatandaş, buna göre akşam saatleri için hazırlıklarına yön verecek. Başta Ankara, İzmir İstanbul olmak üzere tüm illerde merakla araştırılan iftar vakti, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın derlediği 2020 Ramazan imsakiyesi aracılığıyla kolayca takip edilebiliyor.

Haberin Devamı

İftara ne kadar kaldı, iftar saat kaçta?

On bir ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazı, 23 Nisan Perşembe günü kılındı. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucu için 23 Nisan'ı 24 Nisan'a bağlayan gece sahura kalkıldı ve ilk oruçlar tutuldu. Ülke genelinde camilere ilişkin alınan yeni tip coronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında vatandaşlar, teravih namazı, mukabele ve itikaf gibi ibadetlerini evlerinde ifa edecek.

Ankara iftar saati: 19:44

İstanbul iftar saati: 20:01

İzmir iftar saati: 20:04

2020 RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN

Oruç açarken iftarda hangi dualar okunur?

İFTAR DUASI

"Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü."

İFTAR DUASI ANLAMI

"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!".

Haberin Devamı

YEMEK DUASI

"Bismillâhirrahmânirrahîm

Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealnâ minel müslimîn.Nimetu celillullah,Berakati Halillullah Şefaat ya Rasulullah, Külû ve’şrabû ve lâ tüsrifû, İnnehû lâ yuhibbü’l müsrifîn.Allahumme zid velâ tengus bi-hürmeti-l Fatiha…"

YEMEK DUASI ANLAMI

"Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd Allaha mahsustur. Hamd bizi doyuran, içiren, ve bizi müslümanlardan eyleyen Allaha mahsustur.Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.Allahım Fatiha suresi hürmetine arttır eksiltme. AMİN…"

YEMEKTEN SONRA OKUNACAK DUA

Okunuşu: Elhamdülillahillezî et amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin

Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.

HZ. MUHAMMED'İN (S.A.V) OKUDUĞU RAMAZAN DUASI

Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: “Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."

Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: “Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, “(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

YORUM YAZ