MENÜ

İbuprofen nedir? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur? Parasetamol ilaçları ne işe yarar?

Son dakika haberi: Tüm dünyaya yayınlan ve şu ana kadar binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan corona virüsü hakkında son dakika gelişmesi. Fransa Sağlık Bakanı birkaç 'ibuprofen' etken maddeli ilaçların, corona virüsünün sebep olduğu hastalığın ağır seyretmesine sebep olduğunu söylemişti. İbuprofen türü ilaçlar hakkında birçok farklı açıklama yapılırken. Parasetamol ise ateş düşürücü olarak tavsiye edildi. Peki, İbuprofen nedir? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur? Parasetamol ilaçları ne işe yarar? İbuprofen ve Parasetamol ile ilgili detaylar haberimizde.

İbuprofen nedir? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur? Parasetamol ilaçları ne işe yarar?

Son dakika corona virüsü haberi: Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü hakkında pek çok yanlış bilgi ortaya atılmaya devam ediyor. 4.481 doğrulanmış vakayla birlikte 91 ölümlü vakaya ev sahipliği yapan Fransa’da hükümet önlemleri de sıkılaştırıyor. Sosyal mesafe önlemleri kapsamında perşembe günü okulları tatil eden hükümet; restoranları, sinemaları, mağazaları ve turistlerin uğrak mekânlarını kapattı. Bütün bunların yanı sıra Fransız doktorların hastalığın tedavisinde önemli bir keşif yaptıkları iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Fransa Sağlık Bakanı birkaç gün önce 'ibuprofen' etken maddeli ilaçların, corona virüsünün sebep olduğu hastalığın ağır seyretmesine sebep olduğunu söyledi. Sosyal medyadan yayılan bu bilgi sonrası, İbuprofen nedir? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur? sorularının cevapları merak edilmeye başlandı.

İbuprofen nedir? İbuprofen hangi ilaçlarda bulunur?

Non Steroidal Antienflamatuar İlaçlar (NSAID’ler); ateş düşürücü, ağır kesici ve kan pıhtılarını engellemek için kullanılan bir grup ilaç. Bu ilaçların çoğu, ülke çapında reçetesiz satılıyor ve aktarılan belirtilere karşı insanlar günlük olarak bu ilaçları kullanıyorlar.

Corona virüsünün neden olduğu hastalık, standart gribe benzer belirtiler gösterdiği için COVID-19 olan insanlar baş ağrılarını azaltmak ya da ateşlerini düşürmek için NSAID türü ilaçlar kullanabiliyorlar. Bununla birlikte Fransız doktorlar, COVID-19 tedavisinde NSAID kullanılmasının hastanın durumunu kötüleştirebileceğini belirtiyorlar.

Haberin Devamı

Bu tür ilaçlar birçok ülkeden genellikle reçetesiz olarak da satılabilmektedir.

Corona virüsü salgınına yakalanan kişiler grip hastalığına benzer belirtiler gösterdiği için birçok kişi ibuprofen ilaçlar kullanmaya yönelebiliyor.

Parasetamol ilaçları ne işe yarar?

Parasetamol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir. Parasetamol ağızdan alındığında gastrointestinal sistemde hızla emilir. İlaç alındıktan 30-60 dakika sonra maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Parasetamol bütün dokulara hızla dağılır. Plazma proteinlerine bağlanması zayıftır.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran Parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti.

Ibuprofen yerine Parasetamol

Webtekno'da yer alan bilgiye göre; Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran da bir tweet atarak insanların potansiyel olarak COVID-19’a sahip olmaları durumunda belirtileri NSAID’lerle engellemeye çalışmamaları gerektiğini söyledi. Bakan, Ibuprofen yerine Parasetamol içeren ilaçların ateş düşürücü olarak kullanılmasını tavsiye etti.

Bu ilaçlar, Corona virüsüyle enfekte olmuş vücudun doğal tepkisi olarak gelişen iltihap yaratıcı tepkiyi engellemeye çalışmıyor. İltihabın ve ateşin engellenmesi, hastalığın şiddetinin maskelenmesine ve bağışıklık sistemimizin virüsle mücadeledeki kapasitesinin azalmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Parasetamol aynı zamanda baş ağrısı gibi ağrıları da iltihap yaratma sürecini engellemeden azaltıyor. Bununla birlikte her tür ilaçta olduğu gibi Parasetamol’ün de suistimal edilmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Fransız doktorlar bu keşfi yoğun bakıma alınan hastalarda yapmış. Özellikle hastalığı şiddetli geçiren genç hastalarda yüksek dozlarda NSAID alımı görülmüş. COVID-19’un şiddetli biçimlerini geçiren hastaların daha çok NSAID alıp almadığıysa bilinmiyor. Toulouse Hastanesi’nin Farmakoloji Bölüm Başkanı Jean-Louis Montastruc, ateş veya enfeksyion durumunda iltihap önleyici ilaçların komplikasyon riskini yükselttiğini söyledi.

YORUM YAZ