MENÜ

HGS borç sorgulama nasıl yapılır? HGS borç ödeme nasıl yapılır?

HGS bakiye ve kaçak geçiş ihlali sorgulamalarınızı online olarak kolayca yapabilirsiniz. Köprü ve otoyollardan geçiş ihlali yapıp yapmadıklarını merak eden vatandaşlar sorgulama işlemini araştırıyorlar. Peki, HGS borç sorgulama nasıl yapılır? HGS borç ödeme nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

HGS borç sorgulama nasıl yapılır? HGS borç ödeme nasıl yapılır?

HGS bakiye ve borç sorgulama işleminin nasıl yapılacağını merak eden vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolay bir şekilde borç ve bakiye sorgulamasını yapabiliyorlar. HGS bakiye sorgulama işlemi dört farklı yoldan yapılabiliyor. HGS borç sorgulama nasıl yapılır? HGS borç ödeme nasıl yapılır? sorularının cevabı haberimizde...

HGS borç sorgulama nasıl yapılır? HGS borç ödeme nasıl yapılır?

HGS bakiyesi olmadan, ihlalli geçiş yapan sürücülere ceza kesilir. Kesilen cezalar E-Devlet sisteminden ve PTT resmi internet sitesinden sorgulanabilir. PTT ile HGS geçiş ihlali sorgulaması için PTT internet sitesine girilir. Ardından ‘’Geçiş İhlali Sorgula’’ bağlantısı kullanılarak ceza sorgulanabilir. E-Devlet sistemi ile HGS ceza sorgulaması yapmak için ise sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bağlantısı açılmalıdır. PTT Genel Müdürlüğü menüsünde bulunan ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı ile ceza sorgulaması yapılabilir.

HIZLI GEÇİŞ SİSTEMİ(HGS) İHLALİ GEÇİŞ BİLGİLERİNİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN

HGS cezası bulunan sürücüler, ödemelerini banka şubelerinden, internet şubelerinden ve mobil uygulamalarından yapabilirler.

HGS bakiye sorgulama işlemi dört farklı yoldan yapılabilir. Bunlar; E-Devlet ile sorgulama, bankalar aracılığı ile sorgulama, PTT ile sorgulama ve telefon ile sorgulamadır. Telefon ile sorgulama yapmak isteyenler, 0580 460 60 60 numaralı telefonu ya da 444 1 778 numaralı telefonu arayarak kalan bakiyelerini öğrenebilirler. E-Devlet üzerinden sorgulama için, sisteme giriş yaparak e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü bağlantısına girmelidir. Bu bölümden de ‘’Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı ile HGS bakiyesi sorgulanabilir.Bankalar ile HGS bakiyesi sorgulama, bankaların mobil uygulamaları, şubeleri ve müşteri temsilcisi ile öğrenilebilir. PTT ile bakiye sorgulaması için ise PTT resmi internet sitesine girilmelidir. Ardından HGS bakiye sorgulaması bağlantısı açılarak T.C. kimlik numarası, vergi numarası, aracın plakası, pasaport numarası bilgilerinden birisi ile sorgulama gerçekleştirilebilir. HGS bakiye yüklemeleri, PTT şubelerinden ya da bankalardan yapılabilir.

HGS KARTI/ETİKETİ FARKLI ARAÇLARDA KULLANILABİLİR Mİ?

HGS, plakaya tanımlı tek hesap üzerinden ücretlendirme yapar. Bu nedenle de kartın/etiketin farklı araçlarda kullanılmasına izin verilmez. Aracını satan sürücüler ise PTT şubelerinden HGS kartlarını iptal ettirmelidir. İptal ettirilen kartta bulunan bakiyeler daha sonra yeni karta aktarılabilir.

HGS NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Otoyollar ve köprülerde trafiğin daha hızlı akması için Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. HGS başvurusu yalnızca PTT şubelerinden alınmaktadır. HGS almak için ruhsat ve kimliğiniz ile belirtilen şubelere gitmeniz yeterli olacaktır.

HGS KAÇAK GEÇİŞ YAPILIRSA NE OLUR?

HGS gişelerinden kaçak geçiş yapıldığında, geçiş yapan plakaya 15 gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesabına bakiye yüklemesi yapılması gerekir. Bakiye yüklendikten sonra, ceza uygulanmaz. 15 gün içinde yeterli miktarda bakiye yüklemeyenlerin geçişleri için tebligat işlemi gerçekleştirilir. Geçiş ihlali sonrasında karta bakiye yüklenmezse, 11 kat ceza ödemesi yapılması gerekir.

KÖPRÜ VE OTOYOLLARDAN GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Boğaz köprüleri ve otoyol geçiş ücretlerine yüzde 10-25 arasında zam yapıldı. 1 Ocak Pazartesi’den itibaren geçerli olacak tarifeye göre 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nde otomobil geçiş ücreti 7 liradan 8.75 liraya çıktı. Otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 2.5 lira olacak. Bu tutar daha önce 2.25 liraydı.

Haberin Devamı
YORUM YAZ