MENÜ

HERKES BUNU MERAK EDİYOR! Nedir bu hibrit çim?

Açılış için artık gün sayan Vodafone Arena’da hibrit çim ekimi dün başladı. Ancak herkes bu soruyu merak ediyor: Nedir bu hibrit?

HERKES BUNU MERAK EDİYOR! Nedir bu hibrit çim?

Açılış için artık gün sayan Vodafone Arena’da hibrit çim ekimi dün başladı. Serilme ve işlenme çalışmalarının yapıldığı statta tüm dünyanın kullandığı bir sistem uygulanıyor.

Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası gibi önemli turnuvalardaki statlar için kullanılan bu çim türü, Avrupa’nın en önemli ligi olarak kabul edilen Premier Lig’de de bütün takımların tercihi oldu. Dünya üzerinde toplamda 45 futbol kulübünün stadında hibrit çim bulunuyor. Bunların arasında hiç kuşkusuz 2007’de yenilenen Wembley Stadı başı çekiyor.

HANGİ STATLARDA VAR?

Wembley ile beraber Arsenal (Emirates), Manchester City (Etihad), Manchester United (Old Trafford), Tottenham (White Hart Lane), Newcastle (St James) ve Everton (Goodison Park) gibi prestijli statlarda hibrit çim kullanılıyor. Ayrıca 2014 Dünya Kupası için hazırlanan Arena Corinthians, Arena do Gremio ve Sao Jorge’de de benzer uygulama yapıldı. 2010 Dünya Kupası’nda Güney Afrika’da açılışın yapıldığı Nelson Mandela Stadı olmak üzere 3 statta daha hibrit çim var.

Kombineler bugün satışta

Bu sezon Şampiyonlar Ligi finalinin yapılacağı San Siro’ya da hibrit çim serimi yapılırken, Amsterdam Arena, Santiago Bernabeu ve Donbass Arena gibi ünlü stadyumlarda dikkat çekiyor.

HİBRİT NEDİR?

BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde de bulunan hibrit çim, güçlendirilmiş doğal çim olarak tanımlanıyor. Futbolcuların sakatlık problemlerini yüzde 70 daha az yaşadığı bu çim türü, ayrıca çok kolay toplanabilen bir platform. Hibrit kullanan kulüpler, kısa sürede konser ve diğer etkinlikler için statlarını kiralayabiliyor. Suni çim enjeksiyonu hem toplamada hem de ekmede süreyi kısaltıyor.

İNGİLTERE'DEN ÖZEL EKİP GELDİ

Rulo çimleri tamamen serilen Vodafone Arena’da hibrit çim ekimini İngiltere’den gelen özel bir ekip yapıyor. Sentetik hibrit lifler makinelerle zemine enjekte ediliyor.

Kaynak: Milliyet

Haberin Devamı
YORUM YAZ