MENÜ

Her şey Cenk'e bağlı

Beşiktaş Türk futbol tarihinde görülmemiş bir transfere imza attı. Fikret Orman ile Cenk Tosun'un Beşiktaş formasıyla imza fotoğrafları beraberinde 'Etik mi değil mi?' tartışmalarını getirdi.

Her şey Cenk'e bağlı

Evet futbol geçmişimizde böyle bir transfer olayına hiç şahit olmadık. Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman bir tabuyu yıkıyor. Zaten Beşiktaş yönetimi uzun zamandır birçok alanda böyle adımlar atıyor.

Haberin Devamı

'Cenk Tosun olayı' aslında bir Bundesliga transferi. Geçtiğimiz sezon Bayern Münih, rakibi Borussia Dortmund'tan Mario Götze'ye devre arasında imza attırmıştı. Ama o transferden önce Nuri Şahin'in Real Madrid'e gidişi de bir anlamda böyleydi. Sezonun bitimine birkaç hafta varken Nuri, Mourinho'nun takımına imza atmıştı.

Bu transfer konuları Türkiye'de hep tartışılır, günlerce konuşulur. Bu olayların temel kaynağı tamamen bizim olaya bakış açımız. Çünkü 'Kişi kendinden bilir işi' diye atalarımız yıllar önce durumumuzu ortaya koymuş.

Burada Cenk'e büyük iş düşüyor. Tolunay Kafkas'ın Frankfurt'tan getirdiği Cenk, cuma günü Beşiktaş'a karşı sahaya çıkıp elinden gelenin fazlasını yapmalı. Yapmalı ki, Türkiye'de bir zihniyet devrimi gerçekleşsin, emsal olsun, bir tabu yıkılsın.

Haberin Devamı

Bugüne kadar büyük takımlar bir hafta sonra karşılaşacakları takımların sivrilen oyuncularına yalandan talip olurlar, maç bittikten sonra da 'Biz sizi ararız' moduna geçerlerdi.

Transfer şikesi sayılır mı?

Cenk transferinden sonra sosyal medya üzerinden ve mail yoluyla birçok okuyucudan sorular geliyor; 'Cenk'in imzası transfer şikesi sayılmaz mı?' diye.
Sayılmaz. Neden mi?
Olayı şöyle izah edeyim.
Beşiktaş bu sene neden Avrupa'dan men edildi, Tayfur Havutçu ve Serdal Adalı neden ceza aldı?
İBB ile oynanacak Türkiye Kupası finalinden önce İbrahim Akın ve İskender Alın'a transfer teklifinde bulunmaktan.
Peki Fenerbahçe'nin Emenike ile yaptığı ön görüşme şike davasında neden gündem olmuştu? Çünkü bu görüşmeler kulüplerinden habersiz yapıldığı için.
Cenk transferini böyle görenler yanılırlar. Burada teknik olarak fark var.
UEFA transfer talimatı gereği bir profesyonel futbolcu kulübüyle sözleşmesinin bitmesine 6 ay kala istediği bir kulüple transfer görüşmesi yapabilir ve sezon sonu için anlaşabilir. Nitekim Götze, Nuri Şahin ve Lewandovski transferleri bu statüde gerçekleşti.
Ama TFF bu kuralın Türkiye'de etik açıdan çok tartışılacağını düşünerek 2009 yılında talimatını güncelledi. Buna göre: 'Mevcut kulübüyle sözleşmesi devam eden profesyonel bir futbolcuyla sözleşme imzalama niyetinde olan kulüp, futbolcuyla görüşmelere başlamadan önce futbolcunun sözleşmesel ilişkisi devam eden kulübünün iznini yazılı olarak almak zorundadır. Yazılı izin almaksızın görüşmelere başlayan kulüp, futbolcu, futbolcu temsilcisi ve diğer kişiler hakkında Futbol Disiplin Talimatı hükümleri uygulanır' maddesi yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Şimdi gelelim Cenk transferinin perde arkasına. Emenike sakatlanınca Fenerbahçe, Gaziantepspor'dan Cenk'i istedi ve 3,5 milyon Euro bonservis önerdi. Ayrıca Cenk'e de Beşiktaş'ın verdiğinden fazlasını vaad etti. Ama Cenk Beşiktaş'a söz verdiğini belirterek teklifleri geri çevirdi. Bu durum tabii ki Gaziantep yönetimini memnun etmedi zira 3,5 milyon Euroluk gelirden oldular. Kızgınlıklarını medyaya da yansıttılar, Cenk'e kızarak Beşiktaş'la etik dışı anlaştı dediler. Sonra ne oldu da Cenk'e yazılı izin verdiler peki. Bunu da Gaziantepspor yönetimi açıklar herhalde.

Serkan Akcan

Haberin Devamı

CENK TOSUN İSTATİSTİKLERİ

YORUM YAZ