MENÜ

'Henüz hiç kimse Cenk'i görmedi'

Türkiye'nin gündemindeki Cenk Tosun ilk kez FANATİK'e konuştu: “Gaziantepspor'a gelişim, 11 maçta 10 gol atmam ve A Milli Takıma seçilmem... Her şey rüya gibi. Ama gerçek Cenk'i henüz kimse görmedi. Bu sadece bir parçası, ispatlayacağım çok şey var”

'Henüz hiç kimse Cenk'i görmedi'

Cenk Tosun... Almanya’da doğdu, 3 yaşında futbolla tanıştı. Basamakları bir bir çıktı, Bundesliga ekibi Eintracht Frankfurt forması giydi. Ancak burada istediği şansı bir türlü bulamadı, Tolunay Kafkas’ın 3 yıllık çabaları sonucunda Gaziantepspor’a transfer oldu. Kısa sürede elde ettiği başarının ardından bir anda devlerin gözdesi haline geldi. Ligde fırtınalar estirince Ay-Yıldızlı formaya da layık görüldü. “Ailemden sonra hayattaki en değerli şey; futbol topu ve kramponlarım” diyen 20 yaşındaki Cenk de geleneği bozmadı, FANATİK’e konuştu.

Haberin Devamı

-Futbola başlayışın ve devamında Eintracht Frankfurt’a imzan nasıl oldu?
Futbola 3 yaşında başladım. SG Praunheim ve SV Raunheim takımlarının miniklerinde oynadıktan sonra kısa sürede Eintracht Frankfurt’a geçtim. Yaklaşık 12 senemi altyapıda geçirdim ve geçtiğimiz sezon profesyonelliğe geçtim. Ancak Skibbe yönetiminde fazla şans bulamadım. Önümde Gekas, Halil Altıntop, Femin ve Amanditis vardı. Hepsi de kendi ülkelerinin milli takımlarında oynayan isimler. Riske girmedi, beni kazanmak istemedi, belki de yenilmemiz halinde gelecek tepkilerden korktu. Ama ben bu süreçte hep B takımda gollerimi attım.

-Türkiye’ye gelişin nasıl gerçekleşti? Gaziantepspor’la görüşmen, ardından Galatasaray’ın devreye girmesi ve senin karar verme sürecin...
16-17 yaşımdayken Kayserispor’dan teklif gelmişti. Tolunay hoca beni izliyordu. Ancak ailemden ayrı kalmak zor geldi. Daha sonra Tolunay hoca Gaziantepspor’a gelince, daha da ciddi şekilde ilgilendiler. Ardından Galatasaray da devreye girdi. Tabii bu süreçte Gaziantep benim için çok uğraştı. Ailemle ve menacerimle görüştükten sonra kararımı buradan yana kullandım.

Haberin Devamı

-Tolunay Kafkas sana ilk 11’de oynama garantisi verdi mi peki? Ya da 300 bin Euro’luk bir farktan dolayı Galatasaray yerine Gaziantep’e geldiğin söylendi.
Kimse direkt oynama garantisi vermez. İyi çalışırsan, çabalarsan 11’e girersin. Ben formayı idmanlardaki performansımın ardından kaptım. Parayı da hiç dert etmedim. Benim için ikinci plandaydı. İlerisi için Gaziantepspor mantıklı geldiği için burayı tercih ettim. İyi ki de buradayım. Önce Anadolu’da kendimi göstermek istedim.

-Kırmızı-Siyahlı formayı ilk olarak Galatasaray önünde giydin ve iki gol attın. Neler hissettin o anda?
Aslında Galatasaray’a karşı iki gol atmam, kaderin bir cilvesiydi. Maçtan sonra kendim bile inanamadım. Ertesi gün telefonum susmadı. Tek kelimeyle inanılmazdı ve hayatımın en mutlu günüydü.

-İnanılmaz bir istatistik yakaladın, 11 maçta 10 gol attın. Süper Lig sana çok mu kolay geldi?
Almeida, Bundesliga’da inanılmaz bir futbol oynuyordu, sürekli gol atıyordu. Ama Türkiye’de Beşiktaş formasıyla uzun süre gol atamadı. Tamamen lige nasıl başladığınızla ilgili bir durum. Ben golle başladım ve devamı geldi. Fakat genel anlamda iki lig arasında pek fark yok. Hatta Süper Lig çok daha sert.

Haberin Devamı

-Seni oynatmayan Skibbe, bu performansını gördükten sonra acaba üzülmüş müdür?
Valla tam olarak neler hissettiğini bilmiyorum. Ama takımdan ayrılmama çok üzülmüş ve performansımdan dolayı çok mutluymuş. Duyduğuma göre gitmemi hiç istememiş. Ama en azından keşke beni arasaydı.

-Gaziantep’te günlerin nasıl geçiyor, ailenden uzaktasın, neler yapıyorsun? Sokakta insanların sana karşı davranışları nasıl?
Genelde tesislerde oluyoruz. Boş zamanlarda takım arkadaşlarımla çıkıyorum. Alışveriş, yemek, sinema... Fazla da bir şey yapmıyoruz. Bu arada en çok Cenk Güvenç, Yalçın Ayhan ve Şenol Can’la anlaşıyorum. Ama ben bu kadar modern ve güzel bir şehir beklemezdim. Gerçekten de denildiği gibi ‘Doğu’nun Paris’i. Çok beğendim Gaziantep’i. Halk da çok iyi. Herkes beni tanıyor ve cana yakın davranıyorlar. Buradaki insanları seviyorum. En büyük sorun ise formumuza dikkat etmek. Kebaplar, tatlılar mükemmel. Allah’tan ben çok çabuk yakıyorum. Ama bazı arkadaşların dikkat etmesi lazım.

Haberin Devamı

-Peki bu performansını neye borçlusun? Özel olarak çalışıyor musun?
İdmanlardan sonra çok çalışıyorum. Antrenman bittikten sonra bir kaleciyi alıyorum, şut çalışıyorum. Takım arkadaşlarımdan rica ediyorum, yan top çalışıyorum. İyi bir futbolcu olmak istiyorsanız, sadece yetenek yetmez. Çok çalışmak zorundasınız, ben de öyle yapıyorum.
-Devre arasında geldin inanılmaz goller attın. Herkese kendini ispatladığını düşünüyor musun?
Henüz kimse Cenk’i görmedi. Bu sadece bir parçası. İnsanlara ispatlayacağım çok şey var.

-Sezon başında gelseydin, şu anda kaç golün olurdu?
Bunu tahmin etmek zor. Ama en azından Burak Yılmaz kadar gol atardım. Gelecek sezon da gol krallığı yarışında iddialı olacağım.

-Peki senin Türkiye’ye gelmende çok uğraşan Tolunay Kafkas, başka takıma gitse, seni çağırsa, gider misin?
Hiç düşünmeden giderim. Tabi bu Gaziantepspor’a da bağlı bir durum. Onun gibi bir teknik adamla çalışmayı kim istemez. Çalıştığım en iyi hocalardan biri. Zaten Türkiye’ye gelirken de, “İkinci baban ben olacağım” demişti. Babam da beni, ona emanet etti.

Haberin Devamı

-Şampiyonlukta kimi daha şanslı görüyorsun?
Trabzonspor, Eskişehir’e takıldı ve yara aldı. Şimdi biz onlarla oynayacağız. Puan alacağımızı düşünüyorum. Zaten bizim önümüzde de kayıp yaşarlarsa, şampiyonluk şansları azalır. Bu hafta zirvede durum belli olacak.

-Avrupa Kupaları doğrultusunda üçüncülüğe siz mi, yoksa Bursa mı daha yakın?
Biz çok istiyoruz üçüncülüğü. Çünkü oynayacağımız ön eleme sayısı azalıyor ve sezonu açma durumunuz da değişiyor. Hedefimiz tüm maçları kazanmak. Ne olursa olsun, seneye Avrupa Kupaları’nda önemli işler başarmak istiyoruz.

-A Milli Takımı seçmen nasıl oldu. Almanya’yı değil de neden Türkiye’yi seçtin?
Ben Almanya’da bütün yaşlarda milli formayı giydim. Zaten A takım için de liste başı benle, İlkay Gündoğan’dı. Fakat daha sonra Hiddink ile Oğuz hoca beni aradılar. Ardından başkanımız ve Tolunay hoca devreye girdi. Karar vermemde etkili oldular. Zaten baştan beri Ay-Yıldızlı formayı giymek istiyordum. Ailem kararımda etkili oldu. Ben de A Milli Takımı seçtim. Mesut Özil için ne diyorsun? Almanya’yı seçti ve şimdi Real Madrid’de...
Mesut profesyonelce davrandı. Belki Almanya’yı seçmese buralara gelemeyecekti. Dünya Kupası’nda oynadıktan sonra hayatı değişti. Bana kalırsa kendine göre doğru olanı yaptı. Türkiye’yi seçse, Real Madrid’te olur muydu bilmiyorum. Ben kendi kararımdan dolayı çok mutluyum ve burada da kendimi Avrupa’ya gösterebileceğime inanıyorum. Sonuçta Almanya’da pek çok kaliteli forvet var, ama bizim milli takımımızda santrfor sıkıntısı olduğu gerçek. Kendimi daha çabuk gösterebilirim.

-Türkiye’ye gelmeden önce, böylesine önemli bir konuma ulaşacağını söyleseler inanır mıydın? Bu kadarını bekliyor muydun?
Bu kadar hızlı olacağını düşünmüyordum. Tabii ki önemli işler için geldim, ama biraz hızlı oldu. Her şey rüya gibi. Fakat daha da iyi olacağım.

-Son olarak taraftara mesajın var mı?
Onları çok seviyorum. Zaman zaman stadı tıklım tıklım dolduruyorlar. Takım en iyi sezonlarından birini geçiriyor, şimdi değilse, ne zaman gelecekler.

Cenk geldi Antep coştu

Cenk Tosun, devre arasında Gaziantepspor’a transfer olduktan sonra Kırmızı-Siyahlı takım adeta şaha kalktı. Ligin ilk yarısında 24 puan toplayabilen Antep, devreye 7. sırada girmişti. 17 maçlık süreçte Güneydoğu ekibi 15 gol yemiş, 15 de atmıştı. Ancak Cenk geldikten sonra ikinci yarıda oynanan 13 haftada tam 26 gol attı Kırmızı-Siyahlılar. Bunların 10’unu Cenk Tosun filelere gönderdi, 3 de asist yaptı. Kısaca 20 yaşındaki yıldızın, atılan gollerin yarısında imzası var.

’Almanya’da ikinci plandayız’

-Almanya’da altyapı nasıl? Türk, Alman ayrımı yapılıyor muydu?
Öncelikle normal eğitime çok önem veriyorlar. Bunun dışında sürekli olarak gençlerle ilgileniyorlar, hep gözlem altındasınız. Türk olmamın dezavantajını pek yaşamadım. Çünkü hep iyiydim. Sürekli gol atıyordum. Ama bir Alman ile bir Türk aynı kalitedeyse, her zaman Alman oyuncuyu seçerler, yani ikinci planda kalırsınız. Öne çıkmak için yüzde 20 daha iyi olmalısınız.

-Gaziantepspor’un altyapısını görüyorsun. Burası ile orayı karşılaştırır mısın?
Almanya’da çok ufakken profesyonel takımların yaptığı idmanları yapıyorlar. Disiplin üst düzeyde. Beslenme, sağlık... A’dan Z’ye uğraşıyorlar oyuncularla.

-Almanya’da değil de, futbola Türkiye’de başlasan bu konumda olabilir miydin?
Kesinlikle olamazdım. Çünkü oradaki alt yapı çok farklı. Ancak yavaş yavaş burası da iyi konuma geliyor. Bizim alt yapımız da aşama kaydediyor.

‘Hayalim Real Madrid’

-Kariyer planın nasıl? Hedefin hangi takıma gitmek ve ulaşmak istediğin en üst nokta neresi?

Yaşım çok genç. Öğreneceğim fazlasıyla şey var. Zaten kulübümle de 3.5 yıllık bir sözleşmem bulunuyor. Gaziantepspor için yapılacak şeyler var. Ancak hedeflerim büyük. Kesinlikle küçük düşünmüyorum. İlerleyen süreçte belli olacak bir durum, üç büyüklerden biri mi olur bilmiyorum. Fakat en büyük hayalim, bir gün Real Madrid forması giymek.

‘En iyisi Arda ve Alex’

-Küçükken idolün kimdi, hangi futbolcuyu en çok beğenirdin?
Batistuta ve Ronaldo mükemmel golcülerdi. Aynı şekilde yerli olarak Hakan Şükür de inanılmazdı. Şimdi ise Türkiye’de yerli olarak Arda Turan en iyisi, yabancı olarak da Alex bir numara.

-Arda demişken... Ona yapılanlar için ne diyorsun? Sürekli gözler üzerinde, her lafı, her hareketi olay.
Çok haksızlık yapılıyor kendisine. Kafasına takmaması lazım. Yazılanlara en iyi yanıtı sahada veriyor. Ama genel olarak bunları hak etmiyor.

-Arda’nın Atletico Madrid’e transferi gündemde. Avrupa’yı bilen bir isim olarak, sence oynayabilir mi orada?
Öncelikle gidip gitmemek kesinlikle kendi kararı. Çok yetenekli bir futbolcu. Her ligde rahat rahat oynar. Hiç de zorluk çekmez.

‘Hakan Şükür gibi olmalıyım’

-Bu ülke Hakan Şükür’den sonra A Milli Takım için hep santrfor aradı. Sercan Yıldırım’ın, Batuhan Karadeniz’in üzerinde duruldu. Fakat ikisi de şöhrete yenik düştü, istikrarı yakalayamadı. Ama sen geldikten sonra herkes umutlandı. Bu konuda ne diyorsun?

Hakan Şükür gibi olmayı çok isterim ve onun gibi olmalıyım. Türkiye için elimden geleni yapacağım. 10-15 yıl Ay-Yıldızlı formayı sırtımdan çıkarmak istemiyorum. Sercan da Batuhan da önemli isimler. İkisini de beğeniyorum. Ancak bir şey söylemem doğru olmaz. Herkes kendi işine baksın, çünkü ben öyle yapıyorum.

10 SORU 10 CEVAP

Futbol: Hayatım
Tolunay Kafkas: Süper
Skibbe: Anlaşamadım
Cenk Tosun: Gol
Almanya: Doğduğum yer
Gaziantep: Parlama nedenim
Gol: Anlatılmaz
Dünya Kupası: İnşallah
Aile: Her şeyim
A Milli Takım: Huzur

Safa Can Konuksever

YORUM YAZ