MENÜ

Haydi Aslanım!

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi D Grubu'nda, 2000'de UEFA Kupası'nı kazandığı zaman finalde devirdiği İngiliz temsilcisi Arsenal ile 4. turda elediği Alman ekibi Borussia Dortmund'la eşleşti. Cim Bom'un gruptaki diğer rakibi ise geçen sezon Belçika Ligi'nde mutlu sona ulaşan Anderlecht oldu

Haydi Aslanım!

Avrupa’nın kulüpler bazındaki 1 numaralı organizasyonu Şampiyonlar Ligi’nde ülkemizi temsil edecek tek takım Galatasaray’ın, bu arenadaki rakipleri belirlendi. Monaco’da çekilen kuranın ardından Sarı-Kırmızılılar, D Grubu’nda Beşiktaş’ı eleyerek gruplara kalan İngiliz ekibi Arsenal, Almanya’dan Borussia Dortmund ve Belçika’dan da Anderlecht’e rakip oldu. Cim Bom’un grupta ilk iki için kapışacağı ön görülen rakiplerinden Arsenal ve Dortmund, 2000 yılında kazanılan UEFA Kupası’na giden yolda mücadele ettiği ekipler arasındaydı. Dortmund’u o dönem 4. turda 2-0 ve 0-0’lık skorlarla eleyen Aslan, Arsenal’i ise finalde penaltı atışları sonucunda devirerek, tarihte ilk kez bir Türk takımının Avrupa’da kupa kazanmasını sağlamıştı.

Seyirci yalnız bırakmaz

İngilizler’le tarihinde sadece 2000’deki finalde mücadele eden Galatasaray, Alman ekibi Dortmund’a karşı ise 4 maçta 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyet aldı. Ancak temsilcimiz, Panzerler’le deplasmanda oynayacağı mücadelede mutlaka gurbetçilerimizin desteğini tribünde görecektir. Grubun kağıt üzerinde diğerlerine göre daha zayıf ekibi olarak gösterilen Anderlecht’le de Galatasaray, bugüne kadar 2 maç yaptı. 1976’daki iki mücadelede de rakibimiz, sahadan 5-1’lik skorlarla galip ayrıldı.

ARSENAL

Uzun süredir genç oyunculara yatırım yapan ve yetiştirdiği yıldızları da elinde tutamayan Arsenal, hâlâ Avrupa’nın önemli markalarından biri ve yaptığı transferlerle eski başarılarını yakalamak istiyor. Geçen sezonu İngiltere Premier Ligi’nde 79 puanla 4. sırada bitiren Arsenal, ayrıca FA Cup’ı da kazandı, yeni sezon öncesi de Manchester City’yi devirerek Community Shield’i müzesine götürdü. Devler Ligi Play-Off’unda Beşiktaş’la eşleşti. Temsilcimizle ilk maçı 0-0 bitiren Kırmızı- Beyazlılar, rövanşı ise evinde tek golle geçerek 17. kez bu arenada boy gösterme hakkını elde etti. Teknik direktör Arsene Wenger’in en güvendiği isimlerin başında, Theo Walcott, Mesut Özil, Wilshere ve yeni transfer Alexis Sanchez geliyor. Londra temsilcisinde geçen haftaki Everton maçında sakatlanan Giroud, ayağında kırık tespit edildiği için 4 ay sahalardan uzak kalacak.

KURULUŞ: 1886
STADI: Emirates (60.000)
T.DİREKTÖR: Arsene Wenger
YILDIZI: Mesut Özil
RENKLERİ: Kırmızı-Beyaz
BAŞARILARI: İngiltere Premier Ligi (13), FA Cup (11), İngiltere Lig Kupası (2), Community Shield (12), Avrupa Kupa Galipleri Kupası (1)
YAŞ ORTALAMASI: 27
TAKIM DEĞERİ: 304 milyon Euro

İdeal 11: SCZESNY, DEBUCHY - MERTESACKER - KOSCIELNY - GİBBS, RAMSEY - ARTETA - WİLSHERE - WALCOTT - MESUT, SANCHEZ

BORUSSIA DORTMUND

Geçen sezonu Almanya Ligi Bundesliga’da ikinci sırada bitiren Borussia Dortmund, takımının iskeletini oluşturan oyuncularını her sezon başında kaybetme geleneğini yine sürdürdü. Daha önce Mario Götze’yi, Bayern Münih’e satan Sarı-Siyahlılar, bu kez de Polonyalı golcüsü Robert Lewandowski’yi bonservis bedeli olmadan Bayern’e kaptırdı. Kadrosunda en tehlikeli silah olarak Marco Reus kalan ekipte ayrıca, milli futbolcumuz Nuri Şahin de forma giyiyor. Jürgen Klopp’un başında olduğu Dortmund, sezon başında ise kadrosuna Torino formasıyla İtalya’da gol kralı olan Ciro İmmobile, Freiburg’dan stoper Matthias Ginter ve Hertha Berlin’den de bir başka golcü Adrian Ramos’u aldı. Bundesliga’da bu sezon nasıl bir sezon geçireceği merak konusu olan ekip, ilk haftada Bayer Leverkusen’e 2-0 kaybetti. Takım futbolu oynayan Klopp’un öğrencileri, evinde özellikle taraftar desteğine güveniyor.

KURULUŞ: 1909
KADRO DEĞERİ: 230 milyon Euro
STADI: Signal İduna Park (80.720)
T.DİREKTÖR: Jürgen Klopp
YILDIZI: Marc Reus
BAŞARILARI: Almanya Ligi (8), Almanya Kupası (3), Almanya Süper Kupası (5), Şampiyonlar Ligi (1), Kupa Galipleri Kupası (1), UEFA Kupası (2), UEFA Süper Kupası (1), Kıtalararası Kupa (1)

İdeal 11: LANGERAK, SOKRATİS - PİSZCZEK - GİNTER - DURM - KEHL, NURİ - MKHİTARYAN - REUS - İMMOBİLE, AUBAMEYANG

ANDERLECHT

Belçika’da geçen sezonu lig şampiyonu olarak tamamlayan Anderlecht, tarihindeki 33. zaferine imzasını attı. Mor-Beyazlılar’ın hocalığını daha önce yardımcı olarak çalışan Arnavut Besnik Hasi yapıyor. Ülkenin en köklü kulüplerinin başında gelen Anderlecht, bu sezon kulüp tarihine geçen bir transfere imzasını attı. Porto’da forma giyen 26 yaşındaki orta saha oyuncusu Steven Defour, kulübün bir oyuncuya şimdiye kadar ödediği en yüksek ücret olan 6 milyon Euro karşılığında kadroya katıldı. Özellikle hücum hattında tehlikeli oyunculara sahip olan Anderlecht’in burada en dikkat çeken ismi, Sırp forvet Aleksandar Mitrovic. 19 yaşındaki futbolcu, geçen sezon 45 maçta 19 gol atarken, bu sezon ise 6 maçta rakip ilelere 4 gol yolladı. Onun yanı sıra Belçika temsilcisinde Arjantinli Matias Suarez ile orta alandaki Youri Tielemans da diğer önemli oyuncular.

KURULUŞ: 1908
STADI: Vanden Stock (28.063)
T.DİREKTÖR: Besnik Hasi
YILDIZI: Aleksandar Mitrovic
RENKLERİ: Mor-Beyaz
BAŞARILARI: Belçika Ligi (33), Belçika Kupası (9), Belçika Lig Kupası (1), Belçika Süper Kupası (12), UEFA Kupa Galipleri Kupası (2), UEFA Kupası (1), UEFA Süper Kupası (2)
YAŞ ORTALAMASI: 23
TAKIM DEĞERİ: 71 milyon Euro

İdeal 11: PROTO, N’SAKALA - DESCHACHT - NUYTİNCK - MANGULU - PRAET, DEFOUR - TİELEMANS - KABASELE - SUAREZ, MİTROVİC

Maç takvimi

16 Eylül Salı: Galatasaray-Anderlecht
1 Ekim Çarşamba: Arsenal-Galatasaray
22 Ekim Çarşamba: Galatasaray-Borussia Dortmund

4 Kasım Salı: Borussia Dortmund-Galatasaray
26 Kasım Çarşamba: Anderlecht-Galatasaray
9 Aralık Salı:Galatasaray-Arsenal

Mini Yorum

İsmi büyük ama formu düşük rakipler... İşin kötü tarafı Galatasaray’ın da formu geçen sene Real Madrid ve Juventus’lu gruptan çıkan seviyede değil. Anderlecht’le başlayıp, toparlanma sürecinde ‘zaman kazanmak’ mümkün. Ama kötü senaryoyu da unutmamak lazım. Mutlak puan alabileceğin maçı formsuzluk sebebiyle elinden kaçırmak da ihitmal dahilinde. İlk maça çok iyi konsantre olup 3 puanla başlamak Galatasaray’ın bütün sezon için kilit adımı olacak. Gruptan çıkma şansı yüzde 30 civarında. Ama geçen sene bundan daha düşüktü.

Mehmet Demirkol

Haberin Devamı
YORUM YAZ