MENÜ

Güllaç tarifi, evde güllaç nasıl yapılır? Güllaç tatlısının püf noktaları nelerdir?

Evde güllaç nasıl yapılır, tarifi nedir? Ramazanın tatlısı güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? Güllaç, Ramazan Ayınını gülü olarak bilinen vazgeçilmez tatlısıdır.Süt ile yapılan güllacın yufkasının hafif olması, sindirimi kolaylaştırmaktadır. Şerbetli ve yağlı tatlılara oranla güllaç, iyi bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Güllaç özellikle ramazan ayında iftardan sonra tüketilmektedir. Peki iyi bir güllaç nasıl yapılır, püf noktaları ve malzemeleri nelerdir? Tüm detaylar haberimizde…

Ramazan tatlısı güllaç nasıl yapılır, güllaç tarifi ve malzemeleri neler? Ramazanın gülü olarak bilinen Güllaç, ramazan ayında en çok tüketilen bir tatlıdır. Sütlü tatlı denilince akıllara gelen Güllaç yapımı da çok kolay bir tatlıdır. Çoğunlukla iftardan sonra tüketilen Güllaç tatlısının aslında yapımı kolaydır. Sütlü tatlılar arasında en hafif tatlı olarak kabul edilen Güllaç, son dönemlerde oldukça popüler ve Google'da fazlasıyla aratılan bir tatlı oldu. Peki en güzel güllaç nasıl yapılır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • 1 paket Güllaç
  • 1 paket Süt (Kullandığınız tepsi boyutuna göre süt miktarını arttırabilirsiniz)
  • 2 su bardağı şeker (1 paket süt için ideal olan)
  • Süslemek için ceviz/fındık ve vişne

NEFİS GÜLLAÇ TARİFİ:

  • Öncelikle sütü şekerle birlikte kaynatıyoruz. Sütümüz kaynadıktan sonra 15-30 dakika sütümüzü ılıması için bırakıyoruz.
  • Güllaç paketini açıyoruz. Sütünüz ılıklaşana kadar güllaçlarınızı tepsinizin/borcamınızın boyutuna göre kırabilirsiniz.
  • Güllacı yapmadan önce tepsinizin/borcamınızın dibini iki kepçe hazırladığınız şekerli süt ile ıslatmanız gerekmektedir.
  • Süt ile ıslattıktan sonra güllaçlarınızı dizmeye başlayabilirsiniz. Güllaçların parlak tarafı yukarıya doğru bakacak şekilde dizmeniz ve boşluk bırakmamanız çok önemli. Dizim işlemi bittikten sonra tekrar süt ile ıslatıp ikinci tura geçebilirsiniz. Eğer güllaçlarınızı dizerken yapraklar havada kalıyorsa ellerinizle bastırabilirsiniz.
  • Dizme işlemi bittikten sonra son kez sütle güllacınızı kapladıktan sonra güllacı 30-40 dakika kadar dinlenmeye bırakmanız gerekiyor.
  • Güllaç sütünü çektikten sonra süslemeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun :)

Güllaç besin değerleri

Hem faydalı hem hafif olan güllaç, Ramazan'da iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Karbonhidrat ve protein açısından zengin olan güllaç, fosfor ve kalsiyum kaynağıdır. Şerbetli tatlılar karbonhidrat ağırlıklıyken, güllaçta daha çok protein mevcuttur. Bir porsiyon güllaç, yetişkinlerde vücudun ihtiyacı olan kalsiyum miktarının %40'ını karşılamaktadır. Omega-3 yağları açısından da son derece zengindir.

Güllaç kaç kalori?

İnce bir dilim güllaç porsiyonunda 250 kalori bulunmaktadır. Kalori miktarı diğer şerbetli tatlılara oranla az olmasına karşın aşırıya kaçılmamalıdır. Güllaçta badem, ceviz ve fındık bulunduğundan, minerallerin vücuda kazanılmasını sağlamaktadır. Güllacın kalorisinin az olmasına karşın tatlı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle diyabet hastaları, canları çektiklerinde bir porsiyondan fazla yememelidir.

Haberin Devamı

Güllaç tüketirken dikkat edilmesi gerekenler

Güllacın çok soğuk tüketilmesi, gaz sorunlarına neden olmaktadır. Soğuk tüketilmemesi için buzdolabından çıkarıldıktan sonra bir süre beklenilmelidir. Güllacın kalorisini düşürmek için sütü light olarak tercih etmek gerekmektedir. Güllaç yaparken şeker miktarı düşük tutularak, kalori miktarı düşürülebilmektedir. Güllacın üzerine toz tarçın serpmek, kan şekerini dengelemektedir.

Güllacın faydaları nelerdir?

Göze ve damağa hitap eden güllaç, unlu ve şerbetli tatlılara oranla oldukça hafiftir. Sağlıklı bir alternatif olarak görülen güllaç, albenisi ile insanları cezbetmektedir. Sindirimi son derece kolay olmakla birlikte kan şekerini diğer tatlılar gibi birden yükseltmemektedir. Protein ihtiyacının karşılanması için protein bakımından zengin olan güllaç tercih edilebilmektedir.

HAZIRLAYAN / SEÇİL MENTEŞ

YORUM YAZ