MENÜ

Galatasaray'ın eski golcüsü Mario Jardel, Emre Belözoğlu'na çarpı attı!

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray formasını terleten eski golcü isim Mario Jardel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla adeta gündem oldu. 2000 yılında oynanan Galatasaray - Real Madrid Süper Kupa finalinden bir kesit paylaşan Jardel, paylaşımda Emre Belözoğlu'na çarpı attı. İşte o paylaşım...

Galatasaray'ın eski golcü ismi Mario Jardel, sosyal medyada yaptığı paylaşımla çok konuşuldu. Eski Brezilyalı yıldız, Sarı - Kırmızılı ekipte oynadığı sezona ait bir paylaşım yaptı. 2000 yılında gerçekleşen Galatasaray - Real Madrid Süper Kupa Finali'ne ait gönderide o dönem birlikte oynadığı Emre Belözoğlu'nun üstüne çarpı atan Jardel'in paylaşımı çok konuşuldu. İşte o gönderi...

Haberin Devamı

MARIO JARDEL KIMDIR?

Tam ismi Mário Jardel de Almeida Ribeiro olan Mario Jardel, 18 Eylül 1973 tarihinde doğdu. Portekiz vatandaşlığına da sahip olan Brezilyalı eski futbolcudur. Mário Jardel 2002 yılında Avrupa Gol Kralı olmuştur.

Jardel, Ferroviário'nun altyapısında yetişen bir futbolcudur. Profesyonel futbola Vasco da Gama'da başlamıştır. 1995 yılında Grêmio ile Libertadores Kupası'nı kazanmıştır.

1996 yılından itibaren futbol takımlarında bir Dünya turuna başlamıştır. Aynı yıl Portekiz'in Porto takımına transfer olup 125 maçta 130 gol'e imza atmıştır. Porto'da oynadığı 4 sezonda üst üste gol kralı olmuştur. 1999 yılında ise Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü almıştır ve Avrupa'da birçok kulübün transfer listesine girmiştir. Ancak bu takımların içinde 16 milyon $ ile en çok parayı veren Galatasaray takımına transfer olmuştur.

Haberin Devamı

Porto'nun ardından Galatasaray'a transfer olarak 2000 yılında toplamda 48 resmi maçta 31 gol atmıştır. Galatasaray'da UEFA Süper Kupası'nı kazanmıştır. O maçta Real Madrid'e karşı 2 gol atmış ve Galatasaray'ı Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale taşımıştır. Galatasaray taraftarı tarafından kendisine Süper Mario Jardel lakabı verilmiştir.

2001 yılında Mbo Mpenza, Robert Špehar, Pavel Horvath ve 5.8 milyon $ karşılığında Portekiz'e geri dönerek Sporting Lizbon ile lig şampiyonluğu ve kupa şampiyonluğu elde etmiştir. O sezonda 30 lig maçında 42 gol atmıştır. Portekiz gazetesi Record tarafından Yılın Portekizli Futbolcusu seçilmiştir. 2002 sezonunda hem Portekiz Ligi Gol Kralı olmuş hem de Avrupa Altın Ayakkabı Ödülü'nü almıştır. Kendisine Şubat 2003'te Portekiz vatandaşlığı verilmiştir.

Jardel'in aynı başarıyı son yıllarda devam ettirdiğini söylemek zordur. 2003-2004 sezonunda Bolton Wanderers'a transfer olduktan sonra Jardel hiçbir takımda bir sezonda 20'den fazla maça çıkamadı. Bolton Wanderers'a transfer olduğu dönemde kariyeri düşüşe geçti. Depresyon, ailevi problemler, uyuşturucu hap bağımlılığı, gece hayatı, ve kumar alışkanlığı bu düşüşün önde gelen sebepleri olarak çeşitli basın organlarında yer buldu. Bunların yanı sıra fiziksel kondisyonundaki eksiklikler de kuşkusuz bu düşüşe katkıda bulundu.

Haberin Devamı

Jardel, Bolton Wanderers'dan sonra 2004 yılı devre arasında Ancona'ya kiralandı ve forma giydi. Burada da kendisinden beklenen performansı gösteremedi. Ardından Avrupa'dan Brezilya'ya Palmeiras'a gelip denendi ancak beğenilmedi. Temmuz 2004'te Portekiz'e geri döneceği yönünde haberler çıktı. Ancak Jardel Arjantin'in Newell's Old Boys takımı ile anlaştı. Burada da bekleneni veremedi. 2005 yılı içerisinde kulüp arayan Jardel MKE Ankaragücü ile sözleşme imzalamak için Türkiye'ye geldi ancak sözleşme imzalanmadı.

Ardından Deportivo Alavés ile anlaştı ancak hiç maça çıkmamasına rağmen parasını istediği için kulüpten kovuldu. Ocak 2006'da Brezilya'da Goiás'da oynadı. 2006-2007 sezonunda SC Beira-Mar ile sözleşme imzaladı. Ancak kış transfer sezonunda Kıbrıs'ın Anorthosis takımına geçti. 2007 yılında bu kez Jardel'i transfer eden Avustralya'nın Newcastle Jets takımı oldu. Jardel'in bu takımdaki performansı da çok ümit verici değildi. Newcastle Jets takımında çoğu maça yedek başladı. Transferi takip eden haftalarda kulübün başkanı, teknik direktör Gary von Egmond'a Jardel'i ilk 11'e alması için baskı uyguladı fakat Jardel'in performansı onu bu düşüncesinden vazgeçirdi. Jardel'e takımla antrenmana çıkması için izin verildi ama aynı zamanda kendine kulüp bulması da istendi. Jardel ise 5 kilo verirse tekrar Avrupa'da forma giyeceğine inandığını açıkladı.

Haberin Devamı

28 Haziran 2008'de Jardel Criciúma'da oynadı. Ardından tekrar Primeira Liga'ya dönmek için Ferroviário ile anlaştı. 20 Ocak 2010 tarihi ile Brezilya Serie D takımlarınden EC Flamengo ile yarım sezonluk anlaştı. Yarım sezon bittiğinde ise Bulgaristan'ın Çerno More takımıyla sözleşme imzaladı. 28 Kasım 2010 tarihinde, Jardel Bulgaristan'da soğuk hava koşulları ile ilgili endişeleri nedeniyle Cherno More'yi bıraktığını bildirdi. 2010 yılı sonunda ise Brezilya'nın 3. Lig takımlarından Rio Negro'ya transfer oldu. 21 Aralık 2010 tarihinde bu kulüble bir yıllık anlaşma imzaladığı bildirildi. 2011 yılı yaz transfer sezonunda bu takımdan da ayrılarak Suudi Arabistan'daki Al Taawon kulübüyle anlaştığı bildirilmiş fakat bu transfer gerçekleşmemiştir. 38 yaşında ise futbola son noktayı koyan Jardel, bundan sonra Portekiz'de antrenörlük yapmak için takım aradığını belirtmiştir.

YORUM YAZ