Eyüpspor-Galatasaray maçı sonrası sert eleştiri 'Bu takımda yeri yok' | 'Barış Alper Yılmaz vazgeçilmez' Icardi sözleri
Süper Lig'in 5. haftasında Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu ikas Eyüpspor'u 2-0 mağlup etti. Sarı-kırmızılılara galibiyeti getiren goller Mauro Icardi ve Yunus Akgün'den gelirken, Barış Alper Yılmaz da yaptığı asistle geri dönüşünü taçlandırdı. FANATİK'in usta isimleri bu mücadele sonrası Galatasaray'ın genel performansını değerlendirdi.
Trendyol Süper Lig'in 5. haftasında Galatasaray, deplasmanda konuk olduğu ikas Eyüpspor'u 2-0 mağlup etti. Sarı-kırmızılı ekibe galibiyeti getiren golleri 73. dakikada Mauro Icardi ve 89. dakikada Yunus Akgün kaydetti. Okan Buruk, yeni transferlerden Uğurcan Çakır ve İlkay Gündoğan'ı ikas Eyüpspor karşısında ilk 11'de başlattı. İki futbolcu da 90 dakika sahada kaldı.

Bu sonuçla birlikte Galatasaray, 5'te 5 yaparak puanını 15'e yükseltti. ikas Eyüpspor, 4 puanla 10. sırada kaldı. Okan Buruk ve öğrencileri gelecek hafta Tümosan Konyaspor'u ağırlayacak. Eyüpspor ise Gençlerbirliği deplasmanına gidecek.

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk'un maç sonu açıklamaları şöyle:
"Bu stadyumda oynamak çok zor. Kulübeden saha kenarına gitmek iki dakika belki düzeltilebilir ama burada oynamak zor. Eyüpspor genelde oyun kurmayı topla oynamayı seven bir takım ama top bizdeydi. İlk yarıda daha az ürettik. İkinci yarıda oyuncu değişiklikleri sonrası Ahmet'in Icardi'yle oyunlarıyla ürettik. Birkaç geçiş oyunu oynadılar, duran toptan etkili oldular. İyi bir takıma karşı oynadık. Beşte beşle devam ediyoruz mutluyum. Bugün de gol yemeden devam ettik bu da önemli. Icardi'yi daha kısa tutmayı planlıyordum. Yüzde yüz hazır değil ama süre aldıkça daha iyiye gidiyor. Daha kısa tutmak istiyordum ama gole ihtiyacımızın olması nedeniyle süresini uzattım. Aynı şekilde İlkay'ı da tuttum. Onu da almayı düşünüyordum. O da tam oynamadığı için biraz daha takımın gerisinde."

Galatasaray'ın 2-0'lık galibiyeti sonrası FANATİK'in usta isimleri Galatasaray ve Eyüpspor'un genel performansını mercek altına aldı.

Sonuç güzel ama bu futbol yetmez / TUNÇ KAYACI- FANATİK
"Milli ara sonrası Eyüpspor karşısına çıkan Galatasaray ilk yarıda oldukça zorlandı. Özellikle savunmayı çok adamla yapan Eyüpspor rakibine aradığı fırsatları vermedi. Tabii ki Galatasaray’ın bu oyununda sahaya çıkan kadronun da Eyüpspor’un ekmeğine yağ sürdüğünü söyleyebiliriz. Özellikle Sane ve Icardi’nin pasif ve etkisiz oyunu savunma ağırlıklı rakip karşısında ortaya kısır bir ilk 45 dakika çıkardı. Böyle bir maçta ortadan rakip savunmayı delemiyorsan kanatları iyi kullanıp yüksek ve etkili toplarla Eyüpspor’un dengesini bozmak gerekirdi. Ancak öyle bir maç izledik ki Galatasaray tam Eyüspor’un istediğini yaptı. Şimdiye kadar sıkışan maçlarda özellikle duran toplar Galatasaray’ın en büyük silahıydı. Ancak bu silahı kullanmak için gereken duran top kazanmaktı. Ama Sarı-Kırmızılı ekip rakip savunmayı zorlayıp aradığı duran top şansını da bulamadı."

Sane’nin yeri yok
"İkinci yarıda başlangıçta değişen bir şey yoktu. Ne zaman ki Okan Buruk oyuncu değişikliklerini yaptı maç Galatasaray’a döndü. Özellikle Barış Alper’in girmesiyle birlikte Eyüpspor savunmasının dengesi bozuldu. Gerçekten transferi nedeniyle krize sebep olan Barış Alper’in takımda kalmasının takımı için ne kadar önemli bir faktör olduğunu net gösterdi. Tabii ki bu takım oyuncu kazanma yeri değil özellikle Sane’nin yeterli düzeye gelmeden Galatasaray 11’inde şu an yeri yok bence. Ayrıca orta alanda İlkay varsa Sara kulübede beklemeli ve orta alanda Torriera’nın yanında Lemina yer almalı. Özetle dün Olimpiyat Stadı’nda kötü futbola rağmen 2 golle gelen 3 puan Frankfurt deplasmanı öncesi moral oldu. Ancak Almanya’da bu futbol da sahaya çıkan 11 de puan almaya yetmez şimdiden söyleyelim."

Düşük vites!/ OĞUZ DİZER- FANATİK
"Galatasaray düşük viteste başladı ve o vaziyette de devam etti. Pas işleyişini, temponu, dikkatini düşük viteste icra edersen, olmaz! Eyüpspor savunma kalabalığında aciz kalır, hatta üzerine de pozisyon yersin. Ev sahibi ilk yarı sonunda kıl payı kaçırdı, ikinci devrede de, kıl payı ofsaytla Robin’in attığı golden oldu. Rizespor müsabakasında da; benzer sorunlar yaşanmış, milli arada onarım yapılır diye düşünülmüştü ama eski hamam eski tas! Üstelik yeni yıldızlara rağmen. Teflon tava gibi dümdüz savunma hattı kuramazsınız. Derinlik ister, çabukluk bekler, ‘kademe’ denilen uygulamayı da doğru ve dikkatle icra etmeye mecbur eder. Süper Ligimiz’de idare edersiniz de, ya Avrupa platformunda? Eyvah ki, eyvah."

Metin Oktay vari!
"Icardi Metin Oktay vari, bir gol attı da, sene-i devriyesinde Kral’ın kabri aydınlandı. Önce Barış Alper ardından da Ahmed Kutucu, vites arttırdı; devri yükseltti, tork kazandırdı. Felipe de ilginç toplar kurtardı, bravo. Torreira yine cankurtaran, Abdülkerim ise dün ‘Allah Allah bu çocuk, o çocuk mu ?’ dedirten stoperdi. Uğurcan ayakla topu oyuna sokup ince iş hevesinden vaz geçsin. İyi olur. Barış Alper asistini yaptı ve Yunus şahane bir vuruşla ikiledi. İlkay ise camiasında büyük işler başaracağı mesajı verdi. Sane’yi de hasretle bekliyor Galatasaray camiası, Barış o topu Kutucu’ya iletsen, öyle bir ambalaj yapardı ki, neyse. İ. Eyüpspor: 0-2 Galatasaray."

Düşük vites!/ SERKAN AKCAN- FANATİK
"Icardi’yi 10 ay aradan sonra ilk kez ilk 11’de gördük görmesine ama hâlâ hazır hale gelememiş olması şaşırtıcıydı. Eyüpspor karşısında ilk yarı topun hakimiyeti, oyunun inisiyatifi Galatasaray’ın elindeydi. Fakat Icardi’nin yavaşlığı, hazır olmayışı son 20 metrede Galatasaray’ı kilitledi. Koca bir ilk yarı boyunca Icardi ve arkadaşları Eyüp kalesine hücum etmekte zorlandılar. Icardi de formsuz olduğunun çok farkında. Osimhen’in sakatlığında ilk 11’e erken döndüğünün de. Ama tek bir an için yaşıyor Arjantinli futbolcu. O da en doğru yerde en doğru zamanda topla buluşmak ve tek vuruş hakkını doğru kullanmak. Yine o anı kovaladı, yakaladı ve golüyle maçın kilidini çözdü. İlkay Gündoğan’ın ilk maçıydı ama çok yabancılık çektiği söylenemez. İlkay, Galatasaray’ın oyun modelini değiştirmeye geldiğinin farkında. Lemina, Torreira ile merkezde daha sert bir savunma yapabiliyorlar ama seviye atlamak için İlkay gibi bir oyun kurucuya, yönlendiriciye ihtiyacı vardı Galatasaray’ın."

Barış vazgeçilmez
"Barış Alper, Galatasaray için en az Osimhen kadar vazgeçilmez bir oyuncu. Arabistan’a transfer süreci kötü ilerlemiş olabilir ama Okan Buruk’un o krizi yönetme şekli Barış için büyük şanstı. Eyüp’e karşı ikinci yarıda oyuna girdiği andan itibaren Galatasaray’ın sahadaki enerjisi yükseldi, pozisyon zenginliği yaşandı. O kadar hırsla vurdu ki toplara, bir direkten bir kaleci Felipe’den dönen şutlar sanki Barış’ın oynamadığı her bir dakikanın acısını çıkartma çabası gibiydi. Barış varken Galatasaray daha enerjik oluyor, sahada daha kararlı duruyor. Okan Buruk’un Şampiyonlar Ligi’nde en az Osimhen kadar Barış’a ihtiyacı olacak."

METİN OKTAY AŞKINA / HAMİT TURAN - FANATİK
Bir dönem Akşam Gazetesi'nde yazdığı Galatasaray yazılarıyla tanınan, kısa bir süre gazetem Fanatik'te de yazan, Galatasaray Divan Kurulu üyesi, saygıdeğer dost Reşit Ömer Kükner'in bir tespiti var; kendi sosyal medya hesaplarında da sık sık dile getirdiği...
6-10 yaş arası çocuklardan başlayarak yeni nesillerin Galatasaraylı olduğu, Sarı-Kırmızılı taraftar sayısının patlama, kulübün popülaritesinin de tavan yaptığı tarihsel kırılma anlarından söz eder Sayın Kükner. Bir Divan Kurulu toplantısında söz alarak üyelere de şöyle aktarmıştı tsunami dalgalarına benzettiği bu tespitini:
1. Dalga: Metin Oktay
2. Dalga: Brian Birch
3. Dalga: Jupp Derwall
4. Dalga: Fatih Terim-Gheorge Hagi
5. Dalga: Okan Buruk-Mario İcardi

Reşit Ömer Kükner'in tsunami dalgaları!
"Reşit Ömer Kükner'in bu tespitlerine ben de katılıyorum, bu efsanevi isimlerden Birch'ün yanına Metin Kurt ismini ekleyerek bir ilave yapmak kaydıyla... Benim için öznel bir seçim tabii bu. Zira ben Birch ve Metin Kurt dalgasıyla Galatasaray'a eklemlenen bir kuşağın temsilcisiyim. Lakin, yüreğimdeki Galatasaray ateşini yakan, rahmetli babamdan ve dayımdan çocukluğum boyunca dinlediğim Metin Oktay menkıbeleridir. Hiç izlemediğim, görmediğim halde Sarı-Kırmızılı aşkı yüreğime kazıyan isimdir Metin Oktay."

5. Dalganın adı Okan Buruk ve İcardi'dir
Gerçekten de Galatasaray'ın art arda zaferler kazanmasında çok büyük katkıları olan, takıma sağladıkları olağanüstü faydalarının yanı sıra ikonik karakterleriyle de taraftarın nezdinde ilahlaşan, çocuklara rol model olan bu tarihsel şahsiyetler, Sarı-Kırmızılı kulübü bu günlere taşıyan kilometre taşlarıdır. Galatasaray'ın son üç yılında elde ettiği zaferlere tanıklık edenler, genciyle yaşlısıyla 5. Dalganın üzerinde sörf yapmanın hazzını ve gururunu yaşıyorlar.Bu dalganın adı, Okan Buruk-Mario İcardi'dir.

Okan Buruk büyük hoca oldu bile...
Okan Buruk, özellikle kriz anlarındaki sakinliği, dinginliği ve iletişim konusundaki etkisiyle insan yönetimini çok iyi başaran, takımını sahada da çok iyi idare eden, taraftarın gözünün pasını silecek kadar pozitif bir futbol oynatan, yıldızlarla askerleri müthiş harmanlayan bir teknik direktör ikonu. Görev aldığı üç yılda da ve bu sezonun başlangıcında da sahanın dışında örgütlü olarak organize edilen her türlü etik dışı provokasyona, yıpratma harekatına, bir takım rezil trollerin manipülasyonlarına rağmen takımını korumayı, bir arada tutmayı, bir kolej havası yaratmayı başaran Okan Buruk 5. Dalganın İcardi ile birlikte en büyük müsebbibidir.

İcardi sevgisi tam gaz devam ediyor
Ve elbette Mario İcardi... Arjantinli 'Süper Star', geldiği günden itibaren Galatasaray'ın tarihsel yolculuğuna çentik atan bir büyük karakter olarak şimdiden Türk futbol tarihine geçti. Attığı gollerin yanı sıra, takımın saha içindeki ikinci teknik direktörü, en önemli futbol aklı, takımın kaptanı, ağabeyi olarak taraftarın ve ilköğretim öğrencilerinden başlayarak da tüm okullardaki çocukların gönlünde taht kurdu. O, çocukların kalbine aktı, çocuklar da Galatasaray'ın...

İlk yarıdaki kadro ve futbol endişe verdi
Mauro İcardi geçen yıl ekim ayında yaşadığı, bir futbolcunun başına gelebilecek en ağır sakatlıktan sonra, sezon başından itibaren yavaş yavaş takıma katılıyor. Bundan önce yedek kulübesinde başladığı iki maçta da gol atmayı başardı. Dün gece ise Eyüpspor karşısında beklenmedik bir şekilde ilk 11'de sahaya çıktı. Fizik olarak henüz hazır olmadığı ortada. Onun bu fiziki handikapını daha da görünür kılan ise Okan hocanın kadro tercihiydi. Hazır olmayan İcardi'nin yanı sıra, İlkay, Sane, Sara, hatta Yunus gibi atletik yönden zayıf, agresif pres gücü düşük oyuncuların aynı anda sahaya sürülmesi, kale önüne majino hattı çeken Eyüpspor'un ekmeğine özellikle de ilk yarıda yağ sürdü.

Okan Buruk'un ilk 45 stratejisi tutmadı
Tabii, burada Okan Hoca'nın da mantığını anlamak gerekir. Kapalı savunma yapacağını düşündüğü rakibini, top tekniği ve futbol zekası yüksek, şutör özellikleri olan, aynı zamanda duran top ustası oyuncularıyla çözebileceğini hesapladı Okan Buruk. Ama ilk bir saat evdeki hesap çarşıya uymadı. Galatasaray zaman zaman geliştirdiği cılız ataklarla rakip kaleyi pek fazla tehdit edemedi. Ta ki, son bir ay transfer hikayesiyle Türkiye gündemini meşgul eden Barış Alper Yılmaz oyuna girene kadar.

Barış Alper Yılmaz'dan M'Bappe esintisi
Barış Alper oyuna girdikten sonra Galatasaray Eyüpspor kalesine adeta kabus gibi çöktü. İnanılmaz bir istek, arzu, iştah, fizik kalite, enerji, dinamizm ve teknikle Eyüpspor'u darmadağın etti BAY. Galatasaray'ın ilk 45 dakikada girdiği pozisyon, rakip kaleye attığı şut kadar tek başına istatistik üretti kısa bir zaman diliminde. Bir şutu direkten döndü, diğerlerini ise ya kaleci çıkardı ya da az farkla auta gitti. En sonunda ise Yunus'un önüne yuvarladığı topla ikinci golün asistini yaptı. Atatürk Olimpiyat Stadı'nı dolduranlara adeta M'Bappe'den esintiler sundu.

Barış Galatasaray'ın en büyük değeridir
Her zaman iddia ettiğim bir konu var. Barış Alper, Galatasaray'ın en büyük değeridir. Osimhen'den sonra ilk 11'e ikinci olarak onun adı yazılmalı. Ancak, kendisine kene gibi yapışan bazı akıl hocalarının etkisinden kurtulup Galatasaray'a ve Türk Milli Takımı'na hizmet etmeye devam etmelidir. Zamanı geldiğinde Galatasaray onun önünü mutlaka açacaktır. Bu hem kulübün hem de kendisinin çıkarı için elzemdir. Ama bu, Barış Alper'i vitrin yaparak futbol piyasasına girmeye çalışan yeni yetme bir Arap kulübü olmayacaktır. Barış Alper'in şunu mutlaka aklına sokması gerekir: Bu gelişimiyle dünyanın en büyük ilk üç kulübüne 100 Milyon Euro'dan başlayan bedellerle gitmemesi için hiç bir neden yok. Yeter ki kariyer planını akıllıca yapsın!

İcardi'den Metin Oktay'a saygı duruşu
Hem saha şartları hem maçın gündüz oynanması hem de Okan hocanın ilk 11 tercihi ilk golün atıldığı 73. dakikaya kadar Galatasaray taraftarlarını bir hayli strese soktu. Ancak, hala Galatasaray seviyesine gelmediğine inandığım Ahmet Kutucu'nun asisti ve Büyük Usta İcardi'nin kendine özgü tek vuruşuyla Galatasaray tribünlerine çöken kasvet havası dağıldı. Bu gol her yönüyle çok anlamlıydı. Galatasaray'ı dünya prömiyerine taşıyacak olan 1. Dalgayı başlatan Metin Oktay'ın ölüm yıldönümüydü dün. Atılan gol ise, daha tam olarak hazır olmayan son dalga, yani 5. Dalga'nın baş aktörü Mario İcardi'ye aitti. İcardi'nin golden sonra tribünlere gidip, formasını büyük bir saygıyla düzelterek Metin Oktay gibi sağ elini kalbinin üstüne koyması ve taraftarını selamlaması tek kelimeyle muhteşemdi ve duygu yüklüydü. Keza ikinci gol sonrası asisti yapan Barış Alper ile golü atan Yunus'un yan yana aynı ritüeli tekrarlaması da...

İlk yarıdaki futbol Frankfurt'a yetmez
Dün geceki sonuçla ligde 5'te 5 yapan Galatasaray, bundan sonraki iki maçını da alır tahminimce. Lakin hafta içinde Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda oynayacağı Frankfurt maçına ilk yarıdaki kadroyla çıkarsa büyük bir hüsran yaşayabilir. Ben o maçta sakatlığı düzelirse Osimhen'in ve Barış Alper'in ilk 11'de sahaya çıkacağını düşünüyorum. O maçın şifresi, rakiple aynı fizik kondisyona, koşu mesafesine, pres gücüne, pas kalitesine ve futbol aklına sahip olmakla çözülebilir.
