MENÜ

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta! İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

Galatasaray'ın sözleşmesini tek taraflı feshederek yollarını ayırdığı Omar Elabdellaoui, Sarı Kırmızılı ekibe açtığı davaya kazandı. Cim Bom'un Norveçli sağ beke yüklü bir tazminat ödemesine karar verilirken Sarı Kırmızılı kulüpte transfer yasağı endişesi de var. Galatasaray, FIFA'nın kararına karşı CAS'a başvuru yapmaya hazırlanırken süreçle ilgili tüm detayları derledik.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta! İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

Geçtiğimiz sezon başında Galatasaray'ın sözleşmesini tek taraflı olarak feshettiği futbolcu Omar Elabdellaoui, yaşanan uyuşmazlık nedeniyle FIFA'ya başvurmuştu. FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, yapılan değerlendirmeler sonucunda Galatasaray'ın yapmış olduğu feshin haksız olduğuna karar verdi. Bu karar doğrultusunda Elabdellaoui'ye 2.820.923 Avro ve işleyen faiz miktarının ödenmesine hükmetti. Bu rakam; ödenmemiş ücret olarak net 153.214,93 Euro'ya ilaveten haksız nedensiz sözleşme ihlali tazminatı olarak 2.667.709 Euro olarak belirlendi.

Haberin Devamı

ÖDEME YAPILMAZSA TRANSFER YASAĞI UYGULANACAK

FIFA'nın verdiği karara göre, Galatasaray'ın Elabdellaoui'ye ödeme yapması gerekiyor. Ancak bu ödeme 45 gün içinde gerçekleştirilmezse, kulübe transfer yasağı uygulanacak. Galatasaray yönetimi, FIFA'nın kararına karşı CAS (Court of Arbitration for Sport- Uluslararası spor tahkim mahkemesi) itiraz etme hakkına sahip.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

NE OLMUŞTU?

Norveçli sağ bek Omar Elabdellaoui, 31 Aralık 2020'yi 1 Ocak 2021'e bağlayan gece yeni yıl kutlaması sırasında talihsiz bir kaza sonucu ciddi şekilde yaralanmıştı. Bu kaza sonucunda yüzünde yanıklar ve gözlerinde hasar meydana gelmişti. Elabdellaoui'nin tedavi süreci oldukça uzun sürmüş, ancak gözlerindeki hasarın yanı sıra görme yetisini de belirli oranda kaybetmişti.

Haberin Devamı

11 AMELİYAT GEÇİRDİ

Yılbaşı gecesi havai fişek patlaması sonucu yaşadığı ciddi yaralanma, tenine nüfuz eden metaller ve barut nedeniyle gerçekleşmişti. Olayın ardından Elabdellaoui, bir süre klinik olarak görme yetisinden mahrum olarak yaşamak zorunda kaldı. Ancak futbolcu, 11 ameliyat geçirdi ve  Galatasaray A takımına geri dönüş yapmayı başardı.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

FIFA, HAKSIZ FESHİ YAPILDIĞINA KARAR VERDİ

Norveçli, yaşadığı bu talihsiz kazadan sonra (Galatasaray'da bu süre zarfında yardımı ile) iyileşme sürecinde geçirdiği ameliyatlar ve rehabilitasyon çalışmaları sayesinde, futbola geri dönme hayalini gerçekleştirdi. Elabdellaoui, tedavi sürecinin sonunda kulüp A takımında görev aldı ancak tarafların anlaşamaması nedeniyle sözleşmesi feshedilen sporcu, kariyerine Norveç’te Bodo/Glimt takımında devam etmekte. Omar Elabdellaoui, konuyu FIFA uyuşmazlık Kuruluna taşımış ve FIFA futbolcunun sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğine karar verdi.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

KRİTİK İKİ NOKTA VAR

Spor Hukuku Uzmanı Ahmet Bayrak, FANATİK'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve verilebilecek kararları detaylıca aktardı.

İşte Bayrak'ın değerlendirmeleri;

Karar gerekçesinde FIFA Uyuşmazlık Kurulunun iki nokta üzerinde durduğu görülmektedir. İlki Ultima Ratio yani feshin son çare olması gerektiği ikincisi ise performansa dayalı olarak sözleşmenin feshedilemeyeceği durumudur. Söz konusu karar metni incelenecek olursa; Galatasaray Futbol kulübü fesih bildiriminde, ‘’futbolcunun performansının yaralanma öncesi durumunun çok uzağında kaldığı ve yetersiz olduğu’’ belirtilmiştir. Ayrıca futbol faaliyetlerini sekteye uğratan bu ‘’kazanın tamamen futbolcunun hatası’’ olduğunun altı çizilmiştir.

Haberin Devamı

SON ÇARE İLKESİ

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere gerek FIFA DRC gerek CAS kararlarında futbolcu ile kulüp arasında ki iş ilişkisinin çekilmez düzeye ulaşması gerekmektedir. Bu süreçte işverenin hafif olandan ağır olana bir takım cezalar vermesi gerektiği üzerinedir. Yani görevlerini aksatan futbolcu için ağır bir yaptırım olan sözleşmenin feshi yerine ilk olarak daha ılımlı cezalar verilmesi gerektiği ancak yapılan hatalı davranışların devam etmesi veya iş sözleşmesinin devam etmesinin çekilmez hale gelmesi beklenilmektedir.

PERFORMANS SÖZLEŞME FESİH SEBEBİ OLAMAZ

İkinci durum ise karar gerekçesinden anlaşıldığı üzerine performans düşüklüğü olarak gösterilmiştir. CAS ve FIFA Uyuşmazlık Çözüm Kurulu açısından performans kayıtları sübjektif veri olarak belirlenmiş olup performansa dayalı olarak futbolcunun sözleşmesinin feshedilemeyeceği uluslararası spor tahkim içtihatlarında ağırlık kazanmıştır. Spor hukuku açısından futbolcunun performans düşüklüğüne bağlı olarak sözleşmesi feshedilemeyecektir.

Haberin Devamı

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

SAĞLIK NEDENİ İLE FESİH DURUMU

Konu ile ilgili olarak değerlendirilmesi gereken bir diğer konu ise sağlık nedeniyle fesih yapılıp yapılmayacağıdır. TFF Profesyonel futbolcuların Statüleri ve Transferleri Talimatı m. 27/1-a gereğince Futbolcunun futbol faaliyeti dışında vaki hastalık veya istirahat halinin altı ayı aşması durumunda işveren kulüp futbolcunun sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshedebilir. Ancak FIFA ve CAS içtihatlarına bakıldığında sağlık nedeni ile fesih imkânı işveren kulübe tanınmamaktadır. Örneğin; FİFA DRC 02141221 sayılı kararında trafik kazası sonucu futbol faaliyetini devam ettiremeyecek olan futbolcunun sözleşmesini tek taraflı olarak fesheden kulüp haksız bulunmuş ve futbolcuya tazminat ödemesi gerektiğine hükmedilmiştir. Ancak hükmedilen tazminat miktarının belirlenmesinde futbolcu hatasının belirleyici etken olarak görülmektedir. CAS sağlık nedeni ile yapılan haksız fesihte tazminat hesaplamasında kulübün tedavi için yapacağı / yaptığı masrafları da tazminat hesaplamasında değerlendirmektedir.

Haberin Devamı

TAZMİNAT HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?

Uluslararası hukuk açısından, CAS (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) tazminat hesaplamaları konusunda iki önemli karara imza atmıştır. Bunlar Webster kararı ve Matuzalem kararıdır. Webster kararı, bir oyuncunun sözleşmenin sebepsiz yere erken feshi durumunda, oyuncunun daha sonra imzalamaya devam ettiği sözleşmenin değerine değil, zamanından önce feshedilen sözleşmenin kalan değerine dayanarak tazminatın hesaplanması gerektiğini belirtmektedir. Yani, oyuncunun eski kulübüne ödeyeceği tazminat, feshedilen sözleşmenin kalan değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

UĞRADIĞI ZARARA VURGU

Matuzalem kararı ise tazminat hesaplamasında zarar gören tarafın sözleşmenin ihlali veya erken feshi nedeniyle uğradığı zararı karşılamasına vurgu yapmaktadır. Bu kararda, CAS oyuncuların sağladığı hizmetlerin piyasada alınıp satılan bir değer olduğunu belirlemiştir. Bu da, sporculara ekonomik bir değer atandığını ve bu değerin yasal olarak korunması gerektiği anlamına gelmektedir.

ADİL TAZMİNAT SAĞLAMA

Bu kararlar, spor sözleşmelerinin hükümlerine ve tazminat hesaplamalarına ilişkin uluslararası standartları belirlemektedir. CAS, sporcuların haklarını korumak ve sözleşme ihlalleri durumunda adil tazminat sağlamak için bu kararlara başvurabilmektedir.

"TEKLİFLE İLGİLENMİYORUM"

BAZI KARARLARDA FARKLI YOL İZLENİYOR

CAS (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi), bazı kararlarında futbolcu için kulüp tarafından yapılan ve ilerde yapılacak masrafları da gözeterek tazminat hesaplamasında farklı bir yol izlemiştir. Örneğin, futbolcunun ağır bir yaralanma geçirdiği bir dönemde kulübüyle olan sözleşmesini tek taraflı ve haklı nedene dayanmayan bir şekilde feshettiği bir davada CAS, futbolcunun yapılması gereken ödemeleri ve gelecekte yapılacak masrafları da dikkate alarak, sporcunun herhangi bir tazminat ödemesine gerek olmadığına hükmetmiştir.

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

AĞIR YARALANMA VE BENZER DURUMLAR

CAS, futbolcunun maruz kaldığı maddi kayıpların yanı sıra, gelecekte yapılması gereken masrafların da gözetilmesi gerektiğine karar vermiştir. Böylece, futbolcunun yaşadığı ağır yaralanma veya diğer benzer durumlarda, kulüp tarafından yapılması gereken maddi destek ve ödemelerin tazminat hesaplamasına dâhil edilmesi sağlanmıştır. Konu emsal olarak kulüp lehine de düşünülebilir.

ÖNERİLER;

Tabi ki kulübümüzün değeri hukukçuları konuyla ilgili çalışmaları yapıyorlardır, ancak sağlık ve spor hukukunu bir arada çalışan bir hukukçu olarak sürecin gidişatına yönelik görüş ve önerilerimi şu şekilde sıralayabilirim;

  • Uluslararası spor hukuku açısından CAS ile FIFA Uyuşmazlık Kurulu kararları arasında her zaman bir tutarlılık görülmemektedir.
  • Galatasaray’ın CAS’a yapacağı itiraz neticesinde, CAS kulübün yükümlülüklerini yerine getirmesi tedavi ve rehabilitasyon süreci ve sözleşmenin kalan kısmını değerlendirilerek tazminat miktarında değişiklilere gidebilir.
  • Omar Elabdellaoui’nin kariyerine Bodø/Glimt takımında devam etmesi ve bonservis miktarında ki değişiklikler futbolcunun objektif olarak performans değerlendirmesi olarak sunulabilir. Galatasaray kulübü sonrası futbolcunun bonservis bedelinin yaklaşık olarak 1/5’ine düşmesi objektif bir kanıt olması açısından örnek olarak kullanılabilir.
  • Sağlık nedeni ile fesih öncelik olmamalı, uluslararası spor tahkiminin konu hakkında görüşü sağlık nedeni ile feshi haksız olacağı yönünde bu durum unutulmamalı.
  • Son çare ilkesi göz önünde tutularak daha önce yapılan uyarı ve önlemler belirtilmelidir. Bunun yanında sporcunun sağlığına özen gösterme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerçeği ile birlikte süreç içerisinde yapılan disiplin soruşturmaları kulübün CAS nezdinde haklılığını göstermesi açısından önemli bir gösterge olacaktır.

Mauro Icardi'nin Strasbourg'a Attığı Müthiş Kafa Golü

Galatasaray-Omar Elabdellaoui davasında kritik iki nokta İşte süreçle ilgili tüm detaylar...

YORUM YAZ