Brad Friedel, Galatasaray'ı ve Türkiye'yi anlattı: Oraya gitmeden hayal edemezsiniz! '7/24 kapınızın önünde...'

1995/1996 sezonunda Galatasaray'da forma giyen ABD'li file bekçisi Brad Friedel, verdiği bir röportajda Galatasaray ve Türkiye'den bahsetmeyi ihmal etmedi. Şimdilerde teknik direktörlük yapan ve futbolculuk kariyerinde Tottenham, Liverpool ve Aston Villa gibi takımlar bulunan 53 yaşındaki teknik adam sarı - kırmızılılarda geçirdiği süreçle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. İşte detaylar...

Brad Friedel, Galatasaray'ı ve Türkiye'yi anlattı: Oraya gitmeden hayal edemezsiniz! '7/24 kapınızın önünde...'

Bir dönem Galatasaray'ın da kalesini koruyan ABD'li kaleci Brad Friedel, özel bir ropörtaj verdi. Kariyerinden bahseden 53 yaşındaki teknik adam sarı - kırmızılılara transferi ve Türkiye'de geçen günleri için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Haberin Devamı

Son olarak ABD ekibi New Engeland'ın teknik direktörlüğünü yapan başarılı çalıştırıcı Galatasaray'a transfer olma süreciyle ilgili şunları söyledi;

'ORAYA AYAK BASMADAN HAYAL EDEMEZSİNİZ'

"Eylül 1995'te İstanbul'a giden bir uçağa bindim. Türkiye'deki futbol hakkında biraz bilgim vardı. Çok fazla değil. Ama büyük kulüplerin kimler olduğunu, taraftarlarının fanatik olduğunu ve futbolun çoğu insan için bir numaralı öncelik olduğunu biliyordum. Ama oraya ayak basmadan nasıl bir şey olduğunu hayal edemezsiniz."

'GÖZ AÇICI BİR DENEYİMDİ'

"Galatasaray'a imza atıyordum. Aynı şehir Fenerbahçe ve Beşiktaş ile yoğun bir rekabet içinde olan büyük bir kulüp. Teknik Direktör Graeme Souness'tı, ancak burası sokakta herkesin İngilizce konuştuğu bir ülke değil. Takım arkadaşlarıma katılabilmek için mümkün olduğunca hızlı bir şekilde öğrenebildiğim kadar çok kelime öğrenmem gerekiyordu. Kültürel olarak her şey tamamen farklıydı. Sadece dini inançlar değil, günlük yaşam da. Benim için çok iyi anlamda göz açıcı bir deneyim."

Haberin Devamı

'BU TEHLİKELİ BİR ŞEY'

"Birçoğumuz arkamıza yaslanıp diğer kültürler ve diğer insanlar hakkında onları hiç tanımadan fikir yürütüyoruz. Bu tehlikeli bir şey. Oradayken kendimi gerçekten kültürün içine sokmaya ve hem futbolun içinde hem de dışında olabildiğince çok insanla tanışmaya çalıştım."

Brad Friedel, Galatasarayı ve Türkiyeyi anlattı: Oraya gitmeden hayal edemezsiniz 7/24 kapınızın önünde...

'HAYATIMIN EN GÜZEL ZAMANLARIYDI'

"Eğitim ve öğrenme deneyimi açısından muhtemelen hayatımın saha dışındaki en güzel zamanıydı. Saha içinde ise bambaşka bir oyuncu oldum. Zihinsel olarak üstesinden gelmem gereken çok şey vardı. Sadece Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin sıcaklığı değil, büyük kulüplerdeki futbolcuların sürekli olarak mikroskop altında olması. Neredeyse 7/24 kapınızın önünde ya da yüzünüzde bir kamera var. Bu tür bir atmosferle başa çıkmak size nasıl hata yapmamanız gerektiğini öğretiyor."

'TÜRKİYE'DE BİR HATA YAPARSANIZ...'

"Türkiye'de bir hata yaparsanız, insanların evinizin ya da arabanızın önünde bekleyeceğine ya da takım otobüsünü devirmeye çalışacağına inansanız iyi edersiniz... Bu sporun neredeyse maaşınızı ödeyen insanlar için ne kadar önemli olduğunu çabucak anlıyorsunuz. Saha içinde ve dışında yaptıklarınızdan sorumlu olmalısınız. Kazanmak zorundasınız. Kazanamazsanız, bunun yansımaları olacaktır. Genç yaşta öğrenmek için iyi bir dersti.

Haberin Devamı

Ondan sonra Meksika ve El Salvador gibi taraftarların ABD'yi yenmek istediği yerlerde milli takım için oynamak kolay geldi. Karşılaştırıldığında uysal görünüyorlardı.

Türkiye'deki deneyimlerim, beklediğim çağrı nihayet geldiğinde buna çok hazır olduğum anlamına geliyordu."

FRIEDEL'İN KARİYERİ

23 yaşındayken ABD'den İngiliz ekibi Newcastle United'a transfer oldu. 1995 yılında Danimarka ekibi Bröndby'nin yolunu tuttu. 1 Eylül 1995 günü bedelsiz bir şekilde Galatasaray'a transfer oldu. 1995/1996 yılında sarı - kırmızılıların kalesini korudu. Galatasaray o sezonu 68 puanla dördüncü sırada tamamladı.

Brad Friedel, Galatasarayı ve Türkiyeyi anlattı: Oraya gitmeden hayal edemezsiniz 7/24 kapınızın önünde...

Galatasaray'dan sonra bir süre ABD ekibi Columbus forması giydi. Ardından Liverpool'a transfer oldu. Sonrasında sırasıyla Blacburn Rovers, Aston Villa ve Tottenham'da oynadı. 2015 yılında futbola veda etti.

YORUM YAZ