Arama

Popüler aramalar

Atina'nın Akrapol'u gibi simge olacak

Türk Telekom Arena'nın, İstanbul'un simge yapılarından biri olacağını söyleyen Işın Çelebi, “Burada yüzlerce Einstein, Galatasaray camiasının yıllardır süregelen hayalini gerçekleştirmek için yoğun bir mesai harcıyor” dedi. Çelebi, hem devletin, hem de Sarı-Kırmızılılar'ın bu projeden büyük bir kâr elde ettiğini söyledi

Atina'nın Akrapol'u gibi simge olacak



Türk Telekom Arena’nın proje aşamasından itibaren bu iş için en çok çalışan isimlerden biri Işın Çelebi. Galatasaray’ın yeni mabedine kavuşması için gece gündüz yoğun bir mesai harcıyor. Kendisiyle görüşmemiz de Arena’nın şantiyesinde, toplantıda olduğu sırada gerçekleşiyor. Zamanı kısıtlı olduğu için röportaja hemen başlıyoruz...

Öncelikle bu kadar işinizin arasında bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Ne zamandır bu kadar yoğun bir tempoyla çalışıyorsunuz?
Bir senedir, hemen her gün sabah 9 akşam 9 buradayız. Bir toplantı bitiyor, diğeri başlıyor. Adeta zamanla yarışıyoruz.

Görüşmelere nasıl bir ekiple katılıyorsunuz?
10-15 kişilik ekipler halinde toplantılar yapıyoruz. Sorun çözmek, problemleri yok etmek için tuğlaları üst üste koyarak ilerliyoruz.

TOKİ’yle anlaşma imzalanırken, stadın yetişmemesiyle ilgili korkunuz var mıydı?
Kesinlikle hayır. Zaten anlaşmaları hazırlayan bendim. 2009’un Mayıs’ında, Eren Talu’nun sözleşmesi fesh edilince sistem değişikliğine gidildi. Bir tek o süreç bizim için zorlu geçti. Onun dışında her şey programa uygun yürüdü.

Eren Talu bu projede zarar etti mi?
Muhakkak etmiştir.

TOKİ, onun da mağduriyetini gidereceğini açıklamıştı.
Ben onu bilmiyorum, ama bu işten asıl Galatasaray zararlı çıktı. Stadın tamamlanması bir sene gecikti. Bu durum hem iş gücümüzü bağladı, hem de bir senelik gelirlerden mahrum olduk. Ancak önemli olan sonuç almak.

O zaman şirket birleşmesi konusuna geçelim. Birleşmenin finansmanının stattan satılan koltuklarla sağlandığı konuşuluyor.
Hayır. Stadın gelirleriyle o işlerin hiç ilgisi yok. Birleşmenin finansmanını sağlayan insanlardan biri de benim. Denizbank, Halkbank, Şekerbank ve Bank Pozitif’le yaptığımız bir konsorsiyumla 70 milyon dolar temin ettik. Bunun önemli bir kısmını birleşmede kullandık. Yani bilet satışlarıyla, loca satışlarıyla hiçbir ilgisi yok.

İnşaat sırasında vefat eden iki kardeşimizin ve Alpaslan Dikmen’in isimlerinin statta yaşatılması konusunda bir beklenti var. Bu konuda çalışma yapılıyor mu?
Bütün bunlar yönetimimizin gündemine geldi. Stat açılışında tüm bu konuları değerlendireceğiz. Şu anda bunları konuşmak için henüz erken.

Merak edilen bir konu da bilet satarken, ekonomik durumu iyi olmayan taraftarlar için kampanya düzenlenip düzenlenmeyeceği.
Elbette düzenlenecek. Mesela öğrenciler için indirim olacak. Bazı değişik uygulamalar da yapılabilir. Özürlüler için ayrı yerimiz olacak. Hayırlısıyla inşaatı bitirdiğimiz zaman tüm bunlara çözümler bulacağız. Zaten bilet fiyatları Ali Sami Yen’den pahalı olmayacak.



Meşhur çatı meselesine gelelim. Bu konuda son durum nedir?
Yıl sonuna kadar raylarını takacağız. Mayıs 2011’de montajı başlayacak.

Peki bunun maliyeti ne olacak?
İşte şu anda onun araştırmasını yapıyoruz. Birkaç firmayla görüşüyoruz.

Tahmini bir fiyat söyleseniz?Üstünde çalışıyoruz. Şu anda pazarlık ediyoruz. Gerçekten fiyat söylemem zor. Henüz müzakere etmedik.

Açılışta Avrupa’nın devlerinden biriyle maç yapılacak mı?
O konuyla Açılış Komitesi ilgileniyor. Başbakan’ın açılışı yapacağını biliyorum sadece.

İlk maç ne zaman oynanacak?
22 Ocak’ta.

Burası bitince kendinizi boşlukta hissedeceksiniz herhalde!
Yoo burası bitince, Riva’ya bakacağız. Zaten 2012 Mart’ında yönetimden ayrılacağım, aday olmayacağım bir daha. Kendi işlerim var onlarla ilgileneceğim.

Şimdi stat bittikten sonra bazı sesler yükselecektir, devlet Galatasaray’a stat yaptı tarzında. Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bu konu hakkında kabaca konuşmasalar da imalarda bulunacaklardır. Bu işten devlet ne kadar kârlı ya da zararlı çıktı?
Kamu bu işten çok kazançlı çıktı. Bir kere 475 milyon TL Ali Sami Yen’in arsasından gelir sağladı. Üstelik 10 dönüm de belediyeye yeşil alan olarak kaldı. Seyrantepe’nin aşağısından 40 dönüm yer verdik. Burası da Ağaoğlu’na 232 milyon TL’ye satıldı. 60 dönüm yer hastane için ayrıldı. Yani Galatasaray’la devletin el ele vermesiyle birlikte kamu yaklaşık 705 milyon TL kazandı. Karşılığında bu stada harcanan para yaklaşık 250 milyon TL. Aradaki fark ortada. Galatasaray ise Ali Sami Yen Spor Kompleksi’ni kazandı. TOKİ de böyle teknolojisi yüksek bir stadı yaparak önemli bir referansa sahip oldu. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a büyük katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Başbakan’a teşekkür ediyorum.

Başbakan buraya destek çıkmasaydı sanırım bu iş olmazdı
Olmazdı. Hem Sayın Başbakan, hem de Erdoğan Bayraktar bir çok sorunu aşmamızda yardımcı oldu. Bire bir takip ettiler. Onların yardımı olmasaydı birçok noktada tıkanırdık.

Bir mesajınız var mı?
Burada önemli bir çalışma var. Yüzlerce Einstein görev yapıyor. Atina’nın Akrapol’u gibi İstanbul’un simgesi olacak bir stat. Ben Sayın Adnan Polat’a ve yönetime de teşekkür ediyorum. Polat’ın da çok emeği var. Herkesin memnun olacağı bir stat ortaya çıkacak.



Yaklaşık 40 Milyon Euro gelir artışı olacak
Peki yeni stattan yıllık gelir beklentiniz ne kadar?Biz buradan yıllık 50 milyon Euro’dan fazla gelir bekliyoruz.

Şu anda Ali Sami Yen’den ne kadar gelir elde ediyorsunuz?
10-15 milyon Dolar arasında değişiyor.

Yani yaklaşık 40 milyon Euro gelir artışı olacak
Evet. Artık Galatasaray kurumsallaşan, 2012 UEFA Kriterlerine uyan, gelir üreten bir kulüp haline gelecek. Riva’da 24 Eylül Cuma günü yeterlilik ilanına çıktık. Onun da müracatlarını değerlendireceğiz. 2011 sonrası kulübümüz daha sağlıklı ve borçlarını hızla aşağı çeken bir yapıya kavuşacak.

Metronun son rötuşları yapılıyor

Otopark yapımı ne zaman tamamlanacak?
Stadın altında 3 bin araçlık otoparkın inşaatı tamamlandı. Sadece çizgileri yapılacak. Metro’nun giriş-çıkışı, otobüslerin park edeceği alanlar, taksi duraklarının planları tamamlandı.

Metroda son durum nedir?İnşaatı tamamlandı. İçinin dekorasyonu yapılıyor. Ardından turnikeler takılacak.

Taraftarlar arabayla geldiklerinde sorun yaşayacak mı?
Hayır. Zaten TEM bağlantı yolu yapıldı. Cendere deresinin olduğu taraftan da Maslak-Kağıthane yolunun ihalesi yapılacak. Büyük bir proje bu, Karayolları Genel Müdürlüğü halledecek.

Stadın yüzde 80’i tamamlandı

Her şey şartnameye uygun gidiyor mu şu anda?
Evet. Zaten bittikten sonra geçici kabul heyeti kurulacak ve bizim arkadaşlarımız da burada yer alacak. Tek tek, kalem kalem şartnameye uygunluk incelenecek. 10 Aralık’ta bitecek ince işler için de ek bir protokol yapıldı. Şu anda onların projeleri de inceleniyor. Dünya’nın en büyük elektronik-mekanik kuruluşlarından biri olan Obermeier, şu anda bu işle uğraşıyor.

Stadın proje ve inşaası sürecinde muhalefetle karşılaştınız mı?Muhalefete çok maruz kaldık. Bizi çok suçladılar, “Bunlar hesap bilmiyor, Ali Sami Yen gibi yer bırakılır mı?” gibi sert eleştiriler yapıldı. Ancak biz bu konuda kararlı davrandık. Özhan Bey, Adnan Polat dik durdu, biz dik durduk. Ve biz bu projeyi yerin 7 kat dibinden çıkarttık. Yoktu böyle bir proje, bitmişti. Yine söylüyorum, bu 25 milyon taraftarın hayaliydi. Biz sadece bunun sözcülüğünü, temsilciliğini yaptık. Bu camianın bir neferi olarak burada çalıştık. Bu Galatasaray’ın ve Türkiye‘nin başarısıdır.

Peki şu anda stadın ne kadarı tamamlandı?
Yaklaşık olarak yüzde 80’ni tamamlandı. İç mimaride bazı çalışmalar sürüyor. Ardından çevre düzenlemesi yapılacak. İhale şartnamesi burada. Sonuç olarak 29 Ekim’de bize teslim edilecek.

Arda Erol/FANATİK Çok Özel

3

Haberin Devamı