MENÜ

Galatasaray Fenerbahçe'ye fark attı. Tam 3 katı!

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin rekabeti transfer borsasında da devam ediyor. 3 büyükler için transfer yapabilmek için sizler de artık yakından biliyorsunuz ki oyuncu satmak gerekiyor. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın bulunduğu sıkıntılı ekonomik duruma sebep olan bazı istatistikleri sizler için hazırladık.

Süper Lig’de transfer dönemleri her zaman hareketli geçer. Bazı transferler beklentileri karşılarken, bazıları ise hayal kırıklığı yaratır. Türk futbolunun içinde bulunduğu zor ekonomik durum göz önüne alındığında 3 büyükler için artık transfer ücreti kadar yıllık ücret de çok önemli bir husus haline geldi.

Haberin Devamı

Eskisi kadar yıldız oyuncuları getirmenin zor olduğu dönemlerde kulüpler gerek taraftar baskısı, gerekse reklam açısından bir çok oyuncuya yıllık ücret konusunda eli açık davranıyor. 2019-2020 sezonu başlangıcında yaz transfer dönemi için Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin transferlerini yıllık ücret ve gole katkı bazında karşılaştırmak istedik.

Son şampiyon Galatasaray sezon başında 7 oyuncuyu takıma kazandırdı. Sezon başında transferler açıklanmaya başladığında herkeste büyük heyecan uyandıran isimleri getirerek Şampiyonlar Ligi için beklentileri fazlasıyla arttıran Galatasaray’da, o isimlerden yalnızca birkaçı bu sezon ayakta kalabildi. Andone, Falcao, Lemina, Seri, N’zonzi, Emre Mor, Adem Büyük ve Babel’e toplam 21 Milyon 725 Bin Euro yıllık ücret ödeyen Galatasaray bu oyunculardan Süper Lig’de geride kalan 17 haftada yalnızca 12 gol 3 asistlik katkı alabildi. Toplam 15 gole katkı sağlayan bu oyuncular için Galatasaray gol başına 1 Milyon 448 Bin Euro ödemiş oldu.

Haberin Devamı

Gelelim İstanbul’un 3 büyükleri arasında en başarılı transfer dönemi geçiren Fenerbahçe’ye. Süper Lig’in 5. Sırasında yer alan sarı lacivertli ekip 2019-2020 sezonu öncesinde tam 7 oyuncuyu renklerine bağladı. Kruse, Mevlüt, Muriqi, Deniz Türüç, Allahyar, Gustavo ve Rodrigues’i Kadıköy’e getiren Fenerbahçe bu oyunculara toplam senelik 13 Milyon 400 Bin Euro ücret üzerinden anlaştı. Renklerine kattığı bu 7 oyuncudan toplam 19 gol 12 asistlik maksimum katkı alan Fenerbahçe’de, bu isimler 31 gole direkt etki sağladı. Yıllık ücret, gole katkı grafiğinde kıyaslama yaptığımızda ise Fenerbahçe bu oyuncuların her bir gole katkısı için 432 Bin Euro ücret ödemiş oldu. Bu rakamla da Fenerbahçe ezeli rakibi Galatasaray’dan 3 kat daha karlı bir transfer dönemi geçirmiş oldu.

Gelelim Beşiktaş’a. Fenerbahçe ve Galatasaray’a oranla transfer döneminde biraz daha mütevazı davranan siyah beyazlılar toplam 5 oyuncuyu sezon başında renklerine bağladı. Ljajic, N’koudou, Elneny, Boyd ve Diaby’yi transfer eden siyah beyazlı takım bu oyunculara toplam 10 Milyon 350 Bin Euro yıllık ücret ödediler. Bu 5 oyuncu 5 gol, 7 asist yaparak toplam 12 gole direkt katkıda bulundular. Yıllık ücret, gole katkı kıyasında baktığımızdaysa bu oyunculara katkı başına 862 Bin Euro ödeyen Beşiktaş, tam katkıyı alabildi diyemeyiz.

Haberin Devamı

(Yalnızca Orta Saha ve Forvet oyuncuları baz alınmıştır.)

(Oyuncuların yıllık aldığı ücretler bazında hesaplanmıştır. Bonservis ücreti dahil edilmemiştir.)

Nihat Uzel

YORUM YAZ